3 perc: elég komoly-e az EU válasza a belarusz gépeltérítésre?

Egy mobilalkalmazás mutatja a Belarusz felett eltérített utasszállító útvonalát.

A legfontosabb cikkeink kedd reggel: az EU kitiltotta a belarusz légitársaságok gépeit, stabilan esik a járvány áldozatainak száma itthon, hogyan maradt Oroszország része egy terület, amellyel egy méternyi közös határa sincs.

Az EU kitiltotta a belarusz légitársaságok gépeit a vasárnap történt gépeltérítésre válaszul. A belarusz hatóságok hamis bombariadóval földre kényszerítettek egy Athén és Vilnius közötti utasszállító járatot, amikor a légterükön haladt át. Az akció célja egy ellenzéki újságíró-aktivista őrizetbe vétele volt, a gépet a többi utassal tovább engedték. A polgári légiközlekedésben gyakorlatilag példátlan eset felháborította a világ vezetőit, az Európai Unió további szankciókat tervez belarusz szereplők ellen és az uniós légitársaságoknak sem tanácsolják, hogy a továbbiakban berepüljenek az országba.

Ehhez kapcsolódóan: Hogyan tovább az EU és Belarusz közötti kapcsolatban?

Az elfogott férfi apja szerint ez nem letetett egyetlen ország akciója. A Szabad Európának adott interjúban abszurdnak nevezte, hogy a Ryanair eltérítéséhez hasonló eset egyáltalán megtörténhet a XXI. században. Az eltérített járatot üzemeltető Ryanair vezérigazgatója pedig úgy véli, hogy a fehérorosz Állambiztonsági Szolgálat (KGB) ügynökei is a fedélzeten utazhattak. Erre utal a litván hatóságok bejelentése is, miszerint az Athénból Vilniusba tartó gép utasai közül öten nem érkeztek meg a balti ország fővárosába. A hiányzók közül kettő az őrizetbe vett belarusz aktivista és barátnője.

Trükkös tüntetéseket hoz a korlátozások feloldása

Stabilan csökkent tovább a koronavírusos kórházi betegek száma, és lassan elfogynak az oltásra regisztráltak, mivel mostanra mindenki kaphatott oltást, aki kért. Az elmúlt 24 órában a járvány 21 újabb halálos áldozatát jelentette be az állam. Így a járvány kövezetlen áldozatainak száma 29 581 főnél tart. Tovább csökkent a kórházban lévő fertőzöttek, és lélegeztetőgépre szoruló betegek száma is. Jelenleg 1 417 koronavírusos beteget kell kórházban ápolni, közülük 159 beteg állapota olyan súlyos, hogy lélegeztetőgéppel küzdenek az életükért.

Ehhez kapcsolódóan: Ötmillió beoltott, de zárt térben marad a maszk

Az ötmilliomodik legalább egyszer beoltott ember után a járványügyi szigorítások jelentős enyhítését jelentette be a kormányfő, de a gyülekezésekre vonatkozó korlátozásokat nem oldották fel teljesen. A szabályozásban lehetőséget és kiskaput látó tömörülések már meg is hirdettek két megmozdulást. Cikkünkből megtudhatja, hogy milyen trükkökkel igyekeznek kijátszani a még életben tartott korlátozásokat.

A világ „háborúban áll” az új típusú koronavírussal, ezért „hadigazdálkodásra” kell átállnia a járvány legyőzéséhez – figyelmeztetett az ENSZ főtitkára. António Guterres az Egészségügyi Világszervezethez (WHO) tartozó tagállamok éves találkozójának megnyitóján beszélt arról, hogy szerinte egy hadigazdálkodás logikájára és sürgősségére van szükség a fegyverek kapacitásának növeléséhez.

Ehhez kapcsolódóan: Virológus: „Olyan vakcina nincs, amelyik mindenkiben tökéletesen működne"

Végül látványos videónkat ajánlom figyelmébe, amelyben bemutatjuk az Oroszországhoz tartozó, de azzal egyetlen méternyi közös határral nem rendelkező enklávét, Kalinyingrádot.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor