Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Sok orosz a mai napig nem hiszi el, hogy Kijevet bombázzák


Lebombázott kollégium egy Kijevtől nem messze lévő kisvárosban
Lebombázott kollégium egy Kijevtől nem messze lévő kisvárosban

Legfrissebb híreink: A Kreml propagandája miatt sok oroszhoz nem jutnak el a háború képei. Hekkerek háborús tudósításokat sugároztak több orosz tévécsatornán. Felszólal a TASZ az ukrajnai magyarok választójogáért. A szocialista Tóth Csaba az ügyészség szerint legalább negyedmilliárd forintnyi kenőpénzt vett át. Átlépte a hatmilliót az áldozatok száma a járvány harmadik évében. Mekkora a bevándorlás Magyarországra, honnan jönnek a bevándorlók, és hányan vándoroltak ki? Számokban című sorozatunkban most a népességszám változásait mutatjuk be.

Állami propaganda

Sok orosz számára ismeretlenek a háborús pusztítás képei, mert csak a Kreml propagandája jut el hozzájuk Ukrajna megszállásáról. Vajon hogy reagáltak Perm és Vlagyivosztok hétköznapi lakosai, amikor a Szabad Európa orosz stábja megmutatta nekik a valóságot?

Hogy reagáltak a hétköznapi orosz emberek az ukrán háborús képekre?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:37 0:00

Hekkerek háborús tudósításokat sugároztak több orosz tévécsatornán. Az Anonymous csoport hekkerei az állami propaganda helyett független médiumok tudósításait sugározták az ukrajnai háborúról. Az Anonymous hekkerei két betiltott csatorna, a Dozsgy, illetve a Szabad Európa (RFE/RL) és az Amerika Hangja által közösen működtetett Current Time beszámolóit tették adásba. A szóban forgó csatornák hamar visszaállították az eredeti műsorrendet.

„A valaha volt legnagyobb szabású Anonymous-műveletet hajtottuk végre. Aggódunk amiatt, hogy egyes kormányok fenyegetésként fognak tekinteni ránk, és hamis zászlós műveleteket indítanak, amelyek rossz fényben tüntetnek fel bennünket. Mi csak békét szeretnénk a háború helyett”írták Twitteren.

Nem ez volt az első, orosz médiatársaság elleni hekkertámadás az ukrajnai orosz invázió február 24-i megindítása óta. Az Anonymous előző héten közölte, hogy célba vették egyebek mellett a TASZSZ hírügynökség, a Kommerszant, az Izvesztyija, a Fontanka, a Forbes és az RBK honlapját is. Ezt megelőzően pedig az orosz elnöki hivatal és más hatóságok weboldalának elérését blokkolták.

Az eddigi legfontosabb információk Ukrajna orosz megszállásáról: tizenharmadik napja tart az orosz invázió Ukrajnában. A folyamatos ágyúzás miatt nem tudták kimenekíteni a civileket Kijevből, Mariupolból, Szumiból, Harkivból, Volnovahából és Mikolajivból. Több százezer civil ragadt az ostromolt Mariupolban borzalmas állapotok között. Az ukrán küldöttség szerint sikerült némi előrelépést elérni a tűzszüneti tárgyalások harmadik fordulóján, de az orosz küldöttség ezt másként látja. Zelenszkij ukrán elnök az orosz olaj bojkottját is kérte a világtól.

Felszólal a TASZ az ukrajnai magyar állampolgárok választójogáért

A kettős állampolgárok elvileg levélben szavazhatnak a magyar választáson. Mivel sokan közülük a napokban Magyarországra menekültek, nem fogják tudni átvenni a címükre küldött szavazási levélcsomagot. A TASZ emiatt javaslattal fordult a Nemzeti Választási Irodához.

Az NVI válaszáig is van azonban megoldás azoknak a magyar választópolgároknak, akik Magyarországra menekültek – írja közleményében a TASZ. A polgárjogi szervezet szerint a külhoni állampolgárok a szavazás napja előtt 25 nappal, azaz március 9-ig módosíthatják kézbesítési adataikat a központi névjegyzékben, és kérhetik a levélcsomag személyes átvételét a kijelölt pontokon.

Negyedmilliárdnyi kenőpénz

A szocialista országgyűlési képviselő Tóth Csaba mentelmi jogának felfüggesztését javasolja az Országgyűlés Mentelmi bizottsága. Az MSZP-s politikus mentelmi jogának felfüggesztését Polt Péter legfőbb ügyész kérte.

Az ügyészség szerint a két gyanúsított, Tóth Csaba, valamint Horváth Csaba, Zugló szintén szocialista polgármestere egy céget keresett, amely kiépítette és üzemeltetni kezdte a kerületi fizetős parkolási rendszert. Tóthék olyan céget kerestek – és találtak is, a SIS Parking Kft.-t –, amelyik hajlandó volt nyereségének egy részét átadni nekik. Az ügyészség szerint a két MSZP-s politikus informális kapcsolatai révén el tudta intézni, hogy a SIS nyerje el a parkolás üzemeltetésére kiírt pályázatot.

Tóth Csaba és Horváth Csaba „a minél nagyobb árbevétel és ebből adódó nyereség elérése céljából jelentősen túlárazott, nem a valós piaci viszonyoknak és a tényleges versenyhelyzetnek megfelelő vállalkozói díjban állapodott meg” az ügyészség szerint. Tóth és Horváth aztán ebből kért vissza.

A parkolóautomaták üzembe helyezéséért kapott pénzből 2017. március 15-én tízmillió forintot, 2017. július 1-jén tízmillió forintot, 2017. augusztus 2-án 11,25 millió forintot kapott Horváth és Tóth. Horváth Csaba ugyan szerepel az ellenzéki összefogás listájának biztosan nem befutó helyén, de őt még azelőtt meggyanúsította az ügyészség, hogy a listát nyilvántartásba vették volna. A képviselőjelölteket megilleti ugyan a mentelmi jog, de az időzítés miatt a gyanúsításkor Horváth még nem volt hivatalosan jelölt.

Marad Esztergom alpolgármestere a fideszes futballbíró

Tiltott állása volt, de marad Esztergom alpolgármestere a fideszes Erős Gábor. A Völner Pál utódjának szánt esztergomi alpolgármesternél több mint egy évig állt fenn az összeférhetetlenség, a város fideszes többsége mégsem talált problémát. Erős Gábor korábban feketén foglalkoztatta alkalmazottját, és azt állította, van diplomája, miközben nincs.

Februárban a Szabad Európa megírta, hogy Erős Gábor 2018-ban felkerült arra a jegyzékre, amelyen a NAV azokat listázza, akiknél be nem jelentett alkalmazottat találtak. Erős ekkor egyéni vállalkozóként vendéglátózott. Ezen túl a 2014-es önkormányzati választások előtt Erős azt állította, hogy ő egy, a „szakterületén diplomát szerző szakember”, de az újabb bemutatkozásából már hiányzik a diplomára utaló rész.

Három év, hatmillió halott

Az áldozatok száma meghaladja a hatmilliót a járvány harmadik évében. Ez a mérföldkő a legújabb tragikus emlékeztető a járvány könyörtelen természetére, miközben az emberek levetik a maszkot, újra utazni kezdenek és újranyitnak a vállalkozások szerte a világon.

Lassan éppen két éve, 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak az Egészségügyi Világszervezet a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el. Azóta a világon 447.881.420 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6.007.227.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint a fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Az egyetem összesítése alapján az utolsó egymillió halálesetet az elmúlt négy hónapban jegyezték fel. Ez azt mutatja, hogy kicsit lassult az előző egymillió haláleset óta a járvány, viszont rávilágít arra, hogy sok ország még mindig küzd a koronavírussal. A valóságban akár csaknem négyszer ennyi halott köthető a koronavírushoz. A The Economist egyik csapata elemezte a megemelkedett halálozási számokat, és arra jutott, hogy a Covid–19-járvány halottainak száma 14 millió és 23,5 millió között van.

Nyugodt napot!

Báthory Róbert

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG