"Egész életében álmodozott" - Cihanouszkaja elmúlt egy éve összefonódik a belarusz tiltakozásokkal

Szvjatlana Cihanouszkaja 2020-ban Minszkben és 2021-ben Washingtonban.

Édesanya, feleség és belarusz ellenzéki vezető: Szvjatlana Cihanouszkaja azután vállalta magára ezt a szerepet, hogy férjét, a népszerű ellenzéki bloggert letartóztatták, és megtiltották, hogy induljon az elnökválasztáson. Visszatekintés Cihanouszkaja elmúlt, sokszor nem mindennapi egy évére, amely tükrözi a belarusz tüntetés-sorozat állomásait is.

2020. május

Miután férjét, Szjarhej Cihanovszit koholt tartott vádak alapján elfogják, és kizárják a választáson való indulásból, Cihanouszkaja lép a helyébe: jelöltnek regisztráltatja magát az elnökválasztáson a Központi Választási Bizottságnál. A bizottságnál megkérdezik tőle, hogy valóban kihívóként szándékozik indulni az elnökválasztáson? A válasza: "Egész életemben erről álmodtam."

2020. május 20-án, miután beadta az elnökjelöltként való nyilvántartásba vételhez szükséges dokumentumokat

Ehhez kapcsolódóan: Erővel hurcolhatták a határra a belarusz ellenzék elfogott tagját

2020. május 29-én még szurkol a feleségének. az ajánlószelvények gyűjtése közben azonban letartóztatják Szjarhej Cihanovszit.

2020. június 16.

Cihanouszkaja azt állítja, megfenyegették, hogy ha tovább gyűjti az aláírásokat, elveszik a gyerekeit. Ő nem akarja cserbenhagyni férje támogatóit és aláíróit, így folytatja a gyűjtést.

2020. június 18.

"Az emberek összefogtak, és ennek lehet érezni az erejét. Ez az első lépés a változás felé," mondja a Svaboda rádiónak adott interjújában. Aznap reggel őrizetbe vették Viktor Babariko elnökjelöltet és fiát, Eduárdot. Több ezren vonultak az utcákra, hogy tiltakozzanak a letartóztatás ellen.

A szolidaritás lánca a Filmharmóniától a Függetlenség térig húzódott Minszk központjában 2020. június 18-án.

2020. július

Nyilvántartásba veszik Cihanouszkaját elnökjelöltként. "Csak érted és a követőidért csinálom," üzeni a férjének, amikor kilép a Központi Választási Bizottság épületéből.

Cihanuszkaja a Központi Választási Bizottság épülete előtt Minszkben 2020. július 14-én.

Három nő lesz a választási kampány szimbóluma: Szvjatlana Cihanouszkaja, Maria Kalesznyikava és Veranika Capkala.

Szvjatlana Cihanouszkaja, Maria Kalesznyikava és Veranika Capkala. 2020. július 20-án.

"Nem cserélem le a férjemet hétmillió választóra," mondja Cihanouszkaja, aki nem tagadja meg a választásokat a férje szabadon bocsátásának fejében. Minszkben csaknem 70 ezren gyűlnek össze Chinaouszkajáék kampányeseményén.

Minszkben volt a legnagyobb választási gyűlés 2020. július 30-án.

2020. augusztus

Az augusztus 9-ei szavazás után stábjával közös irodájukban várják az eredményeket.

Újságírók és támogatók körében leadja a szavazatát a szavazókörzetében Cihanouszkaja.

Ehhez kapcsolódóan: EBESZ: elcsalták a belarusz választást

A választások másnapján panaszt nyújtanak be a választási bizottsághoz a szavazás során elkövetett jogsértések miatt. Szvjatlana ezt követően eltűnik. Később derül ki, hogy a bűnüldöző szervek csaknem három órán keresztül kérdezték ki a választási bizottság épületében. Erről egy évvel később beszél részletesen a Buzzfeed nevű amerikai lapnak.

Cihanouszkaja egy augusztus 10-ei sajtótájékoztatón.

Augusztus 11-én Cihanouszkaja Litvániába menekül.

Diáktársaikért szerveztek ülőtüntetést a belarusz egyetem hallgatói

Cihanouszkaja felszólítja a hatóságokat, fejezzék be az erőszakot, és megköszöni azoknak, akik nem teljesítették a parancsokat, nem verték meg a tüntetőket. Ugyanezen a napon bejelenti a Koordinációs Tanács megalapítását, amelyet azért hoztak létre, hogy segítse a hatalomátadást. Több mint hatszáz ember tölt be valamilyen szerepet a tanácsnál, köztük Marija Kalesznyikava is, aki az elnökség tagja. A tanács legtöbb tagjának el kellett hagynia az országot vagy jelenleg őrizetben van.

Felszólítja az európai politikusokat, hogy ne ismerjék el a választások eredményét. Élő és online találkozókat tart.

2020. szeptember

"A belaruszok törvénytisztelő, békés és felelősségteljes emberek, méltósággal bírnak maguk és a közösség felé, ahogy azt az elmúlt hetekben minden nap minden pillanatában demonstrálják" - mondja Cihanouszkaja az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén egy videón.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén 2020. szeptember 4-én.

"Kedves oroszok! Az adóikból fizetik a mi veréseinket. Biztos vagyok benne, hogy ez önöknek sem tetszik. Ez csak meghosszabbíthatja Lukasenka kínját, de a nép győzelmét nem gátolhatja meg," így kommentálja azokat az információkat, miszerint Oroszország 1,5 milliárd dollár kölcsönt adott Belarusznak.

Ehhez kapcsolódóan: Orosz hitel érkezik Lukasenkának

Your browser doesn’t support HTML5

Cihanouszkaja: Oroszország a nép helyett egy diktátort támogat

Cihanouszkajáék listát készítenek azokról a tisztviselőkről, rendészeti tisztekről, akik "részt vesznek a rendőrségi erőszakban, kínozzák és megverik az embereket". Később, novemberben az irodája továbbítja a listát az uniós tisztviselőknek, hogy szankciókat vezessenek be a Lukasenka-rezsim ellen.

Fényképet mutat egy megvert tüntetőről az Európai Parlamentben 2020. szeptember 21-én.

2020. október

Az Európai Unió és az Egyesült Államok szankciókat vezet be belarusz tisztségviselők ellen.

Ehhez kapcsolódóan: EU-szankciók Lukasenka és 14 embere ellen

Cihanouszkaja október 25-éig "ultimátumot" ad ki Lukasenka rezsimjének: Aljakszandr Lukasenka lemondását, a politikai foglyok szabadon bocsátását, az utcai erőszak megszüntetését követeli. Október 25-re tömeges demonstrációra szólítja fel azokat, akik nem értettek egyet a bejelentett választási eredményekkel és a tömeges elnyomással Minszk központjában és más belrusz városokban.

Szerver hiba

Nem ezt akartuk megmutatni Önnek. Elnézését kérjük, az URL-t elküldtük a webes csapatunknak vizsgálatra.

Please use Search above to see if you can find it elsewhere

Ugyanebben a hónapban a belarusz ellenzéki vezetőkkel együtt megkapja az Európai Parlament Szaharov-díját.

Ehhez kapcsolódóan: A belarusz ellenzék kapta a Szaharov-díjat

Október 25-én több mint százezren vesznek részt a tüntetésen, aminek a rendőrök erőszakkal vetnek véget. Kétszáznál is több embert őrizetbe vesznek több városban.

Október 26-án Cihanouszkaja kérésére sztrájk kezdődik, amelyben Luksanka lemondását és új elnökválasztás kiírását követelik.

Ehhez kapcsolódóan: Lukasenka vagy lemond, vagy országos sztrájk következik

Diákok tiltakoznak a Minszki Egyetem lépcsőjén október 26-án.

A sztrájkhoz sokan csatlakoznak, de nem válik országossá. A sztrájkolókat elbocsájtják, a diákokat 2 és fél év börtönre ítélik.

2020 november

Cihanouszkaja bejelenti a Népbíróság felállítását. A terv szerint a belaruszok bizalmasan küldhetnek bizonyítékokat a bűncselekményekről a központosított rendszerbe, majd online szavazással követelhetik a tisztességes tárgyalást.

Az Európai Parlament állásfoglalást fogad el az emberi jogok belarusz megsértéséről és Raman Bandarenka meggyilkolásáról.

Your browser doesn’t support HTML5

Egy gyilkossági ügy margójára

2020 december

Az Európai Unió harmadik szankciócsomagot fogad el a Lukasenka-rezsim ellen. Cihanouszkaja újévi beszédet mond a belaruszoknak: „Tudjuk, hogy már nem kell senkinek semmit bizonyítanunk - már mindent bebizonyítottunk, amit akartunk. 2020 volt az az év, amikor feladtuk a csendet, és elhagytuk otthonunkat. És tovább megyünk. "

2021 március

A belarusz főügyészség követeli Litvániától Cihanouszkaja kiadatását, és büntetőeljárást indít ellene terrortámadás előkészítése miatt.

Ehhez kapcsolódóan: Cihanovszkaja kiadatását követeli Belarusz

Cihanouszkaja bejelenti, hogy országos szavazást kezdeményez azért, hogy tárgyalásokat kezdjenek a hatóságokkal. A "Voice" platformon több mint 770 000 ember támogatja a demokratikus ellenzéki vezető javaslatát, de a kezdeményezésnek nincs konkrét eredménye.

Lettország, Litvánia és Észtország is szankciókat vezet be Lukasenka 118 tisztviselőjével szemben.

2021. április

Bécsben Cihanouszkaja találkozik Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Lettország, Litvánia, Németország, Lengyelország, Franciaország, Csehország, Svédország és Észtország EBESZ-vezetőivel. Valamennyien támogatják a belarusz politikai válság megoldására szolgáló "moszkvai mechanizmust".

2021. május

Olaszországi látogatása során Cihanouszkaja találkozik az olasz kormány külügyi, munkaügyi és Európa-ügyi minisztereivel, a képviselőtestület elnökével, Róma polgármesterével, politikai pártok vezetőivel, valamint az olasz és nemzetközi szakszervezetek képviselőivel. Felszólítja őket, hogy szervezzenek rehabilitációs programokat a politikai foglyok és családjaik számára.

A belarusz hatóságok erőszakkal leszállítják az Athénból Vilniusba tartó repülőgépet, őrizetbe veszik Raman Prataszevics bloggert és barátnőjét, Szofija Szapegát. Görögországban Raman fényképezte Cihanouszkaja munkalátogatását. Egy héttel előtte Cihanouszkaja és küldöttsége ugyanazon a járaton repültek.

A Ryanair gépe miután leszállt Minszkben 2021. május 23-án.

Ehhez kapcsolódóan: Házi őrizetbe került Prataszevics és barátnője Belaruszban

„Belarusz egész Európa sikertörténetévé válhat, mert jelenleg a belaruszok harcolnak a szabadságért és azokért az értékekért, amelyek mellett Európa áll. És nagyon fontos számunkra, hogy tudjuk, hogy nem vagyunk egyedül ebben a küzdelemben ” - mondja Cihanouszkaja május 28 -án a holland parlament összes frakciójának képviselői előtt.

Ehhez kapcsolódóan: Öt belarusz ellenzéki: hol vannak és milyen sors vár rájuk?

2021. június

Interjút ad a Szabad Európának a prágai központban. 10 kérdés - 10 rövid válasz harcról, nyomásgyakorlásról és Vlagyimir Putyin orosz elnökről.

Your browser doesn’t support HTML5

Mivel fenyegették meg a belarusz ellenzék vezetőjét? - exkluzív villáminterjú Cihanouszkajával

2021 július

Cihanouszkaja irodája megkapja a belarusz demokrácia litvániai képviseletének státuszát. „Litvánia elismeri a fehérorosz nép akaratát, amely választásként nem teljesült teljes mértékben. És ez a választás, annak képviselői, lehetőséget adnak Litvániának, hogy hazánkban dolgozzon, amíg ez az akarat nem teljesül hazájukban "- mondja Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter.

Találkozik Charles Michel, az Európai Tanács elnökével 2021. július 6-án.

A Voice platform új tanulmányt tesz közzé, amely szerint Cihanouszkaja nyerte az elnökválasztás első fordulóját. Becslések szerint legalább 3 millió szavazatot kapott (a szavazók 56% -a), és 1,8 millió szavazott Lukasenkára.

Amerikai látogatása során Washingtonban találkozik Anthony Blinken amerikai külügyminiszterrel, tárgyal Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójával és Joe Biden amerikai elnökkel.

Joe Bidennel július 28-án találkozott.

Your browser doesn’t support HTML5

Cihanouszkaja Washingtonban: "azt akarom, hogy Amerika napirenden tartsa Belaruszt"

2021. augusztus

Augusztus 3-án felakasztva találnak rá a kijevi lakásához közeli parkban Vitalij Sisav belarusz ellenzéki aktivistára. Cihanouszkaja is megszólal az ügyben.

Your browser doesn’t support HTML5

“Különleges egységeket küldtek”: megszólalt a felakasztva talált belarusz aktivista munkatársa

Ehhez kapcsolódóan: Remény és horror – Belarusz, egy évvel a tüntetéseket kiváltó választások után