Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: orbáni külpolitika kompromisszumok nélkül és átláthatatlan megállapodásokkal


A legfontosabb cikkeink hétfő reggel: magyar külpolitika erőből átláthatatlan megállapodásokkal, a gyerekek nemi fejlődését torzítja, ha nem őszinte válaszokat kapnak, egy hely, ahol többet ér a magyar nyaralók pénze.

A magyar belpolitika rányomja a bélyegét a külkapcsolatokra is: a kompromisszumképtelenség és erőből politizálás jellemzi 2014 óta – mondja Végh Zsuzsanna elemző, aki az Élet a NER-ben című podcastsorozatunk legutóbbi epizódjának vendége volt. Az orbáni rendszer külpolitikáját elemző beszélgetésben elhangzik, Magyarország kínai és orosz megállapodásai annyira átláthatatlanok, hogy az ország hasznát ezekből aligha lehet megítélni, a kínai befolyásszerzés és a biztonsági kockázatok mellett.

Egy másik podcastunkra is felhívom figyelmét: a Szelfi legfrissebb epizódjában Tiszabura jegyzője volt a vendég. Kalányos Zsolttal szóba került a nemzetiségi öntudat, a gazdasági és oktatási felzárkóztatás 30 éves, de valójában soha be nem váltott ígérete, és az is, hogy miért ábrándult ki a balliberális politikából.

A megváltoztathatatlan hátrányok leküzdéséről szól az a videónk is, amelyet az élete első paralimpiájára készülő Ekler Lucával készítettünk. Mesél arról, mi motiválja, hogyan oldotta meg a lezárások alatti edzést és mit vár a tokiói utazástól.

Kérdezz! Felelek?

A gyerekek kérdeznek, és ha egy törvény tiltja, hogy őszinte választ kapjanak, annak kárát fogják látni – ezzel a gondolattal kezdődik interjúnk Urbán Róberttel, az ELTE Személyiség- és Egészségpszichológia Tanszékének vezetőjével, akit az új LMBTQI-ellenes hazai törvényekről kérdeztünk. A szakember figyelmeztet, azzal tényleg el lehet nyomni kisebbségeket, ha nem merik, tudják megmutatni magukat, és elhiszik a róluk sulykolt negatív képet.

Ahol többet ér a magyar nyaralók pénze

A hétvégén összesen 132 új koronavírus-fertőzöttet igazoltak, és a járvány miatt 9 beteg halt meg, így az elhunytak száma 29 989 főre emelkedett. 157 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen. 5 millió 468 ezer ember kapott legalább egy oltást, így a maszkviselés kötelezettségének eltörlésének feltételéül szabott 5 és fél millió beoltott elérésére még pár napot várni kell.

A koronavírus-járvány miatt kicsit később ugyan, de hamarosan beindul a nyaralási szezon. Nem mindegy hol váltunk pénzt a nyaralásra és az sem melyik országba utazunk. Van egy titkos tippünk is, ahol több, mint felére csökkent a helyi valuta árfolyama az elmúlt években, vagyis olcsóbb lehet a nyaralás.

Kvíz: Vakáció külföldön

Kvíz: Vakáció külföldön

Indítsa el a kvízt, ha többet akar megtudni

Brit kutatók szerint a második dózis beadása után 12 hónapon belül szükség lehet az úgynevezett emlékeztető, azaz booster oltásra a Pfizer koronavírus elleni vakcinájából. A University College London és a londoni Francis Crick Intézet idén januárban 250 önkéntest vizsgált, hogy kiderítse, hogyan változik az oltás után a neutralizáló antitestek termelődése és ennek fényében, mikor lehet szükség újabb oltásra az amerikai vakcinából.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

XS
SM
MD
LG