Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: stadionfejlesztés lejtősnek tűnő pályával Egerben, a pedagógusok felemás tesztelése, a nyájimmunitás svéd modellje megdőlni látszik


Nincs könnyű helyzetben egy ellenzéki városvezetés, amikor kormánytámogatást kap a települési sportklub stadionfejlesztésre. Így járt Mirkóczki Ádám volt jobbikos, már független egri polgármester is: Eger hamarosan új stadiont kap. A beruházás közbeszerzési kiírása viszont versenyszűkítőnek tűnik. Ilyen elem például az, hogy a kiírásban szereplő összes elvárást egyetlen referenciaépítkezésben követelték meg.

Politika és kultúra

Gyanúsnak találja az ellenzék a volt jobbikos, ma már független országgyűlési képviselő, Volner János módosító javaslatát, amely újabb feltételeket állítana a pártok elé. A parlamenti szakbizottságban már megszavazott felvetés alapján csak az a tömörülés állíthat országos listát amely legalább 14 megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított.

Számít az egyetem eddigi oktatóira, de új szakok indítását is tervezi a Színház és Filmművészet Egyetem Filmintézetének frissen kinevezett vezetője. Sára Balázs az intézmény honlapján megjelent interjúban vázolja terveit, a nyilatkozatot a hvg.hu szemlézte a nagyobb nyilvánosság számára. Az új vezető a filmes képzéseknél a szakmai alapok ismeretétől fognak indulni, nagy hangsúlyt fektetve az egyéni kreativitás kibontására.

Nem gyakran, de előfordul, hogy egy-egy híresebb külföldi ember megszólal a magyar politikával kapcsolatban, de olyan is van, hogy tudtán kívül próbálnak egy celebet belekeverni a magyar közéletbe. George Clooney legutóbbi megnyilatkozása után összeszedtünk néhány említésre méltó esetet.

Járvány: katonák, tanárok, nyájimmunitás

Ismét száz fölött a járvány az egy nap alatti halálos áldozatainak száma. A szerda reggeli adatok szerint 106 újabb beteg vesztette életét az elmúlt 24 órában, ezzel 4114 életet követelt itthon a koronavírus okozta betegség, mellyel 7718 beteget ápolnak kórházban, közülük 656-an vannak lélegeztetőgépen. Kedden 3806 teszt lett pozitív, ezzel 185 ezerre emelkedett az eddigi fertőzöttek száma, közülük 137 553-an jelenleg is vírushordozók. A járványról beszélt a honvédelmi miniszter is. Benkő Tibor a Spirit Fm-nek azt mondta, több mint 1100 katona fertőződött meg eddig, 900 már meggyógyult.

Felemásan indult a pedagógusok tesztelése. Cikkünkből kiderül, hogy van, ahol nem tesztelik az iskola technikai dolgozóit, és nem világos, mi a pontos teendője az iskolának, ha valakit helyben fertőzöttnek találnak. A megkérdezett érdekképviseleti vezető szerint nincsenek egységes szabályok.

Svédországban nem tapasztalják, hogy a nyájimmunitás fékezné a vírust. A kormánynak stratégiát kellett váltania: nem jött be, hogy inkább az egyéni belátásra alapoztak, mint a korlátozásokra. A feladat sürgető, mert a helyi szakemberek attól tartanak, egy harmadik hullámnál az egészségügyi rendszer még jobban túl lesz terhelve, mint eddig.

Videóban szedtük össze az öt legfontosabb dolgot, amit a koronavírus-vakcináról tudni kell, infografikánkban pedig megmutatjuk, hogy a Közép-Dunántúlon van arányosan a legtöbb rákos haláleset az EU-ban.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG