Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Heti TOP 10: frontjelentések a magyar kormány harcairól


Orosz rendfenntartók a Navalnij melletti moszkvai tüntetésen 2021. január 31-én
Orosz rendfenntartók a Navalnij melletti moszkvai tüntetésen 2021. január 31-én

Az elmúlt hét nap legfontosabb cikkei weboldalunkról.

Eddig példátlan módon elhagy egy országot a Frontex, az EU-s határvédelmi ügynökség. Ez Magyarország, mivel a magyar visszatoloncolási eljárás és a megvalósítása is törvénytelen, az ügynökség pedig ilyesmiben nem működik közre. A kormányszóvivő az EU-t hibáztatta, és nem úgy tűnik, mintha a magyar kormány igazodni akarna az ítélethez.

A menekültek a szabadtéri forrásban tudnak csak fürdeni a mínuszokban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:49 0:00

Az Európai Unió elítélte volna, hogy az orosz rendvédelmi szervek erőszakkal próbálnak véget vetni az országszerte zajló tüntetéseknek. A tüntetéshullám azért indult, mert az orosz hatóságok letartóztatták Alekszander Navalnij ellenzéki politikust. Az orosz karhatalom fellépést elítélő nyilatkozatot csak 26 ország írta alá, így nincs meg a teljes egység. Mint megtudtuk, a kimaradó tagállam Magyarország.

Ugyan mi is kértünk indoklást a Külügyminisztériumtól, a választ az Index kapta megy egy Szijjártó Péter interjúban: az Európai Unió szavának súlyát igyekezett óvni a magyar vezetés a túl gyakori nyilatkozattételektől. Navalnij mellett a hétvégén is tüntettek Oroszországban, élő blogban követtük a fejleményeket.

Razzia: zongorázva várta a rendőröket Navalnij támogatója
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:39 0:00

Korrupció és annak érzékelése

Az EU egyik legkorruptabb államának tartják Magyarországot saját lakói, derült ki a Transparency International éves felméréséből. A válaszadóknak az a benyomása, hogy a kormány egy egészségügyi veszélyhelyzetet, a koronavírus-járványt is sokszor ürügyként használja a jogállami keretek lebontására és a kormányközeli oligarchák kistafírozására.

Több pénzzel növelné Orbán Viktor a falvakban a Fidesz népszerűségét. A Magyar Falu Program sikere ihlette meg a miniszterelnököt abban, hogy az uniós vidékfejlesztési forrásokra ráígérjen, és azokat a kistelepülések felé térítse el. A polgármesterek azért szeretik a faluprogramot, mert olyan kis összegű támogatások vannak, amiket „senki sem akar fentről ellopni”.

Magyarok az élvonalban

A koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztésével összefüggésben gyakran emlegetik a magyar kutatók munkáját, Karikó Katalin professzor nevét már szinte mindenki ismeri. Mi az ő irányítása alatt dolgozó Boros Gábor biokémikust mutatjuk be, akit három témavezetője is faképnél hagyta, mire végre ledoktorált a Debreceni Egyetemen. Hat évvel ezelőtt feleségével és két éves gyerekükkel egy debreceni albérletben éltek napi 1500 forintból. Most a világ egyik legsikeresebb kutatója, aki Németországban lakik a családjával és egy ideig még biztosan nem térnek vissza Magyarországra.

Új szabályozást vezetne be a magyar kormány a nagy techcégekre, nem várva meg a közös uniós tervet. Varga Judit igazságügyi miniszter a legnagyobb közösségi oldalon jelentette be egyebek mellett a Facebook megregulázásának tervét. Igaz, az Európai Unió előtt is van ilyen témájú szabályozási terv, de a kormány az „emberek védelme érdekében” gyorsabban lépne, a tervek szerint még idén tavasszal. Mivel érvel a kormány és miként vélekedik erről a szakember?

Ukrán-magyar iszony

Kijevben tárgyalt a magyar külügyminiszter. Az egyre feszültebbé váló magyar-ukrán viszony odáig fajult, hogy hazaárulás és szeparatizmus gyanújával nyomoznak egy magyar kisebbségi politikus ellen. Vajon mi vezetett idáig? – tettük fel a kérdést két részes oknyomozó cikkünkben.

Ha már Ukrajna: az ottani nyelvtörvény kötelezővé tette a kereskedelemben az ukránul történő kiszolgálást, aminek betartását önkéntesek ellenőrzik. A panaszok szerint néha átlépve az Államnyelv Védelmével Foglalkozó Hivatal előírásait. „Függetlenül attól, hogy én azokkal vagyok, akik ukrán nyelvű kiszolgálást akarnak, nem támogatom a boltokba belépő és ott követelőző aktivistákat. Nagyon veszélyes, amit csinálnak" - mondta a Szabad Európának egy ukrán szociálpszichológus.

Viszlát, Lenin!
please wait
BEÁGYAZÁS

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:45 0:00

Sokszínű „patriotizmus”

Az orosz ügynöktörvény alapján bírságolták meg a Szabad Európa helyi szolgálatait. Helyt adott egy orosz bíróság az orosz médiafelügyelet keresetének, és összesen 1,1 millió rubelre büntette a Radio Free Europe/Radio Liberty orosz kiadásait, amiért nem írják ki az anyagaikra, hogy azok "külföldi ügynök" által készültek.

Beköltözött a Biden-család a Fehéz Házba. Az újonnan megválasztott elnök irodájában személyes tárgyai mellett olyan ereklyék kaptak helyet, mint Harry Truman volt amerikai elnök mellszobra, és egy kőzet egyenesen a Holdról. Képgalériánkban megnézheti azt is, az elnöki rezidencia melyik részében játszanak a család házikedvencei.

Visszatértek a kutyák a Fehér Házba
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:38 0:00

Végül egy történelmi témájú cikkre hívjuk fel a figyelmét: száz évvel ezelőtt hatalmas törés következett be az orosz történelemben. Mégis, ezt ritkábban emlegetik, mint más, későbbi dátumokat, mint például az első ötéves terv vagy a kolhozosítás kezdetét, amelyek sok történész szerint végleg kikövezték a sztálini diktatúrához vezető utat.

Első kézből értesülhet legfrissebb cikkeinkről hírlevelünkből (iratkozzon fel itt) és mobilalkalmazásunkból. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG