Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: hová tűnnek a statisztikákból a járvány magyar áldozatai


A legfontosabb hírek ma reggel: hová tűnnek a statisztikákból a járvány magyar áldozatai, egészségügyi adatokat ad a vakcináért cserébe Izrael, kétezeréves kaspóban nevelt muskátlit egy kistiszaháti asszony.

A koronavírus-járvány magyar statisztikájának ellentmondásai között igyekszik rendet vágni írásunk. Annak jártunk utána, hogy hol torzultak, vagy maradtak el az adatok. A halálozást tekintve a nagyobb országok listáján a tizedik hazánk, de a korábbi évek hasonló időszakához képest nálunk is megnőtt a nem a Covidhoz társított elhunytak száma is. Az eltűnt adatok nyomába eredünk, végigjárjuk az információ útját a családoktól az Operatív Törzs sajtótájékoztatójáig.

Harmadik napja maradt ezer alatt a napi új esetek száma, de ismét 100 körüli az elhunytaké. 976 embernél mutatták ki a koronavírus fertőzést ma reggelre, a betegek közül pedig 95-öt nem tudtak megmenteni az elmúlt 24 órában. 4218 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 294-en vannak lélegeztetőgépen. Az állami beszámoló szerint eddig Magyarországra érkezett vakcinákat mára gyakorlatilag felhasználták, eddig 130 318 fő kapott oltást, 2939 fő már a második oltását is megkapta.

Egészségügyi adatokat ad a Pfizer vakcináért cserébe Izrael. A terv támogatói szerint az egyezmény lehetővé teszi Izrael számára, hogy a világ első olyan országa legyen, ahol a lakosság nagy részét immunizálják, és ezzel értékes kutatási eredményekkel segítheti a világ többi részét is. A kritikusok szerint az egyezmény azonban komoly etikai aggályokat is felvet.

A múlt és jövő rejtett kincsei

Szakemberhiány miatt is csúszhat Paks 2 engedélyezése. Az eljárás az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) 30 éves "fennállásának legnagyobb volumenű eljárása", a kormány mégis tizedével vágta meg a hivatal tervezett létszámát 2019-ben, majd létszámstopot hirdetett. Az OAH szerint az ITM-et már 2018 óta próbálják meggyőzni, hogy több emberre lenne szükségük, de ehhez azóta is kormánydöntés kellene.

Kistiszahát - a titokzatosan felvásárolt falu
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:19 0:00

Homokhordás közben talált egy edényt egy kistiszaháti asszony még 2004-ben. Megtetszett neki, hazavitte. Tizenegy évig kaspóként használta, néha olajjal kenegette, hogy szebb legyen. 2015-ben egy amatőr helytörténész szúrta ki, hogy az asszony kaspója valószínűleg még Jézusnál is idősebb. Azóta kiderült: 2300 éves. Magyarországon meglepő, de nem ritka a régészeti kincsek újrahasznosítása: kukoricacső színarany drótra fűzve a verandára, lándzsahegy sárvakarónak.

Trump öröksége

Mielőtt elhagyja hivatalát, Donald Trump amerikai elnök az utolsó pillanatban még sok embernek adott elnöki kegyelmet. Köztük korábbi tanácsadójának, Steve Bannonnak is. A befolyásos tanácsadó Trump 2016-os elnöki kampányát segítette. A heves érzelmeket felkorbácsoló politikai stratéga olyan vádpontokkal nézett szembe, amelyek szerint csalást követett el, miközben Trump emblematikus USA-Mexikó határfalára gyűjtött támogatásokat.

Orosz segítséggel térhet vissza az amerikai szélsőjobb közösségi oldala. A Capitoliumot megostromló Trump-hívek körében is népszerű Parler azután vált elérhetetlenné, hogy az Amazon törölte a tárhelyét. Most egy orosz hátterű cég segítségével ismét elérhetővé válhat a szélsőjobboldal körében népszerű közösségi oldal.

Himnusz helyett katonadal

A sorozatos doppingbotrányok miatt két évig nem indulhatnak nemzetközi versenyeken az orosz sportolók az országuk zászlaja alatt, és az orosz himnusz sem csendülhet fel. Az atléták egy régi katonadallal pótolnák a himnuszt. A Magyarországon is népszerű orosz balladában, a Katyusában, egy szovjet leány vágyakozik a fronton harcoló szerelme után. Nincs sok esély rá, hogy zöld utat kapjon az öltet.

Végül lazításként időszerű inforgrafikánkat ajánlom figyelmébe: hogyan sétáljunk a jeges úton, hogy ne essünk hanyatt.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG