Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

TOP 10: a hét legérdekesebb sztorijai, ahogyan mi láttuk


Megemelt orvosi fizetések, Orbán Viktor a német és magyar korrupcióról, kínai megfigyelések, folytatódó belarusz tüntetések és Trabant-nosztalgia – ezen a héten is bőven akadtak érdekes hírek. Ezekből válogattunk össze tízet, ha esetleg lemaradt volna.

Orvosok fizetésemelése – és annak következményei

Egyhangúlag fogadta el a parlament az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt, ami jelentősen emeli az orvosok alapbérét és leszámolna a hálapénzzel. Az általunk megszólaltatott külföldön és itthon élő orvosok egyetértenek abban, hogy a pénz nagyon fontos, de nem minden.

Utánanéztünk annak is, miért mennek el külföldre dolgozni a fiatal magyar orvosok. A válaszok között a pénzen kívül olyanok szerepeltek, mint a hierarchikus viszonyok, vagy az általános szólás- és véleményszabadság visszaállítása.

Már rég nem Magyarország a célországa a határon túli magyar orvosoknak, noha volt korszak, amikor a marosvásárhelyi orvosegyetem teljes évfolyamai dolgoztak itt. Körképünkből kiderül, hogy az orvosi bérrendezés sem fogja visszahozni azokat az időket.

Tényleg korruptabb a német nyelvterület, mint Magyarország?

„Emlékeztetnünk kell, hogy azért a német nyelvterületen a korrupció nagyobb, mint Magyarországon. Nem vagyunk tökéletesek, na de hát azért bagoly mondja verébnek" - mondta Orbán Viktor péntek reggel, példának a Deutsche Bank botrányát hozva fel. Csakhogy a német ajkú országok messze jobban állnak Magyarországnál a TI korrupciós listáján.

Soha nem látott méretű adatbázis került elő, ami bizonyítja, hogy Kína az egész világra kiterjedő információgyűjtést és megfigyelést folytat. Összeállításunkból megtudhatja, hogy a 2,4 millió ember adatait tartalmazó anyagban magyarok is szerepelnek.

Nyolc éve Magyarországon élő férfit választ el magyar feleségétől és itt született gyermeküktől az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság. Az indiai férfinak 30 napja van arra, hogy elhagyja az országot – derül ki riportunkból.

Meghamisították az aláírását és visszaéltek a személyes adataival annak a férfinak, akiről nemrég derült ki: néhány évvel ezelőtt hónapokon át közmunkásként dolgozott a szülőfalujában. Amivel sok gond van, például az, hogy eközben Szegeden bejelentett állása volt – jártunk utána oknyomozó riportunkban.

Nők a hatalom ellen

Érdemes elolvasni a CEU rektorhelyettesével készült interjúnkat is, melyből kiderül, az intézmény már osztrák egyetem marad, és ugyan hozhat még tevékenységeket Budapestre, de el is vihet továbbiakat. Fodor Éva arról is beszélt, milyen nehézségeket jelent a járvány idején ingázni Budapest és Bécs között.

Több mint ötven napja tartanak Belaruszban az Aljakszandr Lukasenka vitatott újraválasztását követő kormányellenes tüntetések, amelyeken szembetűnő azáltala csak „szegénykéknek” titulált nők fontossága. Bemutatjuk őket és elmondjuk, miért ilyen erős a szerepük.

Végül megmutattuk azt is, hogy tulajdonképpen megmaradt az NDK, legalábbis azok szívében, akik évente kétszer találkoznak Lipcse mellett. Videónkban Trabantok, farostlemez-lakókocsik és zöld-sárga sátrak is láthatók.

XS
SM
MD
LG