Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: működött a magyar összefogás Romániában, Orbán elszigetelődhet, kőzetminta a Holdról


3 Perce Logo - use this for frontpage pls
3 Perce Logo - use this for frontpage pls

A legfontosabb híreink hétfő reggel: bekerült a román parlamentbe az RMDSZ, a hatezret közelíti a járvány áldozatainak száma itthon, közgazdászok petícióban tiltakoznak az EU-vétó ellen.

Parlamenti választásokat tartottak vasárnap Romániában. A szavazatok 95%-os feldolgozottságnál a Marcel Ciolacu vezette Szociáldemokrata Párt győzelme körvonalazódik a romániai parlamenti választásokon. Rekordot hozott a vasárnapi megmérettetés, a mintegy 18 millió szavazásra jogosult állampolgár mindössze 31,84%-a adta le voksát. Az erdélyi magyarságot képviselő Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek sikerült megszereznie a szavazatok több mint 6%-át, ezzel képviselői és szenátorai bejutottak a törvényhozásba.

Romos kórházak, nem lassuló járvány

Maradjunk délkeleti szomszédunknál. Óriási felháborodást keltettek azok a képek Romániában, amelyeken embertelen körülmények között magukra hagyott betegeket látni egy romos kórházi osztályon. Sok ember annyira fél a kórháztól, hogy inkább otthon próbálja kezeltetni magát – írja a Szabad Európa román szerkesztősége.

Nem mutatnak jelentős javulást a járványhelyzetben a hétfő reggeli magyar adatok sem. Egy nap alatt 3870 újabb állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, és meghalt 116 beteg. Az elhunytak száma már a hatezret közelíti itthon. Eddig 74 ezren gyógyultak ki a koronavírus okozta betegségből, de 173 ezer ember még mindig ismert vírushordozó.

Brüsszeli vétó, kőzet a Holdról

Zsúfolt hete lesz a magyar kormánynak Brüsszelben, és eldől az is, kitart-e a magyar-lengyel szövetség az Európai Unió költségvetésének elfogadását és a válságenyhítő közös hitelfelvételt veszélyeztető vétó ügyében. Közben neves magyar közgazdászok tiltakoznak a tervezett lengyel-magyar blokk ellen. A petíciójuk szerint "a lengyel és a magyar kormány magatartása rendkívül káros az európai kohéziós politika, és legfőképpen saját polgárai gazdasági helyzetének stabilizálása szempontjából". Hétvégén arról is írtunk, hogy a magyar kormányfő elszigetelődhet a nemzetközi közösségben.

Könnyedebb témáink közé tartozik, hogy sikeresen csatlakozott a Hold körül keringő űrhajóhoz az a kínai űrszonda, amely korábban a Hold felszínéről gyűjtött kőzet- és talajmintákat. Infografikánkban megnézheti, milyen más űrprogramokban szállítottak a Földre holdkőzetet, és mekkora mennyiségben.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG