Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: napi 1500 forintból élt itthon a COVID-vakcina másik magyar fejlesztője


A legfontosabb híreink csütörtök reggel: Ukrajnába utazott a viszony rendezésére a magyar külügyminiszter, napi 1500 forintból élt itthon a COVID-vakcina másik magyar fejlesztője, politikai pedofilnak nevezi az orosz állami tévé Navalnij támogatóit.

A magyar külügyminiszter a nyilvánosság előtti kardcsörtetés helyett a diplomácia hagyományosabb módjához folyamodott: Ukrajnába utazott a két ország közti fokozódó feszültség rendezésére. Az ukrán kormány ugyanis egyre magasabbra tekerte a konfliktust: már hazaárulással és szeparatizmussal vádolnak magyar kisebbségi politikusokat. Ilyen még nem volt a rendszerváltás óta a régióban. Két nemzetépítés csattan össze Kárpátalján, az ukrán és a magyarországi. A háttérről szól sorozatunk második része.

Még egy magyar tudós Karikó Katalin munkacsoportjában

A koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztésével összefüggésben gyakran emlegetik a magyar kutatók munkáját, Karikó Katalin professzor nevét már szinte mindenki ismeri. Mi az ő irányítása alatt dolgozó Boros Gábor biokémikust mutatjuk be, akit három témavezetője is faképnél hagyta, mire végre ledoktorált a Debreceni Egyetemen. Hat évvel ezelőtt feleségével és két éves gyerekükkel egy debreceni albérletben éltek napi 1500 forintból. Most a világ egyik legsikeresebb kutatója, aki Németországban lakik a családjával és egy ideig még biztosan nem térnek vissza Magyarországra.

Nagyon lelassult az oltási ütem Magyarországon. Az elmúlt hetekben az állam képes volt napi 7-8 ezer oltást is beadni, ez most akkor esett felére, amikor viszonylag sok új gyógyszer áll rendelkezésre. Alig 18 ezer ember kapta meg már második oltását, de nekik az állami tájékoztatás szerint az első oltás után azonnal félretettek egy másodikat is. Azaz itt elvileg csak az első oltás időpontjának kéne megszabnia, hogy mikor kapja meg valaki a másodikat. Az állami tájékoztatás szerint „sikerült megfékezni a járványt”, bára napi statisztika ismét 1500-nál több új esetet és 93 beteg elvesztését mutatja, gyakorlatilag az elmúlt hetek gördülő átlaga változatlan.

A koronavírus elleni küzdelem részeként a svéd kormány betiltja 2021-re a nyérctenyésztést, így akadályoznák meg az emberre is veszélyes mutációk terjedését. A szomszédos Dánia, a világ egyik legnagyobb szőrmegyártója tavaly döntött úgy, hogy lemészárolja mintegy 17 milliós nyércpopulációját.

Putyin ellen és mellett

Első alkalommal beszélt elnöki minőségében Joe Biden Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A két vezető megállapodott az atomfegyvereket korlátozó egyezmény meghosszabbításában, de kényes témák is előkerültek. Így beszéltek Alekszej Navalnij ellenzéki politikusról is, akinek védelmében széleskörű tüntetéssorozat kezdődött országszerte. Az orosz állami média a megmozdulások szervezőit támadja, „politikai pedofiloknak” nevezve őket, illetve megvezetett kamaszok akciójának beállítva a tiltakozásokat.

Elfogták és ismét egy pszichiátriai osztályra kényszerítették azt a híresebb jakutföldi sámánt, aki már többször útra kelt Szibériából, hogy Moszkvába érve "kiűzze" Vlagyimir Putyin elnököt a Kremlből. A sámánok évszázadok óta gyógyítóként és jövendőmondóként tevékenykednek Szibériában. A szovjet időben a hasonló misztikusokat keményen elnyomták, de mostanában Szibéria elzártabb részein kezdenek újra népszerűbbek lenni.

Végül videónkat ajánlom figyelmébe, amelyben az új amerikai külügyminiszter magyar gyökereit mutatjuk be. Antony Blinken, frissen megválasztott amerikai külügyminiszter felmenői közül többen is kötődnek Magyarországhoz. Egy másik videónkban pedig azt láthatják, hogy visszatértek a kutyák a Fehér Házba.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG