Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Szakértő: Nem hiba volt a külügyminisztériumot érő hekkertámadás, hanem szándékos magyar–orosz információátadás


Szijjártó Péter magyar és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter 2022. július 21-én Moszkvában
Szijjártó Péter magyar és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter 2022. július 21-én Moszkvában

Hegedűs Dániel: Magyarország az orosz hibrid hadviselés önkéntes hadoszlopává vált. Nem „majd megtörténik”; megtörtént – Románia részben megelőzte Magyarországot. Iránban az elnök és a külügyminiszter is meghalt a helikopter-balesetben.

Hegedűs Dániel: Magyarország az orosz hibrid hadviselés önkéntes hadoszlopává vált

A German Marshall Fund külpolitikai elemzője szerint a külügyminisztériumot érő orosz hekkertámadás nem hiba volt, hanem a „működés része” a NATO-EU információk leplezett megosztására. Azt a szakértő nem tudja megbecsülni, hogy meddig tart a politikusok önmérséklete a Fico elleni merénylet után.

Nem „majd megtörténik”; megtörtént – Románia részben megelőzte Magyarországot

Április közepén jelentetett meg egy írást Bod Péter Ákos, amelyben a román gazdaság előzését taglalta. A volt jegybankelnök három mutatóban vizsgálta a román és a magyar gazdaság helyzetét, és bizony szomszédunk több mutatóban is előzött: nagyobb a fogyasztás, erősebb a GDP és a fizetések is magasabbak vásárlóerő-paritáson mérve. Románia európai uniós szinten is hasít, de továbbra sem Svájc keleti szomszédunk.

Iránban az elnök és a külügyminiszter is meghalt a helikopter-balesetben

Holtan találták a vasárnapi helikopter-baleset helyszínén Ebrahim Raiszi iráni elnököt és utastársait, köztük Hosszein Amir-Abdollahian külügyminisztert az ország északnyugati részén. A helyi sajtó hírei szerint a jármű a rossz időjárási körülmények miatt zuhant le.

A hét, amely elhozta a kampány (eddigi) mélypontját – összefoglalónk

Végtelennek tűnő vita a tervezett tévévitákról, kampánycélból össze nem szedett szemét, valótlan állítás az autók kitiltásáról Budapestről, és hazug gyűlöletkeltés a Robert Fico elleni merénylet kapcsán – ezt hozta a magunk mögött hagyott hét a kampányban.

Milyen parlamentre szavaznak június elején az európaiak?

Ugyan az Európai Parlamentet divat lesajnálni és nem kedvelni, de a képviselő-testület meghatározó szerepet játszik az európaiak mindennapi életében. A most megválasztandó EP összetétele hatással lesz a közösség cselekvőképességére a következő öt évben.

Bosznia reagált a magyar kormány lépésére, felfüggesztettek egy közös megállapodást

A magyar kormány a napokban bejelentette, hogy nem fogja megszavazni az ENSZ-ben a határozatot, amely emléknapot hozna létre a srebrenicai népirtás áldozatainak emlékére. Bosznia-Hercegovina erre válaszul felfüggesztette azt a Magyarországgal kötött egyezményt, amely szerint hazánkban is képeztek volna boszniai diplomatákat.

Tíz hónap orosz fogságban: egy ukrán katona mesélt magyar újságíróknak az átélt borzalmakról

Negyven kilót fogyott, evett patkányt és penészgombát is az éhezés miatt Olekszij Anulja az orosz fogságban. A kínzások mindennaposak voltak – mondta újságíróknak a budapesti ukrán nagykövetség szervezésében érkező katona.

Egy másik cikkünkben arról számoltunk be, hogy Magyarország megvétózta az ukrán elnök béketervét az Európa Tanács ülésén, miután a szervezet kizárólag Volodimir Zelenszkij javaslatát akarta elismerni megfontolandó és támogatandó békeformulaként. Szijjártó Péter szerint ez elfogadhatatlan a magyar kormány számára.

Sándor Judit bioetikus: Az, amit Karsai Dániel tett, példa nélküli; ezt így kell

A Szelfi vendége foglalkozott orvosetikával, műhibaperekkel, alkotmányjoggal, adatvédelemmel. Volt gyakorló ügyvéd, részt vett nemzetközi kutatásokban és nemzetközi szervezetek munkájában, most pedig a Közép-európai Egyetem, a CEU tanára. Sándor Judit bioetikust független szakértőként kérdezte Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Bírósága, amikor a méltó halálért küzdő, gyógyíthatatlan beteg Karsai Dániel beadványát tárgyalta. Erről is beszélt podcastunkban, de szó volt a bioetikáról, az életvégi döntésekről, az emberi méltóság fontosságáról és arról is, hogyan élte meg a CEU és az Orbán-kormány konfliktusát, az egyetem Bécsbe költözését.

Megérkezett az első segélyszállítmány a tenger felől Gázába

A Gázai övezetnek égetően szükséges segélyt szállító teherautók most gördültek át először a frissen épített amerikai mólón az ostromlott enklávéba, miközben a szárazföldön az izraeli határkorlátozások és a heves harcok akadályozzák az élelmiszer- és egyéb készletek szállítását.

Tüntetéseket terveznek Szerbiában Trump vejének belgrádi projektje ellen

Szerb ellenzéki csoportok tiltakozni készülnek az ellen az ingatlanfejlesztési projekt ellen, amelyet Donald Trump vejének, Jared Kushnernek a cége finanszírozna az amerikaiak vezette NATO-bombázások során, 1999-ben megsemmisült egykori szerb katonai főhadiszállás helyén.

Amit még tudni érdemes

Zajlik a kultúra fideszesítése, a hatalom már nem is titkolja, mi az, amit tilt, tűr vagy támogat (Népszava)

Az elmúlt hetekben is egymás után kerültek napvilágra az egyes intézmények vezetői és alkalmazottaik között zajló – nem mindig tisztességesnek mondható – játszmák.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG