Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: aki megelégelte, hogy kívülről kukkolja a politikát


(képünk illusztráció)
(képünk illusztráció)

A legfontosabb cikkeink péntek reggel: aki megelégelte, hogy kívülről kukkolja a politikát, aki lelövette a járványtagadókat, aki hátralép a politikától.

Van-e bizarrabb karrierváltás, mint Gattyán György üzletemberé, aki megelégelte, hogy kívülről kukkolja a politikát? Van-e veszélyesebb ügy az ellenzékre, mint a nyakába roskadó Városháza? Van-e kényelmesebb szerep, mint Gyurcsány Ferencé? Válaszok választási podcast-sorozatunk 7. epizódjában: „Ami hápog és úgy jár, mint egy kacsa, az kacsa” – mondja elemzőnk.

Csütörtök óta 191 halálos áldozata van a járványnak. Tízezernél több új fertőzöttet regisztráltak. Kórházban 7463 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 566-an vannak lélegeztetőgépen. Közben a miniszterelnök arról beszélt a közmédiában, hogy oltási akciónapot szervez a kormány minden településen. Orbán Viktor szerint a harmadik oltás tekintetében „száguldunk".

Lemondott céges bulik, törölt szállodafoglalások jelzik, hogy a koronavírus negyedik hullámának realitása egyre jobban elsöpri az optimista karácsonyváró hangulatot. Nagyon úgy tűnik, az idén is marad a négy fal és a szűk család a legnagyobb ünnepen. Tavaly a tilalom döntött, most a kockázatkerülés.

Mária Terézia idejében eljárás nélkül fejbe is lőhették az aktív járványtagadókat. A határozott hozzáállás meg is hozta az eredményét, az ő uralkodása alatt volt az utolsó nagy pestisjárvány Magyarországon, noha a XX. századig nem volt a betegségre érdemi gyógyszer. A XVIII. század végétől ugyanis pusztán szigorú karanténnal is meg lehetett állítani a járványt. Meghökkentő történelmi lecke.

Adják meg a tiszteletet!

Folytatódik a kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen a „gyermekvédelmi” törvény miatt , a bizottság indoklással bővített levélben felet a magyar kormány korábbi válaszára. A brüsszeli testület az uniós alapértékek nevében sürgeti, hogy Magyarország tartsa tiszteletben a szólásszabadsághoz, illetve az LMBTQ személyek diszkriminációmentességéhez fűződő alapvető jogokat.

Egy másik uniós eljárásban is történt előrelépés: a Európai Bíróság főtanácsnoka egyértelműen kimondta, hogy a magyar és a lengyel kormány alaptalanul támadta meg az unió pénzügyi érdekeit védelmező jogállamisági rendeletet. Valamennyi érvről megállapította, hogy nem állja meg a helyét, a jogszabály pontosan, az uniós joggal összhangban fogalmaz. Az 1800 milliárd euró sorsáról döntő per még hátra van, ez egyelőre csak egy főtanácsnoki állásfoglalás, de az esetek többségében előrevetíti az ítéletet.

Kurz hátat fordít a politikának

Egy korszak vége: a Krone információi szerint Sebastian Kurz volt kancellár (35) hamarosan teljesen kivonul a politika világából, és ehhez a döntéshez a fia születése adta meg a végső lökést. A gazdasági és korrupciós ügyészség vizsgálatai nem is olyan régen, októberben vezettek kancellárváltáshoz. Az ÖVP-pártelnöki szerepét pedig Karl Nehammer belügyminiszter veheti át.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG