Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Orbán Viktor a fiktív lakosokat is nemzeti konzultációra hívja


A legfontosabb cikkeink hétfő reggel: szervezett támadás vagy technikai malőr – előválasztási buktatók, nemzeti konzultáció egy szerb nevű, fiktív lakossal, iráni pénzzel fizetnek az afgánok.

Magyarország történetében először az ellenzék országos előválasztáson igyekszik kiválasztani a 2022-es országgyűlési választásra a legalkalmasabb jelöltjeit és egy miniszterelnök-jelöltet a Fidesszel szemben. A szavazatokat kezelő szoftver már indulástól akadozott, majd leállt. Az ellenzék a kormányzat által szervezett informatikai támadásról beszél.

Orbán Viktor nemzeti konzultációval buktatott le egy fiktív lakost Újszentivánon. A miniszterelnök levelén a címzett lakásban élő férfi neve helyett egy addig ismeretlen szerb ember szerepelt. Vagyis valaki bejelentett egy fiktív lakost a házba, ezen a tulajdonos meg sem lepődhetett, hiszen mint riportunkból kiderül, miközben a NAV már nyomozott a hasonló korábbi esetek miatt.

Magyar áldozatok

A lakosságszám arányában többen halnak meg rákban Magyarországon, mint bármelyik más európai országban – derült ki az Eurostat adataiból. Az országon belül a Közép-Dunántúlon a legmagasabb a halálozási ráta: itt 100 ezer főre 364 daganatos betegség miatti haláleset jutott. A legtöbb halálozást két ráktípus, a tüdő- és a vastagbélrák okozzák Európában és a magyar régiókban is.

A hétvégén 1072 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak itthon, ami a járvány újabb hullámának stabil terjedését mutatja. Ugyancsak folyamatosan emelkedik a kórházba kerülő fertőzöttek száma, jelenleg 380 ilyen beteget tartanak nyilván. Közülük nőtt azok száma is, akiket lélegeztetőgéppel tartanak életben, pillanatnyilag 45 ilyen betegről van szó. A hétvégén 13 beteg halt vele a koronavírus szövődményeibe.

Választások, hiányos szavazólapokkal

Háromnapos parlamenti választásokat tartottak a hétvégén Oroszországban, ahol a hivatalban lévő Putyin elnökkel leginkább szemben álló jelöltek nevét eleve törölték a szavazólapokról. A kormányzó Egységes Oroszország párt várhatóan nyerni fog, de alkotmányozó többségét elvesztheti a Dumában, olvasható háttérelemzésünkben.

Az afgán pénznem helyett a legtöbben iráni tománnal fizetnek Afganisztán egyik tartományában. A helyi üzlettulajdonosok szerint az ok a készpénzhiány: a bankok zárva, a készpénzfelvétel pedig korlátozott. A probléma a tálib hatalomátvétellel kezdődött, a gondokat videónkban mutatjuk be.

Végül kvízünket ajánlom figyelmébe: a közelgő vadászati világkiállítás kapcsán összegyűjtöttünk néhányat azon trófeák közül, amelyekkel a címlapokra kerültek a vadászgató közéleti személyiségek.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

XS
SM
MD
LG