Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: a járvány eddigi legsötétebb időszaka


A legfontosabb híreink szerda reggel: a betegellátás rovására mehet a háziorvosok oltási kötelezettsége, mikorra lesz meg a 2,5 millió védettséget kapó ember itthon, a Favipirapir nem csodaszer.

A járvány eddigi legsötétebb időszakát éljük az önmagukat gyakorlatilag naponta felülmúló tragikus jelentésekkel, ezért nem meglepő, ha írásaink többsége is az egészségüggyel, a koronavírussal és az ellene kínált védőoltásokkal foglalkozik.

A betegellátás rovására megy, hogy a háziorvosoknak kell ellátni az oltásokkal járó rengeteg adminisztrációt, amire sokszor csak néhány órájuk van. Hétköznap gyakran este nyolcig, és egyre többször hétvégén is dolgoznak a körzeti rendelőkben, hogy tartani tudják a tempót, pedig a feladatok nagy része pedig nem is igényelne orvost. A Szabad Európának egy budapesti és egy kelet-magyarországi háziorvos mellett a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke, szintén háziorvos beszélt a tapasztalataikról.

Újabb 249 halálos áldozatot jelentett az állam. Kicsit csökkent a kórházban ápoltak száma, ugyanakkor már több mint 1 400 beteg van lélegeztetőgépen. Viszont némileg felgyorsult az oltási ütem, régóta nem sikerült beoltani egy nap alatt 60 ezer olyan embert, aki addig egy oltást sem kapott.

„Mintha nehezebb lenne elfogadni, mint adni. Konkrét kérések kellenek, valós szereplőktől ahhoz, hogy az emberek tudjanak segíteni. Merni kell kérni” – mondja annak a honlapnak az egyik alapítója, amelyik az egészségügyben dolgozók mindennapjait igyekszik könnyebbé tenni. Biztosítják az anonimitást, tehát csak a kérő, az adományozó, és természetesen az oldal működtetője tudja a részleteket, hogy a háttérben meg tudják beszélni, pontosan mire lenne szükség, és hol. Tapasztalataik szerint nagyon sokan nem vállalják, hogy melyik intézményben dolgoznak.

Amit tudni akartál...a járványról

Orbán Viktor korábban arról beszélt, hogy húsvétra nagyjából 2,5 millió embert terveznek beoltani, utána fokozatosan kezdődhet a nyitás. Mostanra a nyitás reménye távolabb került, már csak a 2,5 milliós szám maradt. Ez a jelenlegi oltási teljesítménnyel bőven húsvéthétfő utánra, április 12‒13. környékére lehet esedékes, mutatja matematikai becslésünk.

Többször is arra biztattuk olvasóinkat, küldjék el nekünk a koronavírus-járvánnyal és a vakcinákkal kapcsolatos kérdéseiket, amelyekre máshol nem találnak választ. Az oltások közötti idő elhúzódása, a terhes nők védelme, és a betegség ellen javasolt Favipiravir is többször felbukkant az üzenetekben. A belgyógyász végzettségű Dr. Balkányi László orvosi tudásmérnököt kértük a kommentekben kapott kérdések megválaszolására.

Megint Ukrajna

A NATO külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozása után részletesebben is kifejtette véleményét Ukrajnáról a magyar külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint Magyarország az észak-atlanti szövetség elkötelezett tagja, de nem akar új ellenségeskedést Kelet és Nyugat között. Ugyanakkor szolidaritásra hívta fel a NATO-t Magyarország mellett Ukrajnával való konfliktusában. Megismételte korábbi álláspontját, hogy amíg Ukrajnában a nemzetiségi jogok szisztematikus megsértése zajlik, addig Magyarország nem tud hozzájárulni a NATO-Ukrajna Bizottság ülésének miniszteri szintű megtartásához.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG