Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: a nyitási célt elérve lassulni látszik az oltási ütem


Oltás egy székesfehérvári háziorvos a rendelőjében 2021. március 17-én.
Oltás egy székesfehérvári háziorvos a rendelőjében 2021. március 17-én.

A legfontosabb cikkeink csütörtök reggel: kilátástalan jövő a fővárosi hajléktalankózház betegei előtt, bár a múlt héten nem alakult meg, még van esély egy új nacionalista EU-pártszövetségre, a járvány idején sem lehetetlen gyarapítani a vagyont.

Exkluzív videóriportban mutatjuk be a fővárosi hajléktalankórházat. A Szabolcs utcai intézmény költözésének felvetése megviselte a betegeket, akiknek nincs hová menniük. 164 embert ápolnak itt a krónikus belgyógyászati és ápolási osztályon.

Azt követően, hogy a Fidesz távozott az Európai Néppártból (EPP), Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten látta vendégül lengyel kollégáját, Mateusz Morawieckit és Matteo Salvinit, az olasz Északi Liga vezérét. Ugyan a múlt heti találkozó nem zárult bejelentéssel, a találgatásoknak mégsem vetett véget egy új európai nacionalista pártszövetségről. Egyre nagyobbak az esélyek, hogy létrejön az új mini-klub, különösen azért, mert az EPP-exit után a Fidesz kétségbeesetten keres magának új otthont - írja jegyzetében brüsszeli tudósítónk.

A célt elérve lassulni látszik az oltási ütem

A járvány újabb 272 halottját jelentette csütörtök reggel az állami tájékoztató oldal. Így már 23 ezer közelében jár a fertőzés miatti áldozatok száma Magyarországon. Jelentősen kevesebb koronavírusos embert kezelnek viszont kórházban, a 11 663-as szám egy nap alatt ötszázas javulást mutat. Szintén kiugróan csökkent a lélegeztetőgépen lévő fertőzöttek száma. 1 337 főt jelentettek, ami pont hetvennel kevesebb az előző napi értéknél, reméljük, hogy mind a hetven beteg jobban lett. Az oltások beadási üteme a frissen elért kormányzati cél, a 2,5 millió, legalább egy oltást kapott ember után némileg visszalassult. Nagyjából 70 ezer újabb ember kapta meg az első oltását egy nap alatt.

Nyit, aki tud: "Két vásárló is több, mint a semmi"
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:47 0:00

A Covid-osztályokon kezelt betegek kapcsolattartásáról tett közzé egy tájékoztató anyagot a Társaság a Szabadságjogokért. A járvány korábban ismeretlen és folyamatosan változó helyzetet teremtett, ezért nem mindig világos az, hogy milyen keretek között lehet látogatni. Az egyes intézmények pedig eltérő szabályokat és gyakorlatokat alakítottak ki Covid-járvány speciális körülményeire. Cikkünkben összefoglaljuk a jogainkat és lehetőségeinket.

A hivatalos magyarázatok napja

Megérkezett az állami magyarázat a keddi oltási bizonytalanságokra. Mint megírtuk, felfüggesztették a második AstraZeneca oltásukért érkező beoltását a Kútvölgyi Klinika Tömbben. A hivatalos álláspont szerint az oltakozók hibája volt, hogy odamentek. "Páran tévedésből megjelentek, .... (és) tájékoztatták őket, hogy az AstraZeneca vakcina második oltása már nem 4 hét, hanem 12 hetes különbséggel történik" – áll a közleményben.

Magyarázat érkezett a minden korábbinál magasabb, szerdai halálozási adatokra is. Az országos tiszti főorvos a nyitás első napján tartott tájékoztatón azt mondta, hogy az egészségügyi szolgáltatók a húsvéti ünnepek alatt nem mindig tudtak pontos adatokat közölni, így ez a szám részben az ünnepekről feltorlódott adatokat tartalmazza, attól volt ilyen magas (311 ember).

Az egy éve tartó járványhelyzet nem mindenkit sújtott egyformán, olyan is akad, aki gyarapította vagyonát. Infografikánkból kiderül, hogy Mészáros Lőrinc feljebb lépett a milliárdosok listáján, bár még így is „csak” a 2035. a Forbes-rangsorban. Mást sem hátráltatott az általános gazdasági visszaesés, hiszen a listának új tagjai is vannak, többek között például Vlagyimir Litvinyenko, Putyin korábbi kampányfőnöke és a Szentpétervári Bányászati Egyetem rektora is, aki lánya szerint az orosz elnök doktorijának valódi szerzője.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG