Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: csak papíron létező közmunkások, félnek a román tanárok, összeállt Vilmos herceg és Sir David Attenborough


A három legérdekesebb cikk péntek reggel: utánajártunk, hogyan trükköznek a közmunkásokkal, újra megpróbált bemenni az SZFE-re a kinevezett kancellár, újra elküldték, és magyar felmenőkkel is rendelkező írónő kapta az irodalmi Nobel-díjat.

Meghamisított aláírás, elküldött kancellár

Meghamisították az aláírását és visszaéltek a személyes adataival annak a férfinak, akiről nemrég derült ki: néhány évvel ezelőtt hónapokon át közmunkásként dolgozott a szülőfalujában. Amivel sok gond van, például az, hogy eközben Szegeden bejelentett állása volt – derül ki oknyomozó riportunkból.

Csütörtök reggel is megpróbált bemenni Szarka Gábor kinevezett kancellár a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, de most is kudarcba fulladt a kísérlete, az egyetemi diákság nem engedte be a szerintük illegitim vezetőt. Videónkon azt is megnézheti, hogyan zajlott le a jelenet.

Már rég nem Magyarország a célországa a határon túli magyar orvosoknak, noha volt korszak, amikor a marosvásárhelyi orvosegyetem teljes évfolyamai dolgoztak itt. Körképünkből kiderül, hogy az orvosi bérrendezés sem fogja visszahozni azokat az időket.

Az orvoshiányt tehát országon belül kell pótolni. Hiány márpedig van, infografikánkon megmutatjuk, milyen sokan mentek külföldre az uniós csatlakozás óta.

Romló járványhelyzet, félnek a román tanárok

Európa sok országában romlik a járványhelyzet, a cseheknél például már a legnagyobb az egy főre jutó fertőzöttek száma az Európai Unióban, de a magyar mellett a német és a román esetszámok is rekordmagasak.

Ha már Románia: a járvány miatt ott is több iskola tért át az online oktatásra. Csakhogy vannak tanárok, akik nem hajlandók videokonferenciás órákat tartani vagy extra fizetést szeretnének érte. Sokan pedig félnek – derül ki összeállításunkból.

A járvány alatt még rosszabb helyzetbe kerülnek a lakhatási szegénységgel küzdők. A Habitat for Humanity jelentése szerint tavaly is sok olyan ember volt, akinek gondot okoztak a lakhatási költségek, és a helyzet idén a járvány miatt tovább romolhatott.

Villámgyorsan reagáltak az építkezést tervezők Orbán Viktor miniszterelnök bejelentésére a lakásáfa 5 százalékra mérsékléséről. Az Index összeállítása szerint sokan szinte azonnal elkezdték hívni az építési vállalkozókat, de olyanok is akadtak, akik eleve arra kérték őket, jegeljék a szerződéskötéseket.

Összeállt Vilmos herceg és Sir David Attenborough

Két botrányos év után idén a magyar felmenőkkel is rendelkező Louise Glück amerikai költőnő kapta az irodalmi élet legrangosabb díját. Louise Glück 1943-ban született New Yorkban, apai nagyszülei az Egyesült Államokba emigrált magyar zsidók voltak.

Végül arról, hogy a brit Vilmos herceg és Sir David Attenborough közösen indították útjára a „környezetvédelem Nobel-díjának” is nevezett Earthshot Prize elismerést. A BBC szerint a cél az, hogy 2030-ig megtalálják és 50 millió fonttal díjazzák az 50 legjobb megoldást a világ legégetőbb környezeti problémájára.

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG