Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Elszállt az infláció, nem látni, mikor lassulhat a drágulás


Piaci pékség Budapesten (képünk illusztráció)
Piaci pékség Budapesten (képünk illusztráció)

Húszéves rekordot döntött meg az infláció, idén még biztosan kitart az árnövekedés. Újabb veszélyhelyzeti jogköröket szavazott meg a kormánynak az Országgyűlés. Az áldozatvédelem nem működik Magyarországon, a gyerekvédelmet pedig helyenként kifejezetten akadályozza a kabinet – a korábbi kampányok ellenére.

Húszéves csúcson az infláció

Az éves infláció májusra elérte a 10,7 százalékot – közölte a Központi Statisztikai Hivatal szerdán. Az élelmiszerek átlagosan 18,6 százalékkal drágultak egy év alatt, de a kenyér, a tej, a tojás és a baromfihús ára mintegy harminc százalékkal emelkedett.

A friss adatokat értékelve arról beszélt egy elemző a Szabad Európának, hogy „a következő hónapokban az átárazások miatt tovább emelkedhet az infláció, amely az árkorlátozó intézkedések nélkül elérhetné a 16 százalékot”. Suppan Gergely szerint az orosz–ukrán háború érdemben felülírta az inflációs – és gazdasági – kilátásokat, amelyeknek hatása még nem becsülhető meg teljeskörűen.

Megszavazta a parlament a háborús veszélyhelyzetet

A kormány szerint a jogszabály célja, hogy minden szükséges eszköz rendelkezésre álljon az ukrajnai háború elől menekülők megsegítésére a gazdasági hatások kivédése érdekében. Az Országgyűlés ezzel arra hatalmazta fel a kormányt, hogy november 1-jéig különleges jogrendi eszközökkel éljen.

Június elsejével szűnt meg a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet, ami szintén különleges jogalkotást biztosított a kormánynak. A járvány valóban visszahúzódóban van, de nem tűnt el. Az elmúlt hét napban elhunyt 24 koronavírusos beteg, de tovább csökkent a kórházi ápolásra szoruló fertőzöttek száma.

Politikai megállapodás született az Európai Unióban a minimálbérről

A cél az, hogy minden tagországban biztosítsa a tisztességes megélhetést a minimálbér. Ez tehát nem jelenti azt, hogy mindenhol ugyanannyinak kell lennie, de ez nehezen is lenne kivitelezhető, hiszen Luxemburgban a minimálbér 2257, Bulgáriában 332 euró, a magyarországi 552 euró a negyedik legalacsonyabb az EU-ban. Magyarországnak ráadásul komoly lépéseket kell tennie abba az irányba, hogy minél több munkavállaló legyen tagja valamelyik érdekképviseletnek. A szakszervezeteknek ugyanis döntő szerepük lesz abban, hogy mekkora minimálbért sikerül kialkudni a dolgozóknak.

A sokat támadott gyerekvédelmi szervezet szeretne kikerülni a tiltott kategóriából

„Az, hogy a fiúk nem sírhatnak, nem lehetnek gyengék, nem kérhetnek segítséget, támogatást, ha bajban vannak. Ezekkel az üzenetekkel neveljük fel a fiúkat a mai napig, és ezekkel sajnos az elkövetők dolgát segítjük. Nyilván ezt a szülők nem rosszaságból teszik, csak nem akarják, hogy a gyerekük kilógjon a sorból, megbélyegezzék, anyámasszony katonájának hívják. Jó szándék vezeti őket, mégis az elkövető malmára hajtják a vizet”, mondja dr. Gyurkó Szilvia, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány vezetője.

Eközben az áldozatvédelem sem működik Magyarországon. Varga Judit igazságügyi miniszter a győri családgyilkosság után azt ígérte, 2020 az áldozatsegítés éve lesz. Azóta két év telt el, és közel száz nőt ölt meg a partnere. Becslések szerint 226 ezer nő él jelenleg bántalmazó kapcsolatban Magyarországon. Kitől remélhetnek védelmet?

„Csak húszéves vagyok, de úgy éreztem, harcolnom kell” – Idegenlégiósok az ukrán frontvonalon

Többek között Franciaországból, Ausztráliából és Georgiából érkeztek katonák, hogy önkéntesként harcoljanak a szeverodonyecki frontvonalon, Kelet-Ukrajnában. A Szabad Európa elkísérte bevetésre az egyik alakulatot.

Miközben az oroszok egyre több erőforrást összpontosítanak a Donbász feletti irányítás megszerzésére, az ukrán csapatok tartják Szeverodonyecket és környékét – közölte szerdán az ukrán vezetés. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ígéretet tett rá, hogy a jelentős orosz túlerő ellenére is folytatódni fog a Donyec-medence hősies védelme. Harkivot kedden ismét támadás érte. Fotók Kelet-Ukrajnából.

Török tisztviselőkkel találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán, és egy olyan tervről egyeztetett, amely lehetővé tenné Ukrajnának, hogy a Fekete-tengeren keresztül exportálja a gabonáját, miután egyre súlyosabb élelmiszerválság fenyeget. A találkozó után Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter észszerűnek nevezte az ukrán gabonaexport biztosítására szolgáló ENSZ-tervezetet, amelyről szerinte érdemes tovább egyeztetni.

Visszavonulása után először szólalt meg Angela Merkel. A korábbi német kancellár egyebek mellett arról is beszélt, hogy nem tartja magát hibásnak az ukrajnai háborúért.

Amit még érdemes tudni:

„Bangladesben nem fordulhatna elő az, ami nálunk”

A világ minden tájára hívják operálni, professzorok lesik a mozdulatait, hogy megtanulják az általa kifejlesztett módszereket. Neki sikerült elkülöníteni a bangladesi ikrek összenőtt agyi ereit, ami lehetővé tette a koponyák szétválasztását. Most pedig felbontották a szerződését a Honvédkórházban. Minderről Hudák István idegsebész mesélt a Válasz Online-nak.

Felfüggesztették Szabó Tímea mentelmi jogát

Szabó Tímeát Óbuda korábbi polgármestere, a tavaszi parlamenti választásokon a kerületben a Fidesz jelöltjeként induló Bús Balázs jelentette fel rágalmazás és becsületsértés vétsége miatt, számolt be a 444. A fideszes képviselők felfüggesztették a Párbeszéd képviselőjének mentelmi jogát, szembemenve azzal a hagyománnyal, hogy rágalmazás miatt nem felfüggesztik fel képviselők mentelmi jogát.

Lemondott Jakab Péter a Jobbik elnöki posztjáról

Jakab szerint a pártnak olyan elnökre van szüksége, akivel az elnökség együtt tud dolgozni. Jakab Péter frakcióvezetőként folytatja munkáját.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG