Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tóth Csaba úgy távozott Zuglóból, hogy maradt


Itt még kampányolt az előválasztáson Tóth Csaba
Itt még kampányolt az előválasztáson Tóth Csaba

Amikor az MSZP-s Tóth Csaba visszalépett az előválasztástól, úgy fogalmazott, hogy „nincs rá szükségem, hogy ebben a politikai mocsárban tovább küzdjek”. Politikai pályafutására utalva azt mondta: „ennyi volt, elég volt”, az újságíróktól pedig úgy búcsúzott: „utoljára találkoztunk”. Aki ebből azt a következtetést vonta volna le, hogy Tóth visszavonult a politikától, tévedett. Cikkünket frissítettük Tóth válaszaival.

Tóth Csaba, az MSZP zuglói országgyűlési képviselője szeptember végén jelentette be, hogy visszalép az előválasztási küzdelmektől. A döntést azután hozta meg, hogy Hadházy Ákos – ellenfele az előválasztáson – olyan dokumentumokat mutatott be, amelyek Hadházy szerint bizonyítják, hogy olyan értékes ingatlanokat rejtettek el „kamualapítványokba”, amelyek tulajdonosa valójában Tóth Csaba. Az állítólag Tóth vagyonát kezelő alapítványt ráadásul három olyan ember vezeti, aki Tóth bizalmasának tekinthető, és jelenleg is kapcsolatban áll Zuglóval. Ők Hajdu Flórián, a kerület szocialista alpolgármestere, Békefi László, a kerület átláthatósági biztosa, valamint Funtig Zoltán, akinek ügyvédi irodáját a parkolási díjak behajtásával bízta meg Zugló.

A szocialista képviselő döntésében közrejátszott az is, hogy miután Hadházy bemutatta a Tóthhoz köthető alapítványt, az előválasztáson őt támogató pártok is kihátráltak mögüle. Tóth visszalépésének bejelentésekor tagadta az ellene felhozott korrupciós vádakat, és arra is tett több utalást, hogy országgyűlési mandátumáról ugyan nem mond le, de a lejártával kiszáll a politikából. Úgy tűnik azonban, hogy egyelőre nem siet feladni politikai hatalmát.

„Nem vonultam vissza”, mondta Tóth Csaba a Szabad Európának, hozzátéve, hogy csak az előválasztáson tapasztalt „aljas mocskos lejárató kampányból” volt elege, és ezért lépett vissza akkor a megmérettetéstől. A szocialista képviselő így semmi okát nem látja annak, hogy vissza kellene vonulnia, így annak sem, hogy bármilyen posztjáról le kellene mondania. (Tóth tagja az MSZP országos elnökségének, a párt budapesti szervezetének alelnöke, a zuglói szervezet elnöke, emellett az Országgyűlés gazdasági bizottságának alelnöke és az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese.)

„Amíg tart a mandátumom, végzem a dolgomat”, mondta arra a kérdésre, hogy aktív marad-e Zuglóban.

Tóth az elmúlt több mint tíz évben megkerülhetetlenné tette magát a kerület életében. Szinte minden beszélgetőtársunk azzal kezdte a politikus jellemzését, hogy Tóth Csabához kellett fordulni a legtöbb, Zuglót érintő kérdéssel. Ennek még kritikusai szerint is voltak előnyei, de azt már többen megkérdőjelezték, hogy mindig a kerület érdekeit tartotta-e szem előtt.

Frakció: Forduljon Tóth Csabához!

A zuglói MSZP-frakció tagjainak jelentős része személyesen is Tóthhoz kötődik ciklusok óta, állítják forrásaink. Ezt támasztja alá az a történet is, amelyet Szabó Rebeka mesélt el, aki már második ciklus óta alpolgármester a kerületben. Amikor 2014-ben bekerült az önkormányzatba, a Párbeszéd politikusa fontosnak tartotta elintézni, hogy a kerület rászoruló iskolásai a tanítási szünetben is hozzáférhessenek a közétkeztetéshez. Amikor a téli szünet előtt sikerült ezt megszerveznie, a programot sajtótájékoztatón jelentette be Szabó Tímeával, a Párbeszéd országgyűlési képviselőjével. A bejelentés előtt azonban e-mail érkezett Tóth Csabától, a következő szöveggel: „Látom, kezdődik; ahogy gondoljátok” – idézte fel Szabó. A politikus elmondása szerint a kerületi MSZP-frakció „ennek a kerületnek van országgyűlési képviselője” felkiáltásokkal meg is zavarta a sajtótájékoztatót.

Egy, az előző ciklusra rálátó forrásunk úgy fogalmazott: mindenben Tóthtal kellett egyeztetni, és a szocialista politikus minden egyezségnek megkérte az árát. „Addig csűrte-csavarta a dolgokat, míg kijött, hogy az eredetileg aprónak tűnő kérés – például egy kedvezményes helyiségbérlet egy civil szervezetnek – valójában komoly áldozatot jelent a kerületnek. Ezért aztán valami valóban komoly ügy megszavazását kérte cserébe.” Forrásunk ugyanakkor azt is kiemelte, hogy Tóth minden lényeges kérdésről alapos ismeretekkel rendelkezett, nagyon felkészülten érkezett a megbeszélésekre. „Előnye is volt annak, hogy mindennel hozzá kellett fordulni. Hiszen ha valamiben megállapodtunk, arról tudni lehetett, hogy úgy is lesz. Okos, kemény tárgyalópartner, aki hajlandó a kompromisszumokra is”, tette hozzá forrásunk. Szerinte az MSZP-s képviselők „senkivel nem is beszéltek anélkül, hogy Tóth Csaba ne tudott volna róla, ő távvezérelte őket. Ha volt is a frakcióban olyan, aki nem értett egyet Tóthtal, kibeszélés nem volt a frakcióból.”

Ennek jele volt az is, hogy Tóth – egészen visszavonulásáig – minden testületi ülésen jelen volt, sőt saját asztala is volt az ülésteremben. Egy önkormányzati képviselő azt mondta, teljesen normális, hogy egy országgyűlési képviselő foglalkozik a kerületével, de Tóth „rátelepedett a kerületre”. Rózsa András momentumos alpolgármester pedig csak Tóth-frakcióként hivatkozik a kerületi szocialistákra. „Az MSZP-s képviselők a testületi ülés előtt fél órával összegyűltek az irodában Tóth Csabánál, és megbeszélték, hogy kell szavazni”, mondta Rózsa. Az alpolgármester szerint Tóth korábban akár hetente háromszor is megfordult a városházán.

Horváth Csaba MSZP-s polgármester és Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselő átadnak
Horváth Csaba MSZP-s polgármester és Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselő átadnak

Ahogy az előző ciklusban, úgy a 2019-es választások után is az MSZP-é lett a legnagyobb frakció az önkormányzatban. Ez azt is jelentette, hogy jó eséllyel csak az ment át a testületen, amiről Tóthtal megegyeztek, magyarázták forrásaink. De arra is volt példa, hogy az MSZP a Fidesz frakciójával szavazott meg bizonyos előterjesztéseket az akkori párbeszédes polgármesterrel, Karácsony Gergellyel szemben.

Victora Zsolt, az MKKP képviselője arról beszélt lapunknak, hogy a 2019-es választások után, amikor felajánlotta együttműködését az új, szocialista polgármesternek, Horváth Csaba egyből Tóthhoz irányította. Szabó Rebeka pedig azt mondta, a 2019-es önkormányzati választások után az ő alpolgármesteri jogköreiről nemcsak a polgármesterrel, de Tóth Csabával is egyeztetnie kellett. Szintén Tóth befolyását látják abban, hogy Horváth Csaba kabinetfőnöke az a Rácz Mónika lett, aki Tóth asszisztense (Rácz az előző ciklusban is tanácsadóként dolgozott a városházán). Victora szerint pedig gazdálkodásért felelős alpolgármesterként kiemelt szerepe van a kerületben Hajdu Flóriánnak, ő terjeszti be ugyanis a testület elé a „nagy üzleteket”. (Ilyen volt legutóbb az a terv is, hogy áron alul adott volna el az önkormányzat egy telket Tiborcz István volt üzlettársának, Erdei Bálintnak. A 2018-as értékbecslés óta százmillió forinttal olcsóbbá váló telek eladásából botrány lett, miután Várnai László önkormányzati képviselő, majd Hadházy Ákos is nyilvánosságra hozta az ügy részleteit, így végül az önkormányzat elállt az ügylettől.)

Tóth Csaba szerint természetes, hogy amikor választások után személyi kérdésekről van szó, a pártok egyeztetnek egymással. „Én ezeken a tárgyalásokon nem mint országgyűlési képviselő, hanem mint az MSZP zuglói elnöke vagyok jelen. Ahogyan a többi párt vezetője is...Az, hogy mit szavaz meg az MSZP helyi frakciója, azt az MSZP helyi elnöksége dönti el. Természetes, hogy a politikai vezetővel kell egyeztetni”, magyarázta a Szabad Európának.

Az önkormányzaton túlra is elért a keze

De már a testületi ülések előtt is eldőlhettek fontos dolgok. Az előző ciklusra rálátó forrásunk a közbeszerzésekkel kapcsolatban azt mondta, a képviselő-testületnek is korlátozott lehetőségei vannak. „Azt nem tudjuk befolyásolni, hogy ki indul egy közbeszerzésen, és hogy a pályázók beadják-e az esetleges hiánypótlást vagy élnek-e a jogorvoslati lehetőségeikkel.” Az utóbbi évekből három nagyobb értékű szerződésről mondják, hogy nem feltétlenül a kerület érdekei érvényesültek – azaz a szükségesnél gyaníthatóan drágábban szerződött az önkormányzat a partnercéggel.

Ezek közül kettő a fizetős parkoláshoz kötődik: a parkolóórák, illetve a parkolás üzemeltetéséhez szükséges szoftver működtetése. Ez utóbbi havi nyolcmillió forintba kerül a kerületnek, ami Rózsa András szerint a piaci ár többszöröse. A harmadik pedig az a szintén milliárdos nagyságrendű zöldterület-karbantartási keretmegállapodás, amely mögött egy, majdnem egész Budapestet a kezében tartó konzorcium áll. (A Szabad Európa tavaly háromrészes cikksorozatban tárta fel, hogyan alakult ki monopólium a parkfenntartás területén a fővárosban, és hogy milyen, titkosszolgálatokhoz köthető, „nagykoalíciós” szereplők állnak a cégháló mögött: Tasnádi László a Fidesz, Molnár Zsolt az MSZP embere. Részletesen itt olvashat az ügy hátteréről: 1. rész, 2. rész, 3. rész.) Rózsa András elmondása szerint az előző zöldterület-fenntartási szerződés közel évi 1,2 milliárd forintjába került a kerületnek, amiből hatszázmillió csak fűnyírásra ment el. Ezt Rózsa nagyon drágállotta, és a koalíciós partnerekkel történt egyeztetések után – a Tóth Csaba bevonásával zajló tárgyalások során – sikerült 960 millió forintra lealkudni, de Rózsa szerint még ennél is jelentősen olcsóbban elvégezhető a feladat.

Várnai László, a CivilZugló Egyesület képviselője idesorolja a közétkeztetést is. A Hungast évi 1,4 milliárd forintért biztosítja a közétkeztetést a kerületben, és a cég tulajdonosai között megtaláljuk a fideszes Bánki Erik volt üzlettársait is – a parlamentben amúgy Bánki az elnöke a gazdasági bizottságnak, ahol Tóth Csaba alelnök.

Ahol a nagy pénzek vannak: a Zuglói Zrt.

Minden, a cikk megírásának hátteréül szolgáló beszélgetésen előjött a kerület vagyonkezelőjének neve is, amelynek működésén szintén rajta tartja a kezét Tóth. Volt, aki úgy jellemezte, hogy „állam az államban”, más egyszerűen csak ellenönkormányzatként hivatkozott a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt.-re, hiszen a legfontosabb vagyonkezelői feladatok itt összpontosulnak. Nem kevés pénzről van szó, a Zuglói Zrt. költségvetése tavaly hárommilliárd forint körül alakult.

A Zuglói Zrt. vezérigazgatója Baracskai Gábor, aki Hajdu alpolgármester sógora, és akit forrásaink egyértelműen Tóth-közeli embernek jellemeztek. A felügyelőbizottság elnöke Felkai Tamás volt MSZP-s önkormányzati képviselő, tagja Varga Csaba és Spiesz András, akik mindketten Tóth Csaba országgyűlési asszisztensei. Várnai László szerint „nincs a felügyelőbizottságnak olyan tagja, aki kritikával figyelné a céget”.

„Amikor Tóth Csaba kampányolt, kivonult a Zrt.”, osztotta meg velünk egyik megfigyelését Rózsa András. Az alpolgármester szerint a cég munkatársai nemcsak Tóthnak kampányoltak, de részt vettek az előválasztás lebonyolításában is. Ám a második fordulóban – amelyben sem Tóth, sem az MSZP nem volt közvetlenül érdekelt – már nem vettek részt, tette hozzá az alpolgármester.

„A Zrt. munkatársai 2019-ben Rózsa úrnak is kampányoltak, neki akkor ezzel nem volt problémája. Az, hogy a zuglóiak mivel töltik a szabadidejüket, az az ő dolguk, mindenki azt csinál, amit akar. Az, hogy amúgy hol dolgozik, az részletkérdés ilyen tekintetben. Senkinek nincs megtiltva, hogy kampányoljon" - reagált Tóth az alpolgármester szavaira.

Ami pedig a működést illeti, ott az egyik fő probléma az átláthatatlanság. A kerület vezetése, de a testület is alig lát rá a cég működésére. „Ami nem kerül a testület elé, arról alig tudunk valamit”, fogalmazott egy forrásunk, aki szerint a testület elé kerülő anyagokkal is voltak problémák. „Egy sor előkészítő anyagot, értékbecslést, szakértői véleményt a Zuglói Zrt készít. Ennek alapján kellene dönteni, tehát meg kellene bízni a cégnél folyó munkában, és a képviselők nem is érthetnek mindenhez. Csak akkor merül fel kétely, ha látványos hiba van, amire volt példa egyes eladásra szánt ingatlanok értékbecslésénél. Nem lehet mindig mindent megkérdőjelezni, de a zrt.-nél sosem lehetett tudni, mi miért történik.”

Hasonló nehézségekről számolt be másik városházi forrásunk is, aki úgy fogalmazott, hogy „nem lehet tudni, hogy a nehézkes működés mögött inkompetencia van, vagy az, hogy valamit nem akarnak megcsinálni”. A rossz kommunikációt egyébként ő is említette: egy időben csak a vezérigazgatón keresztül lehetett a céggel kommunikálni, de az is előfordult, hogy egy e-mailjére papíron érkezett válasz. Ugyanakkor az utóbbi időszakban javult a kommunikáció a céggel forrásunk szerint.

Rózsa András szerint ha valami mögött megvan a politikai akarat, azt a Zuglói Zrt.-nél flottul végrehajtják, annak hiányában viszont csak nagyon lassan mennek előre bizonyos ügyek, egyes esetekben akár a napi működést is akadályozva. Az egyik legproblémásabb területnek a helyiséghasznosítás tűnik, ezt Rózsa mellett több más beszélgetőpartnerünk is hasonlóan jellemezte. Elmondásuk szerint a cégnek nincs ingatlankezelési stratégiája, az üresen álló és elvileg bérbe adható helyiségeket nem hirdetik meg, sokáig nem is volt nyilvánosan elérhető, mi bérelhető az önkormányzattól. Volt, aki arról számolt be, hogy „egy elvileg bérbe adható ingatlanra is azt mondták a Zuglói Zrt.-nél, hogy nem kiadó, mert már korábban odaígérték valakinek”. Rózsa pedig úgy fogalmazott, hogy a vagyonkezelő cég húzza az időt, hogy a reménybeli bérlőket „kifárassza”, míg „várják a baráti jelentkezőt”. Az így üresen álló helyiségek pedig csak viszik a pénzt, ahelyett hogy hoznák.

A polgármester és a képviselő 2021. április 12-én átadja a felújított teret, ahol akár kiülős terasz is lehetne
A polgármester és a képviselő 2021. április 12-én átadja a felújított teret, ahol akár kiülős terasz is lehetne

Ennek egy látványos példája a forgalmas Thököly út és Róna utca találkozásánál lévő egyik üzlethelyiség, aminek hátteréről Várnai László írt blogján részletesen. A 102 négyzetméteres helyiség 2016 óta üresen áll – pedig akadt jelentkező, aki 2017-ben bérbe vette volna. Évekig nem történt semmi, aztán valamiért a Zuglói Zrt. nemcsak magát az ingatlant, de 2020-ban az előtte lévő teret is felújította, parkosította. Ezek után gyorsan be is jelentkezett egy reménybeli, egy jelenleg is cukrászdát üzemeltető bérlő, akiről úgy tűnt, mintha pont az ő igényei szerint zajlott volna a felújítás. Miután ezek a furcsaságok nyilvánosságra kerültek, az önkormányzat elállt a szerződéskötéstől, az üzlethelyiség még mindig üres.

A Zuglói Zrt. alá tartozik a kerületi médiákat kezelő (Zuglói Lapok kiadása, a Zugló.hu, a Zugló Facebook-oldalak menedzselése, a Zugrádióval, a Zugló Tv-vel való kooperáció, rendezvények fotózása, kiadványok szerkesztése, a kerület és a hivatal kommunikációja) Zuglói Információs és Médiacsoport Kft. is. Mivel a cég nem közölt részletes beszámolót munkájáról, az MKKP átvilágíttatta a céget, ebből pedig az derült ki, hogy – például hiányzó teljesítési igazolások miatt – mintegy hatvan-nyolcvanmillió forint hiányzik a cégből, mondta Victora Zsolt. „Kezdeményeztük, hogy vizsgálóbizottság járjon utána a médiacég működésének, de Horváth Csaba polgármester ellenezte. A cég vezetőjét kérte fel, hogy írjon egy jelentést, milyen intézkedéseket tett a jelentés megállapításaira reagálva.” A jelentés egyébként azt is bemutatta, hogy a kerületi médiában nem érvényesül a pártatlanság, pedig ezt szerződésben vállalta a cég.

Tóth egyelőre nem engedte el Zuglót

Egyelőre úgy tűnik, csak apránként lehet lebontani a Tóth Csaba köré épült rendszert, és csak akkor, ha megvan hozzá a kellő akarat. Volt, aki úgy fogalmazott a Szabad Európának, hogy „Tóth hatalma alapvetően arra épült, hogy ő országgyűlési képviselő. Meglátjuk, mi történik, ha már nem ül bent a parlamentben.” Más forrásunk úgy fogalmazott, hogy amíg Hajdu Flórián alpolgármester és az MSZP-frakció vezetője marad, addig érvényben maradhatnak a Tóth által megkötött alkuk.

Nagyjából két hétig úgy tűnt, az MSZP-ben is megvan a szándék a változásra. Tóth visszavonulásával párhuzamosan ugyanis Hajdu Flórián is lemondott az MSZP-frakció éléről, helyére pedig egyhangúlag Hevér László Györgyöt választotta meg az MSZP frakciója. Frakcióvezetővé választása után Hevér arról beszélt a Szabad Európának, hogy új irányt szeretne szabni a kerületi MSZP-nek, és szövetségben akar dolgozni a többi ellenzéki párttal. „A legfőbb kezdeményezőnek a polgármesternek kell lennie”, mondta Hevér, aki bízott abban, hogy Horváth Csaba partnere lesz ebben. Hevér korábban is elmondta, hogy sokszor nem értett egyet Tóth Csabával, a kampányban bevetett eszközeit is kritizálta, emiatt pedig – még Tóth visszalépése előtt – le is mondott frakcióvezető-helyettesi posztjáról.

Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselő és Horváth Csaba MSZP-s polgármester
Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselő és Horváth Csaba MSZP-s polgármester

Mintegy két hét elteltével azonban kiderült: ha lesz is változás, az nem a kerületi MSZP-ből fog elindulni. Tóth Csaba hiába mondta korábban, hogy visszavonul a politikától, maradt a kerületi MSZP elnöke. A kerületi elnökség pedig október 20-án Hevért leváltva Hajdut tette a frakció élére. Hevér elmondása szerint leváltását – csakúgy, mint két héttel korábbi kinevezését – Horváth Csaba polgármester kezdeményezte, és Tóth Csaba rábólintott. „Nézeteltérésünk volt a szövetségi politikát illetően”, indokolta akkor leváltását Hevér. Egy hét elteltével pedig jött a hír: Hevér Bitskey Bence képviselőtársával együtt kilépett az MSZP-ből, és a Demokratikus Koalícióhoz csatlakozott. Hevér azt mondta, azért választották a DK-t, mert már az előválasztás második fordulójában is a párt jelöltjét, Dobrev Klárát támogatták.

„Nem a frakciónak van pártja, hanem a pártnak van frakciója. Az elnökség hozott egy döntést, amit a frakció végrehajtott. Aki ezzel nem ért egyet, az esetleg nem lesz a frakció tagja, mint ahogy ez történt is”, tette hozzá. Tóth szerint nem a szövetségi politikával kapcsolatban volt nézeteltérése Hevérrel, hanem személyes jellegű konfliktus volt kettejük között, ennek részleteit azonban nem akarta nyilvánosságra hozni.

Kerestük Horváth Csabát is, hogy megkérdezzük a véleményét az utóbbi hetek történéseiről, de a polgármester nem reagált. Amikor Tóth visszalépése után sikerült elérnünk, a polgármester azt mondta a Szabad Európának, hogy a Tóth Csabával kapcsolatos ügyekben „egyelőre csak részleteket látunk, a teljes ügyet nem látjuk. A telekügylet kapcsán egyelőre nem derült ki, hogy jogszerűtlen lett volna, annak jogszerűségét nem is vitatja senki.” Amíg pedig nem derül ki, hogy történt-e jogszerűtlenség, „addig nincs ok és lehetőség arra, hogy bármilyen konzekvenciát levonjunk”.

Ha lesz akarat, lehet változás

A két képviselő átülésével a városházán is megváltoztak az erőviszonyok. Az eddigi legnagyobb frakció, az MSZP négyfősre olvadt, és hat fővel immár a DK-é a legerősebb képviselőcsoport a testületben. A Momentumnak három, a Párbeszédnek, a Civilzuglónak, az MKKP-nek és az LMP-nek egy-egy, a Fidesznek pedig négy képviselője van a testületben. Mindez azt jelenti, hogy az MSZP nélküli ellenzéknek is meglehet a tizenkét fős többsége a huszonegy fős testületben (még úgy is, ha igaz, amit több forrásunk állított, hogy az LMP képviselője inkább Tóthhoz húz), kellő akarattal tehát el lehetne indítani bizonyos változásokat.

Rózsa András arról beszélt, hogy részükről elvárás, hogy legyen változás a kerületben. „A cégvezetők kinevezésének átláthatónak kell lennie. Nemcsak a Zuglói Zrt., de a parkolást is kezelő ZKNP és a Cserepes Ház vezetője is határozatlan időre lett kinevezve. Ráadásul nincs érdemi beszámolási kötelezettségük; ezeken mind változtatni szeretnénk. Probléma van az átláthatósággal is. Az önkormányzati cégek nem teszik nyilvánossá minden szerződésüket, ami pedig kint van, az nem kereshető.” Amikor az alapítványi ügyben érintett átláthatósági biztos, Békefi László munkájáról érdeklődtünk, Rózsa azt mondta, a biztosnak évente egyszer kell beszámolót leadnia a munkájáról, de még nem látott ilyen beszámolót Békefitől. Pedig az átláthatósági biztost 2019-ben nevezte ki a polgármester.

A Momentum alpolgármestere azt mondta, hogy a konkrét lépésekről konkrét előterjesztések mentén fognak dönteni, és ezekről egyeztetni fognak a „többi változást akaró párttal”. Ennek a folyamatnak azonban teljesen átláthatónak kell lennie Rózsa szerint. „Nem szeretnénk, hogy ebből feszültség legyen a pártok között a választások előtt. Ha 2022-ben nyer a Fidesz, az az önkormányzatiság végét jelenti, és értelmét veszíti mindaz, amiről eddig beszéltünk.”

"Aki a személyemmel kapcsolatos kérdésekben csúsztat, az azért teszi, hogy félrevezesse az újságírókat és az olvasókat”, folytatta Tóth Csaba. „Azt, hogy indulok-e 2022-ben, csak én tudom”, mondta a jövőről Tóth. „Fél év múlva lesznek a választások, addig még rengeteg minden történhet, ki tudja mit hoz a jövő. De ebbe nem kell semmit belegondolni.”

Cikkünkben eredetileg azt írtuk, Rácz Mónika Karácsony Gergely tanácsadója volt a városházán. Noha Rácz munkáltatója hivatalosan a polgármester volt, neki nem adott tanácsokat.
  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG