Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: ügyes trükkel játssza ki a magyar kormány a globális minimumadót


A legfontosabb híreink péntek reggel: mi a magyar stratégia a globális minimumadó alkalmazásában, mi történik, ha egy fegyver kerül a Fidesz kezébe, érvényesek-e az erdélyi etnikai konfliktusok tanulságai Olaszliszkán.

Most készül egy uniós irányelv, amely szerint 2023-tól a helyi kormányok szedhetik be a külföldi leányvállalatok minimumadóját. Az eredeti tervek arról szóltak, hogy az anyacég székhelye szerint illetékes országnak kell majd utalni. Úgy tűnik, Magyarország viszonylag olcsón megússza a multinacionális cégek nemzetközi adóztatását célzó reformot, a globális minimumadót.

Hibás elgondolás volt Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt részéről, hogy a rezsicsökkentés sikeres kormányzati kommunikációjával szemben a piac később visszaütő érdekeit hangoztatta, még akkor is, ha ez reális veszélynek tűnik – mondta elemzőnk Konstruktív Bizalmatlanság című podcast-sorozatunk friss epizódjában. Ruff Bálint szerint a budapesti Városháza-ügy felbukkanása sem meglepő, szerinte „ha egy fegyver kerül a Fidesz kezébe, akkor meg is húzza a ravaszt”.

„Lassan mindannyian vakok leszünk”

Egy Erdélyből származó pap a zempléni Olaszliszkára kerül plébánosnak. Hogy éli meg, hogy próbálja kezelni azokat a sebeket, amelyeket a cigánysoron elkövetett 2006-os lincselés okozott, és hogy kapcsolja ezt össze szülőföldje etnikai konfliktusaival? – ezekre is válaszolt podcastunkban, melynek írott változatát már olvashatja honlapunkon.

Tizenegyezer fölött az új fertőzöttek száma, 135-en haltak meg egy nap alatt a járvánnyal összefüggésben. Megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet a zárt térben kötelező maszkviselésről és arról, kiknek kötelező az emlékeztető oltás. Orbán Viktor szerint a végén mindenkinek be kell oltatnia magát. Magyarország közben a legsúlyosabb, sötétvörös minősítést kapta az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) friss térképén. A legfrissebb járványhírek összefoglalónkban.

Jakab Ferenc pécsi virológus azt javasolja, hogy két vektorvakcina után ne kérjen Janssent. A szakértő azután szólalt meg, hogy Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora két Szputnyik vakcina után kapott Janssent harmadik oltásként, noha mindkét vakcina vektoralapú, és korábban ezt a kombinációt ő maga sem javasolta. A pécsi szakember indokai cikkünkben olvashatóak.

Nem azért nem reklámozza már a Szputnyik-oltást a kormány, mert az a legjobb, és elrejtik az emberek elől, hanem mert lejárt a szavatossága az összesnek, amit Magyarország vett. Egyébként sem lehet sok már, de ha fel is kínálják valahol, utasítsa el.

Figyelmeztetések

Vlagyimir Putyin orosz elnök elnök egy moszkvai beszédében kijelentette, hogy a kelet-ukrajnai konfliktus megoldására irányuló tárgyalások zsákutca felé haladnak, és azzal vádolta a Nyugatot, hogy felhasználja a belarusz migránsválságot Moszkva szövetségese, Minszk ellen. Ezek illeszkednek az orosz vezetés üzeneteinek sorába, miszerint Európa Oroszországot hibáztatja minden problémáért. Közben őszinte párbeszédre szólítja fel Moszkvát a NATO helyettes főtitkára.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG