Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: vakcina vagy védettség, útlevél vagy igazolás


Legfontosabb cikkeink szerda reggel: hogy áll az európai vakcinaigazolások bevezetése, készül a koronavírus elleni tabletta, a Fidesz szerint nem nemzetbiztonsági kérdés a kínai egyetem letelepedése.

Lassan a nyakunkon a nyár, és az Európai Unió megpróbál egységes szabályokkal előállni a blokkon belül utazó uniós polgárok és a harmadik országokból érkező nyaralók vagy rokon- és barátlátogatók számára. Cikkünkben áttekintjük, hogy áll az európai vakcinaigazolások bevezetése, és hogy mikortól engedélyezik a nem uniós állampolgárok látogatásait.

Egy kivétellel a hazai járványhelyzet minden elemét a csökkenés jellemzi: kevesebben haltak meg, kerülnek kórházba vagy szorulnak gépi lélegeztetésre, mint az elmúlt hetekben. A járvány 128 újabb áldozatát jelentette az állami tájékoztató oldal reggel, azaz több mint 28 ezer honfitársunk halt már közvetlenül és elismerten a Covid miatt, ami lakosságarányosan már a legtöbb áldozat jelenti a világon. Egyre kevesebben vannak viszont kórházban (4 374 ember), és lélegeztetőgépen lévők száma is csökkent (511). Ez a visszaesés elmondható az oltási ütemről is, egy nap alatt országszerte 24 ezer ember első oltását sikerült beadni. Egyetlen mutató emelkedik, a koronavírus koncentrációja a szennyvízben az ország több pontján. Így Budapesten, Debrecenben és Szolnokon is, írja a 24.hu.

Itt az oltás, hol az oltás

A múlt pénteki vakcinakáoszt előzheti meg az a weboldal, amely értesítést küld a felhasználóknak, ha van elérhető Pfizer-oltóanyag. Magyarország szerződése 10,8 millió ilyen vakcináról szól, a tegnap érkezett 334 ezer adaggal együtt eléri a 2,8 milliót a Pfizer által eddig Magyarországra szállított oltóanyagok száma. Júliusig már összesen 4,6 millió védőoltás érkezhet, ebből májusban mintegy 1,3 millió adag, júniusban pedig további 2,7 millió, mondta a gyártó cég magyarországi képviseletének ügyvezető igazgatója.

Közben egy szájon át szedhető tablettát tesztel a Pfizer gyógyszergyártó. A kísérleti fázisban lévő szer enyhítheti a Covid-tüneteket, ám nem helyettesítheti az oltást – figyelmeztetett a videónkban megszólaló orvos. A járványt fékező kutatásokról szól az a hír is, miszerint találtak egy olyan új gyógyszert, amely jó lehet az összes főbb koronavírus-variáns okozta betegség kezelésében. Ez a készítmény olyan helyen csatlakozik a vírushoz, ahol az kevésbé mutálódik, így jó eséllyel lehet hatásos a későbbi variánsokkal szemben is.

Most is működött a jól ismert kormánypárti trükk

Hivatali elfoglaltságaikra hivatkozva nem jelentek meg a testület kormánypárti tagjai az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának zárt ülésén, amelyen a kínai Fudan Egyemről is szó lett volna. A fideszes politikusok távolmaradása miatt határozatképtelen volt az ülés, amelyen szó lett volna a Dunaferr-ről és a vakcinaregisztrációs portál lefagyását hivatalosan magyarázó terheléses támadásról. A Fidesz-frakció szerint ezek a témák „nem tartoznak a Nemzetbiztonsági Bizottság illetékességi körébe”, és nem hagyják hogy a baloldal provokációra használja a testületet.

Az amerikai elnök a korábbinál több menekült befogadásáról döntött azután, hogy bírálatok érték, mert érintetlenül hagyta elődje, Donald Trump rekord alacsony keretszámát. Joe Biden május 3-án hivatalosan is több mint négyszeresére emelte a plafont, így évente 62 500 menekültet engednek be az országba. A Biden-kormányzat azzal indokolta a lépést, hogy "előre nem látott menekült-vészhelyzet alakult ki a világ több országában."

Végül képgalériánkat ajánlom figyelmébe: csak rom és hamu maradt a kirgiz-tadzsik határon, ahol akóházak és iskolák semmisültek meg az elmúlt évtizedek egyik legerőszakosabb fegyveres összetűzésében április 28-29. között.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG