3 perc: a jobbikosok támogatását szeretné megszerezni Márki-Zay Péter

Márki-Zay Péter

A legfontosabb cikkeink hétfő reggel: „Ha csalódnak, akik rám szavaztak, nem mennek el”– mondja Márki-Zay Péter, fordított rászorultsági elv a szülőknek ígért szja-visszatérítésben, gyermekorvosok emelték fel szavukat a kicsik járványügyi védelmében.

Az ellenzéki előválasztás egyik meglepetésembere Márki-Zay Péter, aki váratlanul jó eredményt elérve furcsa alkupozícióban találta magát. A végeredmény kihirdetése utáni napon bejelentette, hogy Karácsony Gergellyel tandemben indulva igyekeznek a második fordulóban legyőzni Dobrev Klárát. Az – egyelőre még – miniszterelnök-jelölt vasárnap reggel írásban feltett kérdéseinkre éjszaka válaszolt. Közben lényegében már bejelentette visszalépését is, amit – információink szerint – szerdán fog formálisan megtenni. Ismerje meg első kézből az indokait és véleményét!

Az előválasztás első fordulója óta vasárnap mondott először nyilvános beszédet ​Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd-LMP miniszterelnök-jelöltje. Beszédében bejelentette, hogy ő biztosan jelölt lesz az ellenzéki előválasztás második fordulójában, nem fog visszalépni. Elmondta, hogy a kormányában Márki-Zay Péterre bízná az alkotmányozási folyamatot, Dobrev Klárára a külügyet, Hadházy Ákosra pedig a az elszámoltatást.

előválasztás összesítő táblázat

Tisztul a kép

Megjelentek a szülőknek ígért szja-visszatérítésről szóló rendeletek, ezekből úgy tűnik, a kormány választások előtti pénzosztásában fordított rászorultsági elv érvényesül. A jól kereső szülőknek utal a legtöbbet az adóhivatal februárban, míg a minimálbéren dolgozók alig kapnak vissza a befizetett adójukból. Az adószakértő szerint a módosított szabályozás sem zárja ki, hogy legyenek olyanok, akiknek vissza kell majd fizetniük a kapott összeget. Utánajártunk, kik kerülhetnek ebbe a csoportba.

Egyre több koronavírusos beteg kerül kórházba, miközben a hétvégén is napi tíz fertőzött halt bele járványba, és mintegy 500 új esetet regisztráltak naponta. Pillanatnyilag 560 regisztrált koronavírusos fertőzöttet ápolnak kórházban. Közülük 87 főt próbálnak lélegeztetőgép segítségével életben tartani.

Ehhez kapcsolódóan: Hamarosan forgalomba kerülhet az első, koronavírus elleni tabletta

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete úgy érezte, hogy támpontokat kell megfogalmaznia a koronavírus-járvány negyedik hullámhoz a gyermek-alapellátásban, mert jelentősen megugrott a napi orvos-beteg találkozások száma már a tanév első hetében a korábbi évek hasonló időszakához képest. Fertőzőbb, mint a bárányhimlő – írják a delta-variánsról, amellyel 18 év alattiak a felnőttekkel azonos arányban fertőződhetnek meg minden korosztályban. A gyermekorvosok egyesületének további ajánlásait elolvashatja cikkünkben.

Múló dicsőség

Több mint 17 milliárdért adott el ezer kínai lélegeztetőgépet a magyar külügynek tavaly a Fourcardinal Kft., ami kiugróan drága, egyben utólag feleslegesnek is ítélhető beszerzésnek számított. A nagy siker után a céget most viszont jogutód nélkül felszámolják, holott korábbi népszerűségét igazolja, hogy a vállalkozásba aznap lépett be egy új tulajdonos holding, mielőtt befutott volna a külügy nagy megrendelése.

Ehhez kapcsolódóan: Megindokolták, miért nem közlik, hogy az elhunytak közül hányan voltak beoltva

Végül még egy koronavírusos téma: infografikánkban bemutatjuk a betegség leküzdése után megmaradt leggyakoribb tüneteket.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor