Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Putyin után Orbánt is kitüntették; egészségügyi országprofil; 2023, ahogy újságíróink látták


Milorad Dodik és Orbán Viktor Budapesten 2023. október 2-án
Milorad Dodik és Orbán Viktor Budapesten 2023. október 2-án

Putyin után Orbán is állami kitüntetést kapott a boszniai Szerb Köztársaságtól. Lesújtó egészségügyi országprofil: szorongunk, kövérek vagyunk, korán halunk meg. Űrbiznisz, kiperelt koncessziós adatok és a haveri demokrácia – 2023, ahogy újságíróink látták. A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

Putyin után Orbán is megkapta a legmagasabb állami kitüntetést a boszniai Szerb Köztársaságtól

Milorad Dodik, az entitás szeparatista vezetője Vlagyimir Putyin orosz elnök után idén Orbán Viktort is a boszniai Szerb Köztársaság érdemrendje kitüntetésben részesítette. „Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor a Szerb Köztársaság támogatója (…) Benne olyan barátra leltünk, mint soha korábban”jelentette ki az amerikai és brit szankciók hatálya alatt álló elnök.

Egészségügyi országprofil: szorongunk, kövérek vagyunk, és évekkel előbb halunk meg, mint a többi EU-tagállam lakói

Magyarországon a férfiak hét évvel rövidebb ideig élnek, mint a nők, a magyarok pedig átlagosan négy és fél évvel előbb halnak meg, mint az Európai Unió többi tagállamának lakosai. A népesség gyorsan öregszik, a depresszió és a szorongásos zavarok jelentik a legfőbb mentális egészségügyi problémát, ami leginkább az alacsonyabb jövedelmű csoportokat érinti.

Űrbiznisz, kiperelt koncessziós adatok és a haveri demokrácia – 2023, ahogy újságíróink látták

Podcastsorozatunk rendhagyó adásában a Szabad Európa újságírói beszéltek arról, hogy melyik volt számukra 2023 legemlékezetesebb sztorija, és mit várnak 2024-től.

A magyarok jobban félnek egy meleg, mint egy muszlim vagy cigány munkatárstól

A magyarok lényegesen kevésbé tolerálnák, ha a gyerekük fekete bőrű emberbe lenne szerelmes, mint ha egy kimondottan öregbe – áll többek között az Eurobarometer friss felmérésében. Munkatársként viszont jobban félnek egy meleg kollégától, mint egy muszlimtól vagy egy cigánytól. A magyar népesség tizede rosszul érezné magát egy munkakapcsolattól ateista vagy fogyatékossággal élő munkatárssal, de például ennél is több magyar viszolyogna valamiért egy buddhista kollégától.

174 milliós kölcsönnel indult a kormányközeli brüsszeli híroldal mögött álló cég

Jelentős kölcsönt kapott az indulásához a Brussels Signal brüsszeli híroldal mögött álló magyar cég. A vállalkozás tulajdonosa korábban a Fidesz tanácsadója volt. A tulajdonában álló másik híroldal, a Remix idén 98 millió forint magyar közpénzes támogatást kapott, és üzleti kapcsolatra lépett a korábbi Fidesz-szövetséges lengyel kormány támogatásából működő Sovereignty.pl híroldallal is.

Kevéssé valószínű Orbán beugrása a távozó Michel helyére az Európai Tanács elnökeként

Kevés az esélye annak, hogy az Európai Tanács soros elnökségét adó ország vezetőjeként Orbán Viktor ugorjon be júliustól ideiglenesen az EP-mandátumra pályázó jelenlegi elnök, Charles Michel helyére. A volt belga kormányfő utódját ugyanis már június végére megválaszthatják, illetve a tagállami vezetők egyszerű többséggel akár másra is bízhatják a feladatot.

Erről is beszéltünk podcastsorozatunk legfrissebb részében, amelyben brüsszeli tudósítónk rámutatott, hogy bár a tisztség ceremoniális, különösképp a szóban forgó időszakban, a lehetőség beindíthat olyan folyamatokat, amelyekből a magyar kormány vesztesen jön ki.

Magyarország a válságtámogatások Európa-bajnoka

A bruttó hazai termék (GDP) arányában Magyarország nyújtotta az Európai Unió egészében a legtöbb állami támogatást az ukrajnai háború és az energiaválság hatásainak ellensúlyozása céljából könnyített közösségi szabályok keretében – közölte a Szabad Európának és néhány más lapnak adott interjúban Margrethe Vestager versenypolitikai biztos, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke.

Szabadfi Szabolcs: Rocksztár lett a kőszegi lakótelepi pékgyerekből

Bár ismert arc, az ország pékje, ő maga földhözragadt boomernek, régimódinak tartja magát. A pékáruk közül sem a trendi és menő darabokat, sokkal inkább a klasszikusokat szereti: a vajas kenyeret, a sima kalácsot és persze a sóskifli-csücsköt, Vas megyeiként pedig bármikor jöhet az édes kalács megvajazva és megsózva. Ezen a hármas kombón bármeddig el tudna élni.

Fáy Zsolt: „Egy átlagos kereskedelmi bank vezetése marhára nem érdekelne”

„Én vagy reggelente, vagy este jógázom, a végén húsz-harminc percet féllótuszban vagy lótuszülésben meditálok, légzőgyakorlatokat csinálok. Így a stresszt valahogy el tudom engedni, át tudom dolgozni”jelentette ki a MagNet Bank elnöke, aki a Szabad Európának adta élete első podcastinterjúját. Fáy Zsolt családjával a Balaton mellett él, imádja a goa trance-et, hisz a permakultúrában.

Mi lett a több száz bezárt postával?

Az elmúlt bő egy év során több száz postát zárt be a magyar állam költségcsökkentésre hivatkozva. Bár az érintett hivatalok helyett a Magyar Posta partneri programot hirdetett, egyelőre sok helyen így is levél- és csomagszolgáltatás nélkül maradtak.

Továbbra sem tudják a pedagógusok, mennyi lesz a januári fizetésük

A PDSZ ügyvivője szerint munkajogi nonszensz, hogy a pedagógusok úgy dolgoznak hétfő óta, hogy még nem tudják, mennyit visznek haza hó végén. A köznevelési államtitkárral tartott keddi egyeztetést követően sem derültek ki a bejelentett 32,2 százalékos béremelés részletei, a túlmunkákat azonban továbbra sem akarják kifizetni, hiába nyerik sorra a pereket a tanárok.

Még a nevében is titkolták, hogy egy újabb akkumulátor-összeszerelőt építenek Debrecenben

A kínai CATL olyan összeszerelő üzemet bérelne a lassan akkufővárossá váló Debrecenben, amelyet a beruházó sokáig be sem jelentett, pedig már folyamatban van az engedélyezési eljárása. Máshol gyártott cellákat szerelnének itt össze, úgy számolnak, hogy a BMW lehet a termékek egyik felvásárlója.

Dél-Afrika népirtással vádolta meg Izraelt a Nemzetközi Bíróságon

Az Izraellel szembeni beadványt beterjesztő Dél-Afrika jogi képviselői palesztin civilek elleni célzott támadásokkal és népirtással vádolták meg a zsidó államot a hágai székhelyű törvényszék ülésén. Benjámin Netanjáhú izraeli kormányfő ezzel szemben védelmébe vette hazája fellépését. „Izraelnek nem áll szándékában Gáza tartós megszállása vagy a polgári lakosság kitelepítése. Izrael a Hamász terroristáival harcol, nem a palesztin lakossággal, és ezt a nemzetközi joggal teljes összhangban tesszük” – fogalmazott.

„Kényes ügy” – az ukrajnai mozgósítási törvény éket ver az elnök és a fegyveres erők közé

Az ukránok mára nem tolonganak úgy a toborzóirodáknál, ahogy az invázió kezdeti szakaszában, ami sokakat frusztrál, és emberhiányt is okoz a fronton. A parlament előtt van a probléma kezelését célzó törvényjavaslat, de egyes politikusok és katonai vezetők a jelek szerint felháborodástól tartanak.

Egy másik cikkünkben az oroszországi ellenvélemények elfojtásáról írtunk, ami már a Szovjetunióra is jellemző volt.

Kína a globális Dél vezető szerepére tör, kihasználva az ukrajnai és a gázai háborút

A véres fegyveres konfliktusok – Ukrajnában és a Gázai övezetben – megmutatták a palesztin helyzettel kapcsolatos globális megosztottságot, a civil áldozatok ügyében vélt nyugati képmutatás lappangó sérelmeket hozott a felszínre, amit Peking igyekszik kihasználni.

Visszatekintő 2023: Így lettek milliárdjai az Orbán családnak

A G7 újságírójának sikerült bebizonyítania, hogy az Orbán család vagyona mára megközelítette a bűvös százmilliárd forintos határt. A család pénzügyei körül azóta is egyre több furcsaság történik. Húsz éve még azt mondta Orbán Viktor az édesapjának, hogy ne szállítson követ állami útépítésekre, ma már a miniszterelnök apja milliárdos profitot szed ki a bányáiból. Tiborcz István, a kormányfő veje pedig bankot vett, szállodákat épít és vagyonkezelő céget vásárolt.

XS
SM
MD
LG