Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: a vétó körül forog a világ, regisztráció a védoltásra, Orbán bolgár rajongója szerint Brüsszel fertőzte meg Szájer erkölcsét


A legfontosabb híreink hétfő reggel: arroganciát tükröz a lengyel-magyar vétó terve, Molotov-koktélos birtokvédelem egy szabolcsi szellemfaluban, hasonlóságok a román szélsőjobb és a magyar kormány retorikája között.

Közgazdászok szerint arroganciát és a 70-es évek gazdaságpolitikáját tükrözi az EU-vétó. A hétvégén petícióban figyelmeztették a kormányt, milyen következményekkel járhat az országra nézve az uniós költségvetés és a világjárvány okozta károk elhárítását segítő helyreállítási alap elleni magyar szembenállás. A nyílt levél jegyzői közül kettőt, Petschnig Mária Zitát, a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársát és Chikán Attilát, az első Orbán-kormány gazdasági miniszterét kérdeztük.

A vétó volt a témája a budapesti és a varsói főpolgármester közös hétfői tájékoztatójának is. Karácsony Gergely és Rafał Trzaskowski 249 település nevében arra kéri az uniós vezetőket, hogy az önkormányzatok kaphassanak forrást az mentőalapból akkor is, ha a csomagról a magyar és a lengyel kormány vétója miatt a két ország nélkül születik döntés.

Az Orbán-könyv bolgár írója szerint a brüsszeli meleglobbi fertőzte meg Szájer József fideszes európai parlamenti képviselőt. Georgi Markov bolgár politikus, a helyi kormánypárt képviselője szerint a Szájer „14 éven át reggeltől estig a gender-elméletet, a melegházasságot, a homoszexuálisokat, biszexuálisokat, triszexuálisokat, poliszexuálisokat, transznemű embereket hallotta, (...) amire azt mondta: Próbáljuk ki! Nagy a kísértés”.

Negyven éve még 300-nál is többen laktak a Szabolcs megyei Kistiszaháton. A rendszerváltás azonban nem tett jót a falunak. A munka nélkül maradtak úgy menekültek el innen, hogy sokan egy vonatjegyre valóért adták el a házaikat. Riportot készítettünk a településről, ahol már csak 18-an élnek, birtokukat Molotov-koktéllal védik.

Járványhírek: adatok, regisztráció, korlátozások

Reggelre 2219 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, csaknem 175 ezer emberről tudják, hogy vírushordozó. Egy nap alatt 136 beteg halt meg, az áldozatok száma átlépte itthon a 6 ezret. 8045 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 656-an vannak lélegeztetőgépen. 75 ezren már kigyógyultak a koronavírus okozta betegségből.

Elindult a hivatalos oldal, itthon is lehet már regisztrálni a koronavírus elleni oltásra. Aki regisztrál, értesülhet, hogy mikor kerül rá sor. Az oltások akkor indulhatnak, amikor lesz itthon a magyar hatóságok által jóváhagyott biztonságos vakcina, a folyamat egy oltási terv alapján zajlik majd, önkéntesen és ingyenesen, és az oltások sorrendjét nem a regisztráció időpontja határozza meg, hanem a veszélyeztetettség mértéke. Hétfőn azt is bejelentették, hogy január 11-éig biztosan maradnak a most érvényben lévő intézkedések. Szenteste lehet kivétel, de erről majd december 21-én döntenek.

A román választásról elemzői szemmel

Nem csak a járványnak, hanem politikai csömörnek is köszönhető, hogy minden idők legalacsonyabb részvételével zajlott a romániai parlamenti választás - mondta a Szabad Európának az elemző a vasárnapi voksolásról. A mumus, a szélsőséges AUR programja – a magyar és maszkellenességet és a Moldovával való egyesítést kivéve – kísértetiesen hasonlít az RMDSZ fő szövetségese, a magyar kormány kommunikációjához.

Végül infografikánkra hívom fel a figyelmét, amelyből kiderül, mit gondolnak a tagországok a NATO-ról.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG