Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Ausztriában jön a kötelező oltás, itthon csaknem 16 ezer új fertőzöttet találtak


Oltás AstraZeneca-vakcinával egy ikervári háziorvosi rendelőben 2021. március 17-én
Oltás AstraZeneca-vakcinával egy ikervári háziorvosi rendelőben 2021. március 17-én

A legfontosabb híreink ma reggel: Február közepétől csak azoknak lesz érvényes az igazolványuk, akik be vannak oltva. Rengeteg az új fertőzött itthon, viszont az elhunytak száma csökken, eközben Ausztria lesz az első európai ország, ahol kötelező lesz a védőoltás. Az Orbán-kormány alatt az állam radikálisan csökkentette a közoktatásra kiadott pénzt: grafikonon az elmúlt tíz év.

Egyetlen nap alatt 15.957 új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon. A koronavírussal összefüggésbe hozott halálesetek száma napok óta folyamatosan csökken. Ausztriában a törvényhozás alsóháza megszavazta, hogy legyen kötelező a koronavírus elleni oltás a 18 évesnél idősebbeknél.

A Fidesz alatt drámaian romlott a közoktatás

Az Orbán-rendszer 2010 óta példátlan mértékben átalakította a magyar közoktatást. Ilyen beavatkozás talán csak az 1945 utáni években történt. Eredményei lesújtók, ahogy látható tizenegy friss, a régió országait és 2010-et 2020-szal összehasonlító grafikonon.

Az állam 16 %-kal csökkentette a közoktatásra kiadott pénzt, 2019-ben Európában utolsó lett a diplomásátlagbérhez viszonyított magyar tanárbér, Nógrádban már 25 százalék a korai iskolaelhagyók aránya. A volt szocialista EU-országok között a lemaradók közé csúsztunk.

Akárhová mész, megtalállak – Párkapcsolati erőszak Magyarországon – A bántalmazó

Mintegy 220 ezer nőt ér fizikai vagy szexuális erőszak a párkapcsolatában jelenleg Magyarországon. Mégis általában csak akkor hallunk az áldozatokról, ha ez az életükbe kerül. A Szabad Európa podcastjában a téma szakértőjét, dr. Wirth Juditot kérdeztük.

Akárhová mész, megtalállak – Párkapcsolati erőszak Magyarországon – A bántalmazó
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:24:05 0:00

Kijöttek a részletek az oltási igazolvánnyá alakuló védettségiről

Február közepétől csak azoknak lesz érvényes az igazolványuk, akik be vannak oltva. Oltatlan személy fertőzésen való átesettség esetén sem lesz jogosult az oltási igazolványra. Az okmány a második oltást követően hat hónapig lesz érvényes, ezután az érvényesség – fő szabály szerint – csak a megerősítő harmadik oltás után lesz meghosszabbítva. A megerősítő harmadik oltás felvétele után az igazolvány korlátlan időre lesz érvényes.

Szándékosan volt hamis a Ryanair-gépen a bombariadó

Az ENSZ polgári légi közlekedési ügynökségének jelentése szerint szándékosan hamis volt a Belarusz által bevetett bombafenyegetés, amellyel a Ryanair egyik járatának elterelését próbálták tavaly igazolni. Így tudták a hatóságok a belarusz újságírót, Raman Prataszevicset és orosz barátnőjét május 23-án őrizetbe venni.

Joe Biden első éve: Hogy szerepelt eddig?

A 79 éves amerikai elnök kihívásokkal, de egyúttal óriási haladással teli esztendőről beszélt évértékelő beszédében. Szerinte sikereket értek el a gazdaságban és a járványkezelésben is, ennek ellenére népszerűsége jelentősen megcsappant. Joe Biden első elnöki éve képekben.

Szép napot!

Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG