Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU-ban mindenhol el kell ismerni az azonos neműek házasságát az EP szerint


Gay Pride-felvonulás Athénban 2021. szeptember 11-én
Gay Pride-felvonulás Athénban 2021. szeptember 11-én

Megszavazta az Európai Parlament, hogy nem lehet ezen a téren hátrányosan megkülönböztetni az érintetteket, minden uniós országban el kell ismerni az azonos neműek egyik tagállamban megkötött házasságát és élettársi kapcsolatát. A fideszes és KDNP-s képviselők hiába szavaztak ellene.

Külön állásfoglalást fogadott el kedden az Európai Parlament (EP) az LMBTQI emberek jogaival kapcsolatban. E szerint nem lehet hátrányosan megkülönböztetni az azonos nemű párokat, pontosabban minden EU-s országnak ugyanúgy kell elismernie az azonos neműek egyik tagállamban megkötött házasságát és élettársi kapcsolatát, mint az eltérő nemű pároknál.

Az állásfoglalásra 387 képviselő szavazott igennel, 123-an tartózkodtak, 161-en ellene szavaztak. A huszonegy magyar képviselő közül Cseh Katalin, Donáth Anna, Dobrev Klára, Ujhelyi István és jellemzően az ellenzéki pártok képviselői megszavazták az állásfoglalást, a jobbikos Gyöngyösi Márton tartózkodott, a Fidesz és a KDNP képviselői nemmel szavaztak.

Az állásfoglalás többek közt üdvözli még az EU 2020–2025 közti első LMBTQI-stratégiáját, amely az említett kisebbség egyenlő jogaira fókuszál. Külön kiemelték, hogy az Európai Bizottságnak fel kellene lépnie Románia szabályozása ellen, ott ugyanis a szabad mozgáshoz való jogról szóló uniós irányelvnek nem megfelelő szabályozás van érvényben. Ennek az irányelvnek a házas- és élettársakról szóló része ugyanúgy vonatkozik az azonos nemű párokra is.

Pride-felvonulás a litvániai Kaunasban 2021. szeptember 4-én
Pride-felvonulás a litvániai Kaunasban 2021. szeptember 4-én

Emellett kiemelték Magyarországot és Lengyelországot, ahol az állam hátrányosan különbözteti meg az LMBTQI-közösséget. Ezért felszólították a bizottságot, hogy minden lehetséges eszközzel számolja fel ezt a helyzetet a két nevezett országban, hiszen ez az EU alapértékeivel megy szembe.

A magyar kormány a járvány alatt váratlanul legfontosabb kampánytémájává kívánta tenni az LMBTQI-közösség jogainak visszaszorítását Magyarországon.

Majd egy gyorsan elfogadott, de nehezen értelmezhető törvénnyel törvénybe is foglalták, hogy minden olyan tartalom megjelenítése tilos 18 éven aluliak számára, amelyben homoszexualitás szerepel. Erről alább bővebben olvashat.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG