Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Személyes sértettség is szerepet játszhat Orbán Nyugat-ellenességében


Egy moszkvai mozgósítás elleni tüntetésről szállít el egy résztvevőt a rendőrség 2022. szeptember 21-én
Egy moszkvai mozgósítás elleni tüntetésről szállít el egy résztvevőt a rendőrség 2022. szeptember 21-én

Az Európai Uniónak most van először lehetősége arra, hogy hatékonyan fellépjen egy, a demokratikus értékeket megsértő, korrupt tagállammal szemben. Nemzeti konzultáció lesz a Moszkva elleni energetikai szankciókról. Újra megkapta tíz évre a Tilos Rádió a korábbi frekvenciáját. Az eddigi legnagyobb fogolycserét jelentette be Ukrajna a háború kitörése óta.

A magyar demokrácia állapotáról és Orbán Viktorról tartottak kerekasztal-beszélgetést a CEU-n megrendezett Budapest Fórum keretében, ahol több erős mondat is elhangzott.

Charles Gáti felidézte, hogy korábban jól ismerte Orbán Viktort, a magyar kormányfő még a Liberális Internacionálé alelnökeként a kilencvenes években az EU és a NATO legelkötelezettebb támogatói közé tartozott. Ezért bízott benne ő is, hogy Magyarország sikeresen integrálódik majd ezekbe a szervezetekbe, de ez éppen Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt fordult kvázi az ellentétébe.

Charles Gáti szerint ebben a kormányfő időközben kialakult Nyugat-ellenessége játszik fontos szerepet, amelynek viszont személyes sértettség is az oka: amikor 2001-ben Washingtonban járt, nagyon számított egy meghívásra a Fehér Házba, ez azonban elmaradt.

Jogsértés és frekvencia

A magyar menekültügyi rendszert működését és jogi alapjait tekintve is többször elmarasztalták európai bírói fórumok. A magyar hatóságok egy szír menekülttől visszavonták a menekültstátuszát, mert veszélyt jelent a nemzetbiztonságra, de ezt nem indokolták meg részletesen, sőt az érintett sem tudhatta meg, mi alapján fosztották meg szerzett jogosultságától.

Vélhetően azért, mert korábban bűncselekmény miatt elítélték – ugyanakkor ez már ismert tény volt, amikor menekültnek nyilvánították. Az Európai Bíróság szerint a magyar hatóságok sokszorosan megsértették a vonatkozó uniós jogot.

Ünnepelnek a Tilos Rádió bázisán, folyamatosan érkeztek csütörtökön a munkatársak, miután kiderült, hogy újra megkapják korábbi frekvenciájukat. Kedd délben vették észre, hogy a Médiatanács ülésének napirendi pontjai között szerepel a döntés erről a frekvenciáról, és csütörtök reggel 6-kor kapták meg az értesítést, hogy megnyerték a pályázatot.

A Médiatanács döntése értelmében tehát újra sugározhat a budapesti 90,3 FM frekvencián a Tilos Rádió. A Tilos három hete csak online érhető el korábbi szerződésük lejárta miatt.

Nemzeti konzultáció

A Fidesz-frakció felkérte a kormányt, hogy indítson nemzeti konzultációt az energiaszankciókról – olvasható a Fidesz Facebook-oldalán, és Kocsis Máté frakcióvezető is erről beszélt a Balatonalmádiban tartott kihelyezett frakcióülés után.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor múlt szombaton arról beszélt Kötcsén, hogy ősszel várható tárgyalás az európai vezetők között a szankciós csomag meghosszabbításáról újabb hat hónapra, és a miniszterelnök szerint meg kell próbálni megakadályozni a prolongálást.

Fogolycsere és mozgósítás

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szeptember 21-i éjszakai beszédében jelentette be a foglyok szabadon bocsátását. Ukrajna 215 katonája elengedését jelentette be, köztük azokét a harcosokét, akik a mariupoli Azovstal acélmű védelmét irányították, cserébe 55 orosz fogolyért. A fogolycsere több szakaszban és különböző helyszíneken zajlott.

Zelenszkij azt mondta, hogy öt katonai parancsnokot, köztük az Azovstal védelmének irányítóit egy jól előkészített és Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel egyeztetett művelet keretében Törökországba vitték.

Eközben a Reuters szerint több mint hétszáz embert vettek őrizetbe Oroszország-szerte a mozgósítás elleni tüntetéseken. A tüntetéshullám néhány órával azután kezdődött, hogy Vlagyimir Putyin elnök elrendelte a részleges mozgósítást. Oroszországban ilyenre a második világháború óta nem volt példa.

Jó hírt is kaptunk, miután kiengedték a büntetőtáborból a Szabad Európa belarusz újságíróját. Aleh Hruzdzilovicsot, a Szabad Európa (RFE/RL) tudósítóját a belarusz hatóságok 18 hónap börtönre ítélték, mert állítólag részese volt azoknak a tüntetéseknek, amelyeken akkreditált újságíróként dolgozott.

Amit még tudni érdemes

A csengeri örökösnő újra azt állítja, hogy milliókat adott át készpénzben Kósa Lajosnak (444.hu)

A Partizán által készített beszélgetés előzetesében újra azt állította, hogy milliós nagyságrendben adott át direktben készpénzt Kósa Lajos számára.

Holland parlamenti delegáció érkezik Magyarországra, a jogállamiságra is kíváncsiak (Hvg.hu)

Három éve is tervezték, de akkor nem fogadta őket a magyar kormány, így nem látták értelmét.

Összeomlott az orosz gázimport, megszűnhet Putyin zsarolási potenciálja (G7.hu)

A heti hatszázmillió köbmétert sem éri el az Európába érkező orosz gáz mennyisége, ami tavaly ilyenkor 2,7 milliárd köbméter volt.

Szép napot!

Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG