Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor háborúja és békéje; fiúk a javítóban; interjú Dobrev Klárával, Donáth Annával és Márki-Zay Péterrel


Kormányzati választási plakátok a Mexikói úton 2024. június 5-én
Kormányzati választási plakátok a Mexikói úton 2024. június 5-én

Orbán Viktor háborúja és békéje Brüsszel szemszögéből nézve. Tizenhat évesen drogkereskedő és fegyveres rabló, de kitűnő tanuló – fiúk a javítóban. Interjú Dobrev Klárával, Donáth Annával és Márki-Zay Péterrel. A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

Orbán Viktor háborúja és békéje Brüsszel szemszögéből nézve

Ha már sokat nem tud tenni ellene, az Európai Unió megpróbálja izolálni és ignorálni a magyar kormány Brüsszelben álságosnak és orosz érdekeket szolgálónak tekintett békekampányát. A döntéshozatalban azonban egyre több feszültséget okoz a magyar különutasság.

Az EP-választás előtti utolsó podcastunkban az esélyeket latolgattuk, és a 7. cikkely szerinti eljárás is szóba került. Állandó brüsszeli tudósítónk elmondta, hogy nem csak a Fidesz riogat világháborúval Ukrajna kapcsán, más európai pártok is beszélnek erről a választási kampányban. Brüsszel mégsem harcra, hanem békekonferenciára készül, csak ezt a magyar kormányfő nem szokta emlegetni.

Tizenhat évesen drogkereskedő és fegyveres rabló, de kitűnő tanuló – fiúk a javítóban

Cikksorozatunk előző részében bemutattuk, hogy zajlik az élet az ország egyetlen, csak lányok számára fenntartott javítóintézetében. A javítóintézetek lakóinak túlnyomó részét adó fiúk esetében azonban sokszor egészen más a helyzet. Most velük foglalkozunk részletesebben.

Dobrev Klára: Van egy fogadásom, hogy Sulyok Tamás decemberre már nem lesz elnök

Milyen következtetések adódnak abból, ha vasárnap kiderül: egy sor ellenzéki pártnak már rég nincsen öt százaléka? Miért nem számít, hogy sokan voltak a Békemeneten, és miért nem érdekli a DK-t a Tisza Párt eredménye? Interjú a kampányfinisben Dobrev Klárával.

„Ránk örökké szükség van” – Donáth Anna, a Momentum elnöke

Kellett a Momentumnak a pofon, amit a Magyar Péter-jelenség okoz az ellenzékben, mert a párt mindig akkor a legjobb, amikor csak megy, és csinálja, amiben hisz, mint egy ötéves a sípályán – mondja a párt listavezetője. Szerinte nem beledarálódtak, maximum beleszürkültek a rendszerbe, de olyan nincsen, hogy „békésen, a rendszer szabályai alapján leváltod a rendszert, de közben protestként nem fogadod el a rendszer szabályait”. Donáth Anna mindenképp kimegy Brüsszelbe, de ha kellően nagy támogatást kap, akkor vállalja, hogy levezényli a Momentum poszt-Magyar Péter-i szakaszát, egy kis liberális pártét egy olyan országban, ahol a magyar alt-right szitokszóvá tette a liberalizmust.

Márki-Zay Péter: Orbán Viktor tudja, hogy Lázár János megvezeti

Orbán Viktor azért vette vissza Lázár Jánost a kormányba, mert 2022-ben látta, hogy katasztrofális négy év következik, ezért nem akarta, hogy belső ellenfelei később azt mondhassák: ők jobban csinálták volna. Ugyanakkor a miniszterelnök olyan pozícióba tette Lázárt, ahol garantált volt a kudarc; nyolcszáz állami projektet kellett leállítania – mondta Márki-Zay Péter a Szabad Európának adott interjúban.

Visszalépett Szentkirályi Alexandra a főpolgármester-jelöltségtől

A Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje – aki korábban többször tagadta, hogy visszalép – Facebook-oldalán jelentette be, hogy eláll a jelöltségtől, és a Fidesz fővárosi listavezetőjeként folytatja a kampányt. Karácsony Gergely szerint „megszületett a sötét és cinikus politikai alku”, Vitézy Dávid pedig „a Fidesz, a NER és a hatalom jelöltje”. Vitézy Dávid azt mondta, hogy a bejelentés a főpolgármester-jelölti vita következményeként biztossá vált harmadik hely feladása.

Magyarok az Európai Parlament univerzumában: öt év súlytalanságban

Hol van már a tavalyi hó? A húsz éve még eléggé magasan jegyzett magyar EP-képviselők a most véget érő ötéves ciklusban egy átfogó felmérés szerint valamennyi náció közül a legsúlytalanabbak voltak, és a legkevesebb befolyásuk volt az európai uniós politikákra. A top 100-as rangsorba is csupán egyetlen magyar képviselő került be, a momentumos Cseh Katalin.

Gulyás Gergely Semjén Zsoltékra hárítaná a felelősséget az újabb pedofilügy miatt

Donáth Anna és Magyar Péter is Gulyás Gergely lemondásának lehetőségét firtatta, miután kiderült, hogy a bicskei pedofilügy egyik elítélt vádlottja felfüggesztett börtönbüntetésének próbaideje alatt a Miniszterelnökség által támogatott táborban foglalkozhatott gyermekekkel. A miniszter szerint inkább Semjén Zsolték lehetnek felelősek az ügyben, de valójában még ők se, csak a tábor szervezői.

Hazánk EU-elnöksége alatt a bizottság „mérsékelt aktivitást” fog tanúsítani a magyar eljárásokban

Lassan három éve vizsgálja a magyar hulladékkoncessziós rendszert az Európai Bizottság, az biztosnak tűnik azonban, hogy a következő fél évben nem lesz érdemi előrelépés. Egy birtokunkba került belső dokumentum szerint Brüsszelben megígérték, hogy ha a kormány együttműködő, a magyar elnökség alatt jegelik a hazánk ellen indított jogsértési eljárásokat.

Magyar jelentéstevő: A következő EP-t kevésbé érdekelhetik majd a jogállamisági ügyek

Az egész Európai Unió és nem az Európai Parlament kudarcának tekinti a leköszönt képviselő-testület állandó magyar jelentéstevője, hogy nem sikerült korlátozni Magyarország tanácsi elnökségi jogait. Gwendoline Delbos-Corfield attól is tart, hogy a következő EP jóval kevesebb aktivitást mutathat majd jogállamisági ügyekben.

Csúszik és drágul a boszniai Szerb Köztársaságban zajló magyar vállalkozásfejlesztési program

Egy évvel csúszik a végső határideje a boszniai Szerb Köztársaságban zajló magyar vállalkozásfejlesztési programnak. A közpénzből megfinanszírozott projekt keretében az ottani gazdálkodók magyarországi gyártású mezőgazdasági gépeket vásárolhatnak. A lebonyolításban szerepet játszó állami szervezetnél látott dokumentumok szerint a program már az ígértnél eleve jelentősen alacsonyabb összeggel indult. A csúszás miatt pedig a lebonyolítás költségeire mintegy félmilliárd forintnál is többet költhet egy Banja Luka-i alapítvány.

Megvette a Ferihegyi repülőteret a magyar állam és francia partnere

Ismét állami kézbe került a budapesti repülőtér, miután csütörtökön aláírták a megállapodást. Az állam nyolcvanszázalékos tulajdonrészt vásárolt a repteret üzemeltető cégben 1200 milliárd forintért. Emellett 450 milliárd forintnyi hitelt is a nyakába vett.

A Tisza Párt kivételével most nem érdekelte a pártokat a civil szavazatszámlálók delegálása

A 2022-es parlamenti választások előtt komoly kampány indult a civilek toborzására a szavazatszámláló bizottságokba. Most ez elmaradt, a Tisza kivételével egyik párt sem foglalkozott vele; sokkal kevesebb is lett a választások tisztaságát ellenőrző szavazatszámláló.

Hahner Péter: A történésznek újra és újra ki kell gyomlálnia a tévhiteket

Az emberiség története során nagyon sokáig az egyes államok, társadalmak belső rendje, békéje volt a legfontosabb érték, és ha erővel akarták megdönteni, azt elítélendőnek, polgárháborúnak tartották. Kezdetben még Kossuth Lajosék sem tartották forradalomnak saját küzdelmüket a Habsburg-ház ellen. Hogyan jött létre ez a változás, és mi az eredménye? Többek között erről beszélgettünk Hahner Péterrel, a Pécsi Tudományegyetem volt docensével, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Rubicon Intézetének vezetőjével.

Végleg lesöpörték Karsai Dániel népszavazási kezdeményezését

Az Alkotmánybíróság elutasította az alkotmányjogi panaszt, amelyet a Kúria végzése miatt nyújtottak be, miután helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság határozatát, amely nem hitelesítette Karsai Dániel két népszavazási kérdését az eutanáziával kapcsolatban. Ezzel már az összes hazai jogorvoslati lehetőséget kimerítették, nem lehet népszavazást tartani az életvégi döntésekről e kérdésekkel.

A debreceni Aranybikával erősít az MCC, csak a tervezés hétszázmillió forint

Több mint hétszázmillió forintot költhet debreceni központjának terveire a közpénzzel jócskán kitömött fideszes elitképző, a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány, amelynek ötszázmilliárd forint körül lehet a vagyona a K-Monitor szerint.

Hiába volt feltétel, a Mol nem vette meg a kukaholdingot

Sajátosan értelmezi a Mol az állammal kötött szerződését, a kormány pedig kesztyűs kézzel bánik az olajtársasággal: már két alkalommal módosította úgy a hulladéktörvényt, hogy segítsen a Molon.

A BKV tulajdonában áll az az épület, ahol plakátok sora hirdeti, hogy az ellenzék – közte Karácsony Gergely – háborúpárti

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes nyilatkozott az okokról a Szabad Európának. Megkérdeztük tőle azt is, hogy Karácsony Gergely márciusi ígérete ellenére miért nem vágott le egyetlen, házhomlokzatot eltakaró óriásmolinót sem saját kezűleg.

XS
SM
MD
LG