Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Orbán kórházlátogatása, új uniós migrációs keretek és Budapestre érkező kínai egyetem


A három legérdekesebb hír péntek reggel: miközben a magyar kormányfő kórházat látogatott, a Facebook lekapcsolt pár nagy magyar vírustagadó oldalt; az EU új migrációs kereteket javasol és megmutatjuk, hogyan élnek a letartóztatott „szibériai Jézus” hívei.

Kórházlátogató miniszterelnök és lekapcsolt oldalak

Ismét kórházakat látogat Orbán Viktor, a magyar kormányfő legutóbb a Szent Lászlóban járt és erről a Facebookon egy videót is közzétett. Eközben a legfrissebb adatok szerint az utasok 99 százaléka jól viseli a szájmaszkot a vonatokon, illetve ha felszólítják erre, akkor együttműködő. Ezt a magas arányt az Ön személyes tapasztalata alátámasztja?

Elérhetetlenné tett a Facebook több magyar nyelvű járványtagadó oldalt a Telex szerint, ami azért érdekes, mert a közösségi oldal eddig jellemzően nem tett semmit az ilyen magyar oldalak ellen, mondván, azok nem sértik az alapelveit. Most mintha változott volna ez a hozzáállás.

Új uniós migrációs javaslat, keresztény menekültek Magyarországon

Új migrációs kereteket javasol az EU, a Szabad Európa brüsszeli tudósítójának értékelése szerint az Európai Bizottság ezzel darázsfészekbe nyúlt, hiszen átírná az EU külső és belső határigazgatásának módját, valamint a menedékjog iránti kérelmek feldolgozásának menetét.

Miként bánik a magyar állam a keresztény menekültekkel? Szerdán utánajártunk, vajon ugyanaz a szigor vonatkozik-e rájuk, mint mindenki másra. Mindenesetre megszólalni nagyon kevesen mernek. A történetek után megkérdeztük az ügyükért felelős államtitkárt is, aki szerint a magyar nemzetközi segélyezési politikát a migrációs politikához kapcsolva fogják fel.

Budapestre érkező kínai megaegyetem kérdőjelekkel

Februárban tűnt el egy kínai újságíró, alighanem azért, mert az elsők között számolt be a koronavírus-járvány elszabadulásáról. A BBC arról ír, a férfit most megtalálták, egy barátja töltött fel egy videót a YouTube-ra, azt állítva, hogy a férfi jó egészségnek örvend, de kormányzati felügyelet alatt áll.

Még tavaly derült ki, hogy a kínai Fudan egyetem campust nyit Budapesten. Miközben dúl az új hidegháború, ez lenne Kína első egyeteme külföldön. Ráadásul mindjárt a topligából: a Fudan a világ első negyvenében van. Akadnak kérdőjelek a történetben, ezekről is írtunk cikkünkben.

"Az Erasmus nem egy év az életedből, hanem az életed egy évben" - vallja sok diák. Évente több ezer magyar fiatal vesz részt az Európai Bizottság által finanszírozott Erasmus+ programban. Az idei azonban rendkívüli év lett, tele vegyes érzelmekkel. Négy történet.

Egyre többször merül fel a vád, hogy az elvileg független Állami Számvevőszék munkája politikailag befolyásolt. Noha a szervezet munkájának csak kis részét teszik ki a politikailag érzékeny ügyek, a jogállam szempontjából ezeknek van jelentősége – derül ki írásunkból.

Trump: „meg kell látnunk, mi lesz”

Nagy vihart kavart az Egyesült Államokban, hogy Donald Trump, arra a kérdésre, hogy kész-e békében átadni a hatalmat, azt mondta: „meg kell majd látnunk, hogy mi lesz.” Az elnök az elmúlt időben többször utalt rá, hogy szerinte a levélszavazatok lehetőséget adnak a csalásra, és ha veszít, akkor az azért lesz, mert a demokraták elcsalták a választásokat.

Végül már korábban beszámoltunk arról, hogy az orosz hatóságok letartóztatták az Utolsó Evangélium Egyháza nevű keresztény és buddhista elemekből építkező orosz szekta vezetőjét és alapítóját, Szergej Toropot. Most érdekes fotókon mutatjuk meg, hogyan élnek a hívei.

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG