Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: orbánozás, szelektív válogatás, névtelenség – az ellenzéki bulvármédia hétköznapjai


(képünk illusztráció)
(képünk illusztráció)

A legfontosabb híreink kedd reggel: orbánozás, szelektív válogatás, névtelenség – lapszemle az ellenzéki bulvármédiából, ezrek életét mentheti meg a maszkhasználat, „Kína megnyerte a versenyt a mesterséges intelligencia terén”.

A magyar sajtó helyzetét értékelő cikkeink újabb írással bővültek. A köztévé, az MTI vagy a KESMA alá tartozó megyei napilapok helyzete után az ellenzéki pártokhoz köthető hír- és véleményoldalak elemzésébe vágtunk. Ezek a kormánymédiához hasonlóan, pártlogika mentén működnek, miközben pártkötődésüket kevéssé hangsúlyozzák vagy egyenesen titkolni próbálják. Két részes összeállításunkban először a Demokratikus Koalícióhoz és a Jobbikhoz köthető oldalakat mutatjuk be, majd az MSZP és LMP sajtóját taglaljuk.

Ezrek életét menthetné meg

Egyetlen nap alatt 455 új fertőzöttet regisztráltak és 17 halálos áldozatot követelt a járvány Magyarországon. Közben Zacher Gábor értelmetlennek nevezte a betegek oltási adatainak eltitkolását. Közben új adatokat közölt az oltásokról a Videoton, amely alkalmazottain méri a vakcinák hatásosságát.

Az arcmaszkok használatára figyelmeztet a Magyar Tudomány Akadémia. „Két és fél millió még beoltatlan honfitársunk van (…) Az ugyancsak most jelentkező influenzajárvány is tovább súlyosbíthatja a népegészségügyi helyzetet” – írja állásfoglalásában az elnökség. Hangsúlyozzák, több embert kell beoltani, mert a mostani arány kevés a magas halálozási adatok megakadályozásához, az arcmaszkok viselése pedig ezrek életét menthetné meg.

Ügymenet

Beiktatták hivatalába az új osztrák kancellárt, Alexander Schallenberg jelenlegi külügyminisztert, miután hétvégén elődje, Sebastian Kurz benyújtotta lemondását a korrupciós vádak hatására. Az 52 éves Schallenberg hangsúlyozta, hogy mindent meg fog tenni a kormányválság által okozott károk csillapítása érdekében. Hozzátette, ennek ellenére a jövőben is együtt fog dolgozni elődjével.

Megkezdte az előzetes kormányalakítási tárgyalások második szakaszát a Német Szociáldemokrata Párt a Zöldekkel és a Szabad Demokrata Párttal. A legutóbbi, 2017-es választás után rekordideig, 172 napig tartott a kormányalakítás. Olaf Scholz szociáldemokrata kancellárjelölt reményei szerint azonban ezúttal jóval gyorsabban, legkésőbb karácsonyig sikerülni fog.

„Szélsőséges és terroristaideológiát valló személlyé” minősítették oroszországi börtönében Alekszej Navalnij ellenzéki vezetőt. „Ez jó hír. A szélsőségesek és a terroristák ellenőrzése nem olyan fárasztó, mint a szökésre hajlamosaké. Őket senki nem ellenőrzi” – írta. Korábban arról beszélt, hogy a szökésre hajlamos státusz kínzással ér fel, ugyanis emiatt az őröknek óránként fel kell ébreszteniük, hogy ellenőrizzék.

Kína megnyerte a versenyt a mesterséges intelligencia terén az Egyesült Államokkal szemben. Technológiai fejlesztései nyomán gyorsan halad a globális dominancia felé – mondta az amerikai légierő volt szoftverügyi főtisztviselője. Nicolas Chaillan egy interjúban arról számolt be, hogy a megfelelő válaszlépések elmaradása komoly veszélynek teszi ki az Egyesült Államokat.

Végül videónkat ajánlom figyelmébe, amelyben bemutatjuk az idei Nobel-békedíjas Dmitrij Muratov-ot.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG