Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: merre járnak az amerikai hadihajók, kilakoltatott erdélyi pap, női egyenjogúság 257 év múlva


A három legfontosabb hírünk péntek reggel: nem rejtegette tevékenységi körét az adatgyűjtésen kapott kínai cég, elüldözték lakásából Erdély egyetlen görögkatolikus papját, a brüsszeli főtanácsnok nem találta jogellenesnek a magyar reklámadót.

A sötét sikátorokban titokban találkozó ügynökök helyett új képet kell alkotnunk a modern kor kémjeiről: egy kivilágított irodában egy számítógép képernyője előtt dolgoznak, és az internetről bogarásszák ki, majd illesztik össze a nyilvánosan elérhető információkat. Merre járnak az amerikai hadihajók, hogyan tüzeljük fel a társadalmi feszültséget a közösségi oldalak használatával, kijátszható-e a Twitter fióktörlése – ezekre adott tanácsokat a világméretű adatgyűjtésen kapott kínai cég közösségi oldala. A Szabad Európa már gondosan körüljárta és felkutatta, milyen magyar célpontjai voltak a kutakodásnak, most megmutatjuk azt is, mi másra volt büszke a kínai Zhenhua Data.

Görögkatolikus pap és a plébánia jóindulata

A lakása miatt gyűlt meg a baja a kolozsvári Szent Mihály plébániával Erdély egyetlen görögkatolikus papjának. Bazsó-Dombi Attila, római katolikus felesége és hat gyermekük szociális alapon, jelképes lakbérért kaptak egy lakást. Az albérleti szerződést két évre kötötték, bízva a plébános jóindulatában. Cikkünkben leírjuk, meddig volt elég a jóindulat, és mi volt a helyi főesperes első válasza megkeresésünkre.

Nézeteltéréshez vezetett az Európai Bizottság és egyik főtanácsnoka között a magyar (és lengyel) reklámadó. A brüsszeli testület 2015-ben még tiltott állami támogatás lehetősége miatt bírálta az új adónemet, amelyet most Juliane Kokott uniós főtanácsnok nem nevezett jogellenesnek. A főtanácsnok indítványa nem köti az ügyben eljáró bíróságot, de az ítélet gyakran képvisel azonos álláspontot a főtanácsnoki véleménnyel. Az ügyben később várható döntés.

Női egyenjogúság? 257 év múlva

Egy ennél több embert érintő kérdésben sem tud egységes állásfoglalásra jutni az Európai Bizottság. A nők részvételéről a cégvezetésben szóló javaslat 2013 óta fekszik az uniós tagállamok asztalán. Jelenleg a legnagyobb, tőzsdén jegyzett európai cégek irányító testületeiben a nők aránya még az egyharmadot sem éri el, és egy előrejelzés szerint ebben az ütemben haladva 257 év kell, hogy egyenlő szintre jusson a két nem.

Nehezen viseli a korrupciót, ezért otthagyja a Naftogaz ukrán állami gázipari cég felügyelőtanácsát Amos Hochstein egykori amerikai külügyi illetékes. A lemondás újabb figyelmeztetés arról, hogy a kijevi reformokat nem feltétlenül támogatják a nagyhatalmú politikusok és oligarchák. Volodimir Zelenszkij meglepetésszerű, 2019-es elnökválasztási győzelme után továbbra is akadozik a gazdaság megtisztítása, és alábbhagyott az optimizmus.

Külpolitikai cikkeinkből megtudhatja még, hogy hat magas rangú orosz tisztségviselőt és egy állami laboratóriumot is szankciókkal sújt az EU és az Egyesült Királyság Alekszej Navalnij feltételezett megmérgezése miatt, illetve hogy lemondott Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz államfő, mert „nem szeretett volna erőszakot alkalmazni saját polgáraival szemben”.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG