Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: félúton Dobrev vezet, Jakab Péter lehet a királycsináló


Jakab Péter, a Jobbik politikusa
Jakab Péter, a Jobbik politikusa

A legfontosabb cikkeink csütörtök reggel: félúton jár az ellenzéki előválasztás szavazatszámlálása, az új orosz-magyar gázszerződés értékelése, nem lesznek járványügyi szigorítások az iskolákban.

Dobrev Klára megnyeri a miniszterelnök-jelölti választást, de nem annyival, hogy elmaradjon a 2. forduló, ezért nem lehet nyugodt. Hogy az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje lesz-e, azt a két kieső jelölt közül nem a Momentum elnöke, hanem az eddig hallgató Jakab Péter döntheti el. Ha ő nem Karácsony vagy Márki-Zay támogatására szólítja föl híveit, hanem Dobrevére, akkor a DK-jelöltje lehet tavasszal Orbán Viktor kihívója. Akinek a három továbbjutó közül a legkisebb esélye van legyőzni a Fideszt. Viszont egyelőre a DK-é lehet a legnagyobb frakció. Olvassa el friss reggeli elemzésünket az eddigi eredményekről!

Az előválasztási részvétel napra és körzetekre lebontott adatai hatalmas különbségeket mutatnak Budapest és a nagyvárosok, valamint a sok apró településből álló körzetek között. A magas, a nyolcmilliós választókorú népesség nyolc százalékát kitevő előválasztási részvétel szép adat, összehasonlítva például a 2019-es főpolgármesteri előválasztás öt százalékával. Az is látható, milyen sokat számított, hogy sok településen egyáltalán nem, vagy csak pár órán át lehetett szavazni. Ezek tipikusan azok a körzetek, ahol a Jobbik elnöke erős, és ahol minél több szavazatot kellett volna gyűjtenie.

Lassabban haladt a szavazatszámlálás a vártnál az ellenzéki előválasztás első fordulója után. A számlálóbiztosok választókerületenként, míg a megyei számlálók megyénként, az alacsonyabb sorszámú választókerületektől a magasabbak felé haladtak, cikkünkben percről-percre követjük a folyamatot és az eredményeket.

Gáz van

Lehetett volna rövidebb futamidejű is, de szerencsére nem áll az EU-s és magyar klímavédelmi vállalások útjába – így lehetne összegezni a legutóbbi orosz-magyar gázszerződésről mondott szakértői értékelést. A hétfőn aláírt megállapodás részletei titkosak, annyit lehet róluk megtudni, hogy Magyarország tizenöt évre köteleződött el, ennek során évi 4,5 milliárd köbmétert kell átvennünk a Gazpromtól, a tőzsdei árnál ismeretlen mértékben magasabb áron.

Tizenkétmilliárdot pumpálnak az egészségügybe, hogy csökkenjenek a várólisták, derült ki a kormányülés után. A kabinet szerint nincs szükség a járvány miatt újabb védelmi intézkedésekre az iskolákban. A maszkhasználat továbbra sem lesz kötelező, bár az önkormányzatok saját hatáskörükben dönthetnek, bevezetik-e a tömegközlekedési eszközökön. Ha tudni szeretné, miért nem közlik, hogy az elhunytak közül hányan voltak beoltva, olvassa el összefoglalónkat.

Veszélyben a vízummentesség

Különböző visszaélések miatt megvonhatják a vízummentességet több balkáni állam polgárától – áll egy kiszivárgott uniós dokumentumban. Az irat szerint például Szerbia, Ukrajna és Montenegró felől is vízumkötelezettséget vezethet be Németország és Franciaország. Az indokokat elolvashatja cikkünkben.

Orosz és indiai környezetvédők, afrikai feminista és a kanadai őslakosok jogaiért küzdő aktivista kapta idén az alternatív Nobel-díjnak is nevezett Right Livelihood-díjat, amelyet alapítója a hagyományos Nobel-díj-átadókat elhanyagolt, de fontos ügyek érdekében hívott életre. A győztesek egyenként 115 ezer dollár pénzjutalomban részesülnek, és december 1-jén virtuális díjátadó ünnepségen fogják őket kitüntetni. Az idén 89 ország 206 jelöltjét vették figyelembe.

Hekkerek és kibercsalások elleni küzdelméről ismert vállalatnál razziázott az orosz rendőrség. A Group-IB moszkvai kiberbiztonsági cég vezérigazgatóját sajtóhírek szerint államellenes bűncselekménnyel gyanúsítják. Az elmúlt években az orosz hatóságok többször is vádat emeltek hazaárulás miatt olyan, a magánszektorban dolgozó szakemberek, illetve hírszerzőtisztek ellen is, akik kiberbiztonsági nyomozásokban vettek részt.

A YouTube videómegosztó platform a koronavírussal kapcsolatos félretájékoztatás miatt törölte az orosz állami tulajdonú RT (korábban Russia Today) médiavállalat két német nyelvű csatornáját. Oroszország azonnal elítélte a lépést, cenzúrával vádolva a YouTube-ot, a külügyminiszter pedig megtorló intézkedéseket sürgetett a YouTube, illetve a német médiumok ellen „a példátlan médiaagresszió” miatt. Utóbbi ellen azért, mert úgy vélik, Berlin áll a tiltás mögött.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG