Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ellenzéki választási program tíz pontja részletesebben


Részlet az ellenzéki programot bemutató oldalról, 2022. március 10.
Részlet az ellenzéki programot bemutató oldalról, 2022. március 10.

Alapvető változtatásokat ígér a nemrég bemutatott ellenzéki választási program az állam működése ügyében, 180 fokos irányváltást jönne az orosz és a kínai fókuszú külpolitikában, jelentős béremeléseket és sokkal gyorsabb zöld átállást is tervez az Egységben Magyarországért.

Az Egységben Magyarország tíz pontba rendezte a választási programját, ezek leegyszerűsítve:

  • a jogállam,
  • az oktatás,
  • az egészségügy,
  • a szociálpolitika,
  • a nemzetpolitika,
  • a környezetvédelem, fenntartható fejlődés,
  • a gazdaságpolitika,
  • a biztonságpolitika
  • és a külpolitika

témáit jelentik. A 72 oldalas dokumentum csak a főbb irányokat adja meg. Azaz nem tették mellé, hogy a lépéseik mennyibe kerülnének vagy hogy pontosan hogy nézne ki egy-egy átláthatóbb, hatékonyabb vagy a kormánytól függetlenebb szervezet vagy folyamat.

Új alkotmány

Az ellenzéki pártszövetség a szimbolikusnak is tekinthető legelső helyre tette programjában az új alkotmány kérdését. Ez nem csak a jogászoknak érdekes kérdés, az alkotmány adja meg ugyanis az alapvető játékszabályokat az országban. A problémáról alább olvashat bővebben.

Nagy vonalakban olyan, demokratikusabb alkotmányt akarnak, amely a jelenlegivel szemben széles körű elfogadottsággal működhet majd, és sokkal hatékonyabban tudja megakadályozni, hogy „újra kizárólagos hatalom” épülhessen ki egy kormány kezében.

A teljesség igénye nélkül a kormánytól függetlenebbé tennék a bíróságokat, kevésbé szólhatnának bele az ügyészek munkájába a politikusok vagy feletteseik, és felállna egy korrupcióellenes ügyészség is. Emellett megszüntetnék például a Völner Pál vesztegetési ügye miatt újra a középpontba került teljes bírósági végrehajtási rendszert, állami hatáskörbe vonnák ezeket a végrehajtásokat.

Életpályamodellt ígérnek a közigazgatásban dolgozóknak, az önkormányzatokat pedig általában véve megerősítenék, kevésbé központosított államot szeretnének létrehozni.

Ennél a pontnál tárgyalják a sajtószabadság kérdését is. A program szerint a kormányváltás után azonnal felülvizsgálják a jelenlegi állami média működését, és

ígéretük szerint többé nem lesznek az MTVA-hoz és az MTI-hez hasonló kormányzati propagandaközpontok.

Emellett kidobnák a jelenlegi, csak fideszes tagokból álló Médiafelügyelet tagjait, és a kormánytól független intézményt hoznának létre helyette. Komolyan visszafognák az állami hirdetések mennyiségét, hogy torzítás nélkül működjön a hazai médiapiac. Kiterjesztenék a médiaoktatást is, hogy a gyerekek tudatosabban és kritikusabban viszonyuljanak a jelenlegi, álhírekkel és gyűlöletkeltő tartalmakkal felpumpált környezethez.

Mást kéne tanulni, egyes gyógyszerek ára nem szaladhatna el

Az oktatásban a legfontosabbnak azt tartják, hogy a jelenlegi, a magolást erőltető tantervek helyett a szükséges készségeket tanulják meg a gyerekek. Visszaállítanák a tankötelezettséget 18 éves korig, és mindenki számára elérhetővé tennék, hogy addig megtanuljon egy idegen nyelvet. Négy év alatt ötvenszázalékos béremelést ígértek a pedagógusoknak, átalakítanák a tanárok, óvódapedagógusok képzését. Az oktatást általában is fontosabb egységként kezelnék, újra önálló minisztériumot kapna a terület.

Újra önálló minisztériumot kapna az egészségügy. Itt is komoly béremelést ígértek, legalább öt éven át az átlagos béremelkedés felett emelnék az ágazati dolgozók bérét. Csökkentenék a várólistákat és mindenki számára átláthatóvá tennék a betegutakat. Ez azt jelenti, hogy mindenki tudja, hogy milyen ellátás mikor és hol jár neki, mindenféle protekció vagy lefizetés nélkül.

A legfontosabb népbetegségeknél pedig maximálnák, hogy a beteg mennyit fizethet a gyógyszeréért, a maradékot átvállalná az állam. Idevették a taorendszer átalakítását, ezt átláthatóbbá és hatékonyabbá tervezik tenni, illetve kizárnák a politikusokat azon sportszervezetek irányításából, amelyek jelentősebb közpénzt kapnak.

Leállítanák az „esztelen mértékű stadionépítési hullámot”, helyette egyrészt például fenntarthatóbb beruházásokat szeretnének, másrészt olyanokat, amelyeket nemcsak profi játékosok, hanem a lakosság is használhat sportolásra.

Igazságosabb támogatásokat akarnak

A szociálpolitikában megtartanák a 13. havi nyugdíjat és a mostani családtámogatási pénzeket, de utóbbit igazságosabbra szabnák. Például jobban bevonnák az apákat a gyereknevelésbe, plusz apai pótszabadsággal vagy apai gyeddel. A nagycsaládosok kedvezményeit az egyszülős családok is megkapnák.

A teljes jogú öregségi nyugdíjat a ciklus végégi legalább megdupláznák, de hosszabb távon egy más típusú nyugdíjrendszer (alapnyugdíj) kidolgozását ígérik.

Itt eggyel részletesebbek az ígéretek, a költségvetés számára fajsúlyos elemek közé tartozik még például a családi pótlék megduplázása vagy az állami bérlakásépítési program.

A nemzetpolitika kapcsán megtartanák a kettős állampolgárság intézményét, de megszüntetnék a külföldre vándorolt magyarok hátrányosabb megkülönböztetését hozzájuk képest.

Felülvizsgálnák a korábbi kultúrafinanszírozási döntéseket, és a jövőben teljes átláthatóság mellett döntenének a támogatásokról. Leszámolnának a munkahelyi diszkriminációval, azonos munkáért azonos bért kellene kapnia egy nőnek és egy férfinak Magyarországon. Emellett sokkal erősebben lépnének fel a kapcsolati erőszak ellen.

Külön kiemelt helyen szerepel, hogy a roma közösség is a magyar nemzet része, hangsúlyosan felszámolnák elkülönítésüket, azaz a szegregációjukat.

Emellett célzott programokat ígérnek az oktatásukra, kiemelve, hogy minél több cigány származású fiatal választhassa a tanári, az egészségügyi és a rendvédelmi pályát. Emellett például jobban megmutatnák a cigány származású szereplőket a médiában, a közéletben és a művészeti életben.

Öt éven belül bevezetnék az eurót

A gazdasági ígéretek közül a legegyszerűbben az érthető meg, hogy öt éven belül bevezetnék az eurót a forint helyett Magyarországon. A másik, hogy visszaállítanák kilenc hónapra a mostani három hónapról az álláskeresési járadékot. Egyébként egy átlagos embernek nagyjából másfél évbe telik elfogadható új állást találni Magyarországon az idén januári adatok alapján. Az álláskeresők csaknem fele semmilyen támogatást nem kap, noha korábban, amíg volt állása, jó részük valószínűleg fizette a munkaerőpiaci járadékot.

Megszűnne a „rabszolgatörvény”, és újra szabadabban lehetne sztrájkolni is.

Átalakítanák a közbeszerzések rendszerét. Egyrészt csökkentenék az adminisztrációt és digitalizálnák a rendszert, másrészt sokkal jobban korlátoznák a zárt és a meghívásos közbeszerzési eljárások lehetőségét.

Emellett eltörölnék a Nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű beruházásokról szóló törvényt, és felülvizsgálnák az eddigi hatálya alá tartozó projekteket.

Ehhez is kapcsolódik, hogy teljesen leállíttatnák az építkezéseket a Balaton vízparti sávjában, építési moratórium jönne.

Felülvizsgálnák a még mindig titkosított Paks 2-beruházást

Az Egységben Magyarországért azonnal felülvizsgálná a számos elemi részletében még mindig titkos paksi bővítési beruházást és a hozzá kapcsolódó orosz hitelt. Ez praktikusan azt jelenti, hogy addig leállítanák.

Már 2050 előtt elérnék a klímasemlegességet, és általában is igazságosabbá és fenntarthatóbbá tennék a rezsicsökkentést. Utóbbi egyik fő eleme az épületek szigetelése és a megújuló energiaforrások fokozottabb használata lenne.

A településfejlesztésben megtartanák a Magyar Falu Programot, csak nem a látványberuházásokra, hanem a helyi közösség erősítése és a jobb vállalkozási környezet támogatása lenne a fókuszban. Emellett elérnék, hogy egy városban minden fő funkció elérhető legyen tizenöt percen belül gyalog, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel.

Elérnék, hogy minden faluban legyen rendőr, többek közt szolgálati nyugdíjrendszerrel tennék vonzóbbá a pályát. Átszerveznék a rendőrség és a katasztrófavédelem működését is, leginkább csökkentenék a központi vízfejek számát. Emellett a tűzoltók is újra tűzoltók lennének a mostani katasztrófavédők helyett az új Országos Tűzoltó-főparancsnokság alatt.

Nyilvánosságra hoznák az ügynökaktákat, emellett nehezítenék a magyarországi kémek működési lehetőségeit. Pontosabban szerintük:

„az elmúlt évtizedben hazánk a hidegháborús időszakra emlékeztető kémtevékenység helyszíne lett. Kiemelt figyelmet fordítunk az ellenérdekelt titkosszolgálatok hazai tevékenységének feltárására és felszámolására.”

Márki-Zay Péterék szerint a magyar külpolitikának három alapcélja van:

  • az euroatlanti integráció erősítése;
  • baráti viszony a szomszédos országokkal;
  • a határainkon túl élő magyarok jogainak és érdekeinek a támogatása.

Ennek megfelelően szakítanának az Oroszország és Kína felé irányított magyar külpolitikával, „hazaküldjük az orosz kémbankot, leállítjuk Paks 2-t, felülvizsgáljuk a Budapest–Belgrád-vasútvonal szerződését és átvilágítjuk a külügyminisztériumot” – írják.

Emellett az új alkotmányba is betennék, hogy népszavazás nélkül ne léptethesse ki egy kormány se az országot a NATO-ból vagy az Európai Unióból.

A teljes programot közvetlenül itt tudja elolvasni.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG