Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Ukrán boltokat fosztogató és tankkal atomerőművet lövő orosz katonák a nap hírei


Orosz légicsapásban megrongálódott épület Zsitomirban 2022. március 4-én
Orosz légicsapásban megrongálódott épület Zsitomirban 2022. március 4-én

A legfontosabb híreink ma reggel: Miután éjszaka tankokkal lőtték, az oroszok elfoglalták a legnagyobb ukrán atomerőművet. Biztonsági kamerák rögzítették, ahogy éhes orosz katonák fosztogatják a boltokat és megpróbálnak ellopni egy széfet. Akár harmincezer határon túli halott szavazó is szerepelhet a választási névjegyzékben. Hétfőtől eltörlik a maszkhasználatot.

Nyolcadik napja tart az orosz invázió Ukrajnában. Orosz ellenőrzés alá került a zaporizzsjai atomerőmű, amely a teljes ukrajnai teljes áramtermelés mintegy ötödét és az ukrán energiatermelés csaknem felét teszi ki. Éjszaka orosz tankok lőtték az üzemet, tűz is keletkezett, amelyet sikerült eloltani, a nukleáris biztonságot helyreállították.

Macron Putyinnal beszélt, Orbán Putyinról nem beszélt

Nem hozott áttörést a második tűzszüneti tárgyalás, de megállapodtak, hogy humanitárius folyosók lesznek a civilek kimenekítése érdekében.

Rendkívüli intézkedéseket fogadtak el a háború elől menekülők befogadására és azonnali védelmére ​az EU belügyminiszterei. A francia elnök ismét beszélt az orosz elnökkel, Macron szerint annak alapján, amit Putyin mondott, a legrosszabb következik.

Az ukrajnai háborúról és a menekültekről is beszélt a magyar miniszterelnök a közmédiában. Orbán Viktor szerint nem lehet tudni, meddig tart a háború, és úgy véli, hogy a NATO akkor védi meg Magyarországot, ha az ország is készen áll megvédeni magát. Érdekesség, hogy Putyin nevét egyszer sem mondta ki.

Fosztogató orosz katonák és Orbán megmenekülése

Biztonsági kamerák rögzítették, ahogy orosz katonák élelmiszerboltokban fosztogatnak, és megpróbálnak ellopni egy széfet. Ukrán tisztviselők szerint az orosz katonáknak nincs elég üzemanyaguk, és mindössze háromnapi ellátmánnyal érkeztek Ukrajnába.

Éhes orosz katonák fosztogatják az ukrán boltokat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:49 0:00

Orbán Viktor meg fogja kérni az orosz szankciók megszavazásának árát az EU-tól. Putyin háborúja megmentheti őt, hiszen háttérbe szorult a jogállamisági kérdés. A magyar miniszterelnök brüsszeli helyzetének javítására is kihasználhatja a helyzetet – mondja Cas Mudde, a University of Georgia professzora.

Választás: a halottak is szavazhatnak

Szerdáig még pár kattintással ellenőrizhetjük, hogy ellopták-e az aláírásunkat a jelöltállításhoz. Mindig is lehetőséget adott választási visszaélésekre a jelölteknek az indulásukhoz szükséges ajánlások összegyűjtése. A 20k22 civil kezdeményezés elindította a választási visszaélések bejelentésének felületét, és útmutatót is adott ajánlásaink felhasználásának ellenőrzéséhez.

Nehezíti a helyzetet, hogy akár harmincezer határon túli halott szavazó is szerepelhet a választási névjegyzékben. Bár meghaltak, a Nemzeti Választási Iroda rendszerében tovább élnek, és akár szavazhatnának is a választásokon. Legalábbis ezt mondják azok a politikai szereplők, akik szerint Erdélyben és a Vajdaságban szinte bárki szavazhat a halottak helyett.

Hétfőtől nem kell a maszk

És végül: eltörlik a járványügyi korlátozásokat Magyarországon, hétfőtől nem kell maszk. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón jelentette ezt be. Szerinte lecsengőben van Magyarországon a járvány ötödik hulláma, ezért a lazítás, az egészségügyi veszélyhelyzetet ugyanakkor fenntartja a kormány. Tegnap 3064 új fertőzöttet igazoltak, és 75 beteg hunyt el.

Békés napot!

Üdvözlettel, Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG