Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: van-e magyar háttere a Nyugat-Balkán sorsát taglaló „fantomdokumentumoknak”?


Holdfelkelte az amerikai Szabadság-szobor hasonmása Koszóvó fővárosában, Pristina, 2021. április 27.
Holdfelkelte az amerikai Szabadság-szobor hasonmása Koszóvó fővárosában, Pristina, 2021. április 27.

A legfontosabb cikkeink kedd reggel: sport a Covid után, az orvosok sem kapnak hírt a járulékos áldozatokról, Kína előretörése a mesterséges intelligencia világversenyében.

„Erőnlét sehol, mindent elölről kell kezdenem” - mondta a Szabad Európának egy egészsége miatt rendszeresen sportoló nő, aki januárban esett át a koronavírus fertőzésen. Aránylag simán átvészelte a betegséget, nem került kórházba, de arra, ami utána jött, nem számított. Március közepére jutott el addig, hogy egy kivizsgálás után a kardiológusa is azt mondta, elkezdheti, nagyon fokozatosan az edzést.

A hivatalos tájékoztatásnak ellentmond az orvosi kamara alelnöke, aki szerint nagyon is megrendült az egészségügy, a dolgozók harmada is felmondhat a járvány után. Emellett az orvosok sem tudnak sokat a járvány járulékos áldozatairól, mivel az állam nekik sem árulja el ezeket az adatokat. Nem lesz egyszerű a rendszer újjáépítése, de muszáj mielőbb elkezdeni – figyelmeztetett dr. Lénárd Rita.

Jön a Pfizer

Kedden csaknem 334 és fél ezer adag Pfizer-vakcina érkezik Magyarországra, ezt a mennyiséget főként a második körös oltásokra használják fel, köztük a pedagógusok körében. Az érettségi vizsgákon felügyelő tanárokat szombati napra hívják be a második adagra, függetlenül attól, hogy mikor kapták az első vakcinát, és SMS-ben kapnak tájékoztatást. Nem kizárt, hogy lesznek még Pfizerre épített oltási napok, lengette be a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely az InfoRádióban.

Döntöttek arról is, hogy május 10-ike után kezdik oltani a 16 és 18 év közötti korosztályt. Eddig összesen 4 millió 99 ezer ember kapta meg itthon legalább az első oltását. Átlépte a 28 ezret a járvány halálos áldozatainak száma (28 045) az elmúlt napban elhunyt 137 beteggel. Ez idő alatt 726 új esetet találtak. 4739 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 549-en vannak lélegeztetőgépen.

Több száz millió dózis Szputnyik-oltást gyárthatnak le Kínában, miután az orosz fél nagyságrendi lemaradásban van a korábbi vállalásaihoz képest. Az elmúlt hetekben összesen 260 millió adag legyártására kötöttek szerződést három különböző megállapodással. Ennek fényében felértékelődik, hogy Magyarországra irányították az összes export aránytalanul nagy részét.

Mesterséges intelligenciák

Valós ​veszélynek tartja Kína előretörését a mesterséges intelligencia globális versenyében a magyar kutató, Tilesch György. Mint mondta, hetente derül ki Amerikában egy-egy professzorról vagy diákról, hogy kilóra megvette a kínai kormány és kutatási adatokat csempésztek ki a kommunista rezsimnek. A Fudan Egyetem budapesti érkezését nem akarta értékelni, de az amerikai helyzetről szólva elmondta, a szakterületére érkező kínai diákok 80 százaléka az országban is marad.

Két „fantomdokumentum” is megjelent a hetekben a nemzetközi diplomáciában, amely a nyugat-balkáni helyzettel foglalkozik. Ezek a hivatalosan fel nem vállalt javaslatok Bosznia-Hercegovina és Koszovó sorsát taglalták, a területek újraosztásával. Vagy mozgásba lendültek a dolgok a régióban, vagy valaki „kísérleti léggömböt” engedett útjára, vagy – ami talán még ijesztőbb – kárt akar okozni. De volt-e a kezdeményezéseknek bármilyen magyar kötődése? Kiderül brüsszeli tudósítónk írásából.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG