Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: kit tekintsenek magyarnak a szlovákiai népszámláláson


A legfontosabb híreink csütörtök reggel: politikai kérdés lett a szlovákiai népszavazás kérdőíve, a szívesen látott migránsok hétköznapjai Magyarországon, katonai puccs Mianmarban, fitneszóra közben.

Két héttel indulása előtt hirtelen átpolitizálódott a szlovákiai népszámlálás. Most először ugyanis választható lenne második nemzetiségi identitás is. De a statisztika nem csak a közpolitika, a kisebbségi jogok gyakorlásának alapja, hanem a magyar képviselet feladatait, legitimitását is befolyásolja. Kit tekintsünk magyarnak? - két részes sorozatunk első cikke már olvasható.

Öt év alatt több, mint 15 ezer kínai bevándorló érkezett Magyarországra a kormány letelepedési kötvényével. Egy kutatás szerint a gazdagabb kínaiaknak bejön Orbán Viktor migránsellenes politikája, a magyarokat pedig nagyon segítőkész és befogadó embereknek tartják. A legtöbben nem gazdasági okok, hanem a levegő és az oktatás minősége miatt választották Magyarországot. Igaz, az első csalódás akkor érte a tehetősebb kínai letelepedőket, amikor rájöttek: a magyar tanárok közül sokan nem beszélnek angolul, így kénytelenek a gyerekeket Google Fordítóval iskolába küldeni.

A tehetős kínai bevándorlóknak bejön Orbán migránsellenes propagandája
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:23:53 0:00
Közvetlen elérés

Orvosi kétségek között kezdődik az idősek védőoltása

Megkezdődik az idősek oltása a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál, a tervek szerint több mint 30 ezer idős embert oltanak be a következő napokban. A Magyar Orvosi Kamara a betegek és és az orvosok biztonsága miatt is kéri, hogy hozzák nyilvánosságra, mi alapján engedélyezték az orosz és a kínai vakcinát. Addig ugyanis - mint közleményében írja a szakmai szervezet - nem tudják "tiszta lelkiismerettel" ajánlani ezek alkalmazását. Közben az aktív fertőzöttek száma 84 848 főre csökkent. Csütörtök reggelre 1 652 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az koronavírus-fertőzést , ezzel 371 988 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 93 beteg, így az elhunytak száma 12 832 főre emelkedett.

A járványkezelésben egymástól igyekeznek átvenni a sikeres intézkedéseket az európai országok. A magyar kormányfő korábban Ausztriát, az oltási preferenciák miatt pedig utóbb Szerbiát nevezte kísérleti labornak, és most úgy látszik mi is mintaország lettünk. Pénteken ugyanis járványügyi szakemberek kíséretében látogat Budapestre Andrej Babis cseh miniszterelnök.

Kígyózó sorok az oltóközpont előtt Belgrádban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:32 0:00

Fojtogató légkör

Légszennyezés miatt marasztalta el Magyarországot az EU bírósága. A döntés értelmében a vizsgált időszakban Budapesten, a Sajó-völgyben és Pécs környékén is határérték feletti volt a szennyezettség. De a bolgár főváros is küzd a tiszta levegőért. Videónkból kiderül, hogy a környezetvédők szerint katasztrófával fenyeget, ha megvalósul az EU pénzéből tervezett szófiai hulladékégetőmű.

Ha már a külföldi híreknél tartunk, figyelmébe ajánlom részletes háttércikkünket a mianmari katonai puccsról, amely nemcsak azért érdemel figyelmet, mert egy fitnesz-tréner az oktatóvideója rögzítése közben felvette a katonai járművek teljes bevonulását a helyi kormányzati negyedbe.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG