Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lefolytatják a Szenátusban a Trump elleni impeachment eljárást


A Proud Boys szélsőjobboldali csoport tagjai és Donald Trump más támogatói a Capitolium előtt gyülekeznek Washingtonban, 2021. január 6-án.
A Proud Boys szélsőjobboldali csoport tagjai és Donald Trump más támogatói a Capitolium előtt gyülekeznek Washingtonban, 2021. január 6-án.

Az amerikai Szenátus megszavazta a Donald Trump elleni második alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) lefolytatását, miután a törvényhozók hosszan vitatkoztak arról, hogy az alkotmány lehetővé teszi-e a tárgyalást az előző elnök hivatali idejének lejártát követően is.

Az amerikai törvényhozás felsőháza 56:44 arányban támogatta kedden a tárgyalás lefolytatását, így február 10-én megkezdődik a meghallgatás az ügyben, amelyben lázadás szítása címén emeltek vádat Trump ellen a washingtoni kongresszus január 6-i ostromával kapcsolatban. A demokrata párti politikusokhoz hat republikánus csatlakozott a voksoláson.

A vádat képviselő demokraták, az úgynevezett „impeachment menedzserek” azzal érveltek, hogy az alkotmány nem tiltja kifejezetten a korábbi elnökök felelősségre vonását, és volt már erre korábban is precedens.

Trump ügyvédjei viszont alkotmányellenesnek nevezték a tárgyalást, mivel szerintük a képviselőház egy héttel a halálos áldozatokat is követelő zavargást követően „hirtelen” döntött az eljárás megindításáról, megtagadva az előző elnöktől, hogy bemutassa saját álláspontját. Azt hangoztatták, hogy az impeachment következményeként az érintettet felmentik a hivatalából, ami itt nem lehetséges, miután Trump már nem elnök.

Az „impeachment menedzserek” azzal kezdték nyitóbeszédüket, hogy videorészleteket mutattak be a Capitolium ostromáról az esküdtek szerepét betöltő szenátoroknak.

Ismét a Capitoliumon a világ szeme
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:38 0:00

Alkotmányossági kérdések

A „főügyész”, Jamie Raskin marylandi demokrata párti képviselő kijelentette, hogy az eddigi impeachment eljárások nyilvánvalóvá tették, az alkotmányozók azt szerették volna, hogy a korábbi tisztségviselők is felelősségre vonhatók legyenek a hivatali idejük alatt elkövetett visszaélések miatt, akkor is, ha mandátumuk utolsó napjairól van szó.

„Valójában pontosan ekkor van erre leginkább szükségünk, mert ilyenkor érik támadások a választásokat” – szögezte le az alkotmányjogi szakértő Raskin.

A bemutatott videón látható, hogy miután Trump felszólítja híveit a Fehér Ház közelében tartott gyűlésén, hogy „állítsák le a lopást” (utalva ezzel azon alaptalan állítására, miszerint csalás miatt vesztette el a november 3-i választást), sokan átvonulnak a Capitoliumhoz.

Nem sokkal később a Trumpot támogató sapkákat viselő, Trump-zászlókat lengető tömeg felülkerekedett a rendőrökön, és megrohamozta a törvényhozás épületét, ajtókat és ablakokat törve be.

„Ha ez nem alkotmányos szabálysértés, akkor olyan nem is létezik” – mondta Raskin a felvétel lejátszása után, amelyen az is látható volt, ahogy egy rendőr agyonlőtt egy, az ablakon keresztül bemászni próbáló tüntetőt.

„Pártos” tárgyalás

David Schoen, Trump ügyvédje „pártosnak” minősítette a tárgyalást, rámutatva, hogy számos demokrata politikus az előző elnök alkotmányos felmentését sürgette már mandátuma kezdetétől.

Kiemelte, Trump elítélése csak tovább mélyítené a megosztottságot az Egyesült Államokban, „új és nagyobb” sebeket okozna, miközben a demokraták szerinte arra akarják felhasználni a tárgyalást, hogy megakadályozzák a volt elnököt abban, hogy ismét induljon a választáson.

A jogi csapat szerint Trump „átvitt értelemben” beszélt, amikor azt mondta a támogatóinak, hogy menjenek a Capitoliumhoz, és „harcoljanak pokolian”, a demokraták pedig csak azokat a részeket vágták be a videóba, amelyek alátámasztják az álláspontjukat.

Az eljárás során a száz szenátor dönti el, hogy bűnösnek találják-e Donald Trumpot lázadás szítása miatt a Demokrata Párt uralta képviselőház által előző hónapban megindított vádak alapján.

Nem valószínű az elmarasztaló ítélet

A tárgyalás várhatóan legalább egy hétig el fog tartani. Február 10-től tizenhat-tizenhat óra áll mind a vád, mind pedig a védelem képviselőinek rendelkezésére, hogy előadják érveiket, egy nap legfeljebb nyolc órán át lehet ülésezni.

A felsőház ötven demokrata párti és független tagjának voksa mellett a kétharmados küszöb miatt legkevesebb tizenhét republikánus törvényhozó támogatására is szükség lenne Trump elítéléséhez, amit az elemzők rendkívül valószínűtlennek tartanak.

Bár több republikánus szenátor is elítélte a volt elnök cselekedeteit, közülük csak néhányan mutatnak készséget Trump elmarasztalására.

Trump első impeachment eljárása felmentéssel ért véget tavaly februárban. Akkor hatalommal való visszaélés és a kongresszus akadályozása miatt indult ellene vádeljárás azzal kapcsolatban, hogy felszólította az ukrán elnököt, indítson vizsgálatot riválisa, Joe Biden és fia ellen.

Készült az AP, az AFP és a Reuters tudósításainak felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG