3 perc: az űr a Fidesz-kormány célja

A magyar kormány idén nem kevesebb, mint 9 milliárd forintot szán az űriparra, a projekt egyik főszereplője egy 26 éves jogász-közgazdász fiatalember.

Sárhegyi István 2017-ben még semmit sem tudott az űriparról, 2024-ben már a kormánnyal és Mészáros Lőrinc egykori jobbkezével, Jászai Gellérttel műholdat lőnének fel. A 26 éves jogász-közgazdász szerint sikereit nem Fidesz-közeli ügyvéd szüleinek köszönheti. Idén egyébként 9 milliárd forintot szán a kormány a magyar űripar fejlesztésére. A Nemzeti Űrstratégia megalkotásának és a nemzeti űripar fejlesztésének egyik mozgatórugója tehát Sárhegyi István, akivel a Szelfiben ismerkedhetnek meg közelebbről.

Your browser doesn’t support HTML5

Szelfi: az űrbe repíti a Fideszt az űrjogász

Annyira nem érdekli őket a magyar politika, hogy még Szájer József brüsszeli botrányát is alig százan olvasták el legnépszerűbb platformjukon, a WeChaten. Az éveken át a letelepedési kötvényes kínaiakat kutató két magyar antropológus szerint a 15 ezer új kínai bevándorló erősen szimpatizál a Fidesszel. Többségük elképzelése szerint Európa fehér és ebbe a vízióba nem férnek bele sem a muszlimok, sem a feketék.

Mécsesekkel és virágokkal búcsúztatták vasárnap a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épületét és a legendásnak számító Ódry Színpadot. Az egyetem új vezetése Vidnyánszky Attilával az élen egy hónapja döntött arról, hogy az épületet visszaadják a Magyarországi Református Egyháznak, amely az egyetem előtt az ingatlan tulajdonosa volt. Sokan kritizálták a döntést, a névadó Ódry Árpád örököse egyenesen úgy fogalmazott, hogy „kivégezték” a színpadot.

Kezdődhet az oltás az orosz vakcinával

Még mindig ezer fölött van a napi Covid-fertőzésszám Magyarországon, a hétfői adatok szerint 65 beteg hunyt el. Kórházban 3717 beteget ápolnak, közülük 295-en vannak lélegeztetőgépen. Az oltás első két szakasza egyébként lezárult: az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok, bentlakásos szociális intézmények kampányszerű oltása már megtörtént.

Engedélyt kapott Magyarországon a koronavírus elleni orosz vakcina. A Pfizer/BioNTech, a Moderna, és az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinája után az orosz Szputnyik-V a negyedik, Magyarországon engedélyezett oltóanyag.

Hétfő hajnalban 7 kilométer hosszan torlódtak fel az Ausztria felé tartó járművek a magyar-osztrák határon, miután nyugati szomszédunk szigorúbb ellenőrzésekkel próbálja megakadályozni a koronavírus új mutációjának terjedését. A szigor része az is, hogy az ingázóknak heti rendszerességgel kell teszteltetniük magukat.

Eljegyzés a háború borzalmai után

A 27 éves Varazsdat Szanejan mindkét karját elveszítette a hegyi-karabahi konfliktusban. A fiatal örmény veterán nemrég tartotta eljegyzését, örömét azonban csorbítja a pénzhiány: karprotézisre gyűjt. „Féltettem és hiányzott, de tudtam, hogy szeretjük egymást, még ha körülöttem mindenki össze is volt zavarodva” – mondta menyasszonya videónkban.

Your browser doesn’t support HTML5

Eljegyzés a háború borzalmai után

Amerikában előbb ismerték a „bálnaboltot”, mint otthon. Az otthon ebben az esetben Csíkszereda, a „bálnabolt” tulajdonosa pedig Rita, a fiatal kézműves, akinek egyedi termékein visszatérő motívum az állat. Exkluzív videónkból sok egyéb érdekesség is kiderül.

Your browser doesn’t support HTML5

Amerikában előbb ismerték a "bálnaboltot", mint otthon

Bisztrótól a pizsamáig - honnan erednek népszerű szavaink? Azt talán tudja, hogy számos magyar szó idegen eredetű. De azt vajon meg tudja mondani, hogy egyes szavak honnan származnak? Játékos kvízünkben kipróbálhatja tudását.

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!