Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán az EU-csúcson; kellemetlen török előzés a svéd NATO-ratifikáció ügyében; Big is Beautiful


Orbán Viktor a brüsszeli EU-csúcson 2023. december 14-én
Orbán Viktor a brüsszeli EU-csúcson 2023. december 14-én

Orbán Viktor úgy járult hozzá az ukrán csomaghoz, hogy egyetlen hivatalos feltétele sem teljesült. Katonai szakértő a magyar NATO-álláspontról: A biztonságot nem tenném kockára. Török András: A Fidesz a Big is Beautiful bűvöletében él. A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

Orbán Viktor úgy járult hozzá az ukrán csomaghoz, hogy egyetlen hivatalos feltétele sem teljesült

A magyar miniszterelnök ezúttal nem állt a megállapodás útjába, így az Európai Tanács úgy fogadta el csütörtökön az ötvenmilliárd eurónyi összegű ukrán támogatási csomagot, hogy az Orbán Viktor által nyilvánosan támasztott feltételek közül egyetlenegy sem teljesült.

Egy korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy az EU-s partnerek politikai és jogi alapon is elutasítják Orbán Viktor javaslatát a négy évre szóló ukrán pénzügyi támogatás egyhangú évenkénti felülvizsgálatára, és – hacsak a magyar miniszterelnök nem enged végül ebből az igényéből – a február 1-jei rendkívüli EU-csúcs valóban fordulópontot jelenthet a hozzáállásban Magyarországhoz.

Az európai uniós csúcstalálkozó volt a téma podcastsorozatunk legfrissebb részében is állandó brüsszeli tudósítónkkal, aki hangsúlyozta, hogy a magyar kormányfő vörös vonalat lépne át azzal, ha ismét megvétózná az ukrán csomagot.

Katonai szakértő a magyar NATO-álláspontról: A biztonságot nem tenném kockára

Csiki Varga Tamás aláhúzta: a legjelentősebb hadgyakorlatot tervezi a NATO a hidegháború óta, s mivel az orosz narratíva szerint a Nyugattal állnak hadban, érthető, ha a katonai szövetség a legrosszabbra készül. Szerinte rendkívül kellemetlen, hogy a törökök beelőztek a svéd NATO-tagság ügyében.

Török András: A Fidesz a Big is Beautiful bűvöletében él

A korábbi kulturális helyettes államtitkár szerint Orbán Viktor számára François Mitterrand volt francia elnök lehetett a minta, aki hatalmas építkezésekbe kezdett. Budapesten is több ilyen indult: a Kossuth tér átépítése, a Liget, illetve a vár. A nemzettudatról kialakított üzenet vegykonyhában kitalált toxikus keverék. A legszegényebbek ugyanis 2010 óta nem pártoltak el a Fidesztől, mert azt az érzést kapják, hogy ehhez a büszke, klassz nemzethez tartozhatnak.

Hiába ígértük meg az EU-nak, nem lettünk kevésbé korruptak

Az elmúlt két évben több, Brüsszelnek tetsző intézkedést hozott a magyar kormány annak érdekében, hogy megkapja a beragadt EU-s pénzeket. Ennek ellenére a jogállamiság erősítése és a korrupció elleni küzdelem céljából hozott kormányzati lépések nem tűnnek túlságosan hatékonynak a Transparency International legfrissebb tanulmánya szerint.

Mindent egy lapra, Trump győzelmére tesz fel az Orbán-kormány?

Az Orbán-kormány az elmúlt négy évben olyan kapcsolatrendszert épített ki az amerikai konzervatívok körében, amire már az egész világ felfigyelt. A Sztoriban vendége ezúttal Garamvölgyi Flóra volt, aki az Egyesült Államokból tudósítja a Szabad Európát, és aki legutóbbi cikkében bemutatott néhányat azon szervezetek közül, amelyeken keresztül igyekszik erősíteni kapcsolatait a magyar vezetés a Trumphoz közeli republikánusokkal.

Gyabronka József: A Kubatov-listák a színészekre is érvényesek

A színész szerint egyes színházak kötelességüknek érzik, hogy a szórakoztatás mellett biztosítsák azt is, hogy ráismerjünk a saját butaságainkra. A politikai élet mentén a színházi is nagyon megosztott, pedig rá kéne bízni a nézőkre, hova tapsolnak. Úgy látja: a kétezres évek elején rettenetes árokásás indult, amit nem ő kezdett. Szerinte nem létezik, hogy kizárólag a hatalom megtartása miatt így megosszanak egy nemzetet. Kurzusfilmben semmiképp nem vesz részt, mindegy, hogy melyik oldalról van szó.

„A Jóisten munkatársa lehetek” – Mikesy András keresztény pedagógus a kormánykritikáról vallásos közegben

Először 2022-ben jelentek meg szervezetten az egyik oktatási tüntetésen, majd tavaly ősszel, a második Tanárballagáson mutatkozott be az újjáalakult Küldetés – Keresztény Pedagógusok Szövetsége. Interjú a szervezet alelnökével, Mikesy Andrással, aki egy rendi gimnázium igazgatóhelyettese.

PDSZ: Kiszúrtak az óvodapedagógusokkal, sokuknak alig nőtt a fizetése

A régóta pályán lévő, magasabb végzettségű óvodapedagógusok jártak a legrosszabbul, az ő emelésük nagyon messze van a bejelentett átlagos 32,2 százaléktól, maximum 10-15 százalékot kaptak, de sokan csak négy-hat százalékot a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője szerint.

Megalázó, de ez a magyar gyakorlat – mondják ügyvédek az antifasiszta olasz nő fogva tartásáról

Diplomáciai botrány lett abból, hogy kéz- és lábbilincsben, vezetőszáron vitték a bíróságra a tizenegy hónapja letartóztatásban lévő olasz tanárnőt, akit az antifasiszta utcai támadások megszervezésével és életveszélyt okozó testi sértés kísérletével vádolnak. Szülei és olasz politikusok szerint úgy vitték őt a tárgyalásra, mint egy kutyát, és embertelen módon tartják fogva.

Kúria: Nyilvánosak a Mollal kötött szerződés mellékletei

A per egy szakmai részletkérdés miatt indult el, viszont az elmúlt bő egy évben rengeteg más kérdés is felmerült. A mellékletekből derülhet ki, hogy milyen feltételekkel kapta meg a Mol a hazai hulladékpiac nagy részét az államtól. Ki és hogyan fogja a veszteségeket finanszírozni, mennyi bevétele származhat az olajcégnek a szemétbizniszből, és egyáltalán, mennyit ajánlott a Mol, amivel elnyerte a koncessziós pályázatot?

A borsodi Disneyland és a kisvárdai másfél milliárdos rom – az elbénázott nemzeti várfelújítás

Rom volt, most viszont csak torzó. Tavaly év végére kellett volna újjáépíteni a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogramban részt vevő kisvárdai várat, de egyelőre nem tudni, mi lesz vele. A cél az volt, hogy rekonstruálják a várromot, és kulturális központot faragjanak belőle. Hiába nyert el Kisvárda 2,28 milliárd forintot, a projekt most leállt. A kisvárdai önkormányzat év elején szerződést bontott a kivitelezővel, mert folyamatosan kitolta a határidőket, végül a vár átadásának időpontját is, ráadásul a téten is emeltek. Tény, hogy az sem vitte előre az ügyet, hogy időközben egy mentálisan beteg férfi felgyújtotta az építkezést.

Körmend, ahol a kosárlabda a helyi választásokba is beleszól

A Vas megyei Körmenden tízezren laknak csupán, de a város kosárlabdacsapata több mint negyven éve az élvonalban játszik. 1987-ben első vidékiként megnyerték az országos bajnokságot. A bajnokcsapat tagjai ma is népszerűek, közülük ketten most a helyi politikában szerepelnek. Bebes István (Fidesz) 22 éve polgármester Körmenden, a bajnokcsapat játékosa volt, kihívója, Patonay Imre a volt edző. Közben a Fidesz helyi fiataljai szembefordultak Bebessel, ami fokozza a bizonytalanságot.

„A magyar egyház és társadalom európai megítélése most az, hogy kevésbé befogadó” – Csiszár Klára katolikus teológusprofesszor

A Vatikánban októberben zajlott a katolikus világegyház egyik legjelentősebb tanácsadó testületének nevezett újabb szinódus első ülésszaka. Ezen először vehettek részt – néhányan szavazati joggal – nem felszentelt személyek, köztük nők. Csiszár Klára magyar teológust is meghívták a 363 résztvevő közé, akik között 54 nő volt: 29 civil, a többiek szerzetesnők. A Szatmárnémetiből származó professzor 28 évesen lett a teológia doktora, most pedig Linz katolikus egyetemének rektorhelyettese, és a vatikáni szinódus hét magyar résztvevője között az egyetlen nő.

Megválasztotta vezetőségét az új OBT: az elnök korábban fellépett Handó Tünde kinevezettjeivel szemben

Megtartotta alakuló ülését az új Országos Bírói Tanács, a bírák maguk által megválasztott, a bíróságok igazgatásában – az előző OBT és az EU fellépése nyomán – komoly jogosítványokat szerző testülete. Az új elnök Szabó Péter, a Győri Ítélőtábla bírája lett, akinek van múltja a bírák korábbi függetlenségi harcában, és mostani beszédében is kiemelte a bírói függetlenséget és az EU „oszthatatlan értékeit”. A leköszönő OBT-elnök függetlenségpártiságra motiváló, míg a többi közjogi méltóság és hivatásrendi vezető az együttműködést hangsúlyozó beszédet mondott. A Kúria elnöke egy kicsit brüsszelezett.

A jogállami erőfeszítéseket is veszélybe sodorhatja egy európai jobbra tolódás

Valóra válik-e Orbán Viktor álma az Európai Parlament és általában az európai politika erőteljes jobbra tolódásáról? Egy, a legújabb felméréseken alapuló tanulmány szerint most minden korábbinál nagyobb a valószínűsége ennek, a szélsőjobboldal például száz mandátum közelébe kerülhet, ezzel a harmadik politikai erővé léphet előre az EP-ben.

XS
SM
MD
LG