Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az álhírek után újabb csapdába sétálhat bele a felületes olvasó


Ábrákkal is lehet hazudni
Ábrákkal is lehet hazudni

Elvis teste Lőrinc-fejjel – ismerős módszerek az ellenzéki bulvárban, de valóságérzékelésünkre a mémeknél veszélyesebbek a torzító ábrák. A betegség nem elég, a mozgáskorlátozottak az adminisztrációnak is kiszolgáltatottak. Szputnyikot gyárt majd Magyarország. Legfontosabb cikkeink a héten.

Az ábrák tényszerűnek, objektívnek és logikusnak tűnnek, épp ezért lehetnek különösen megtévesztők, ha rosszul használják őket. Torzított arányok, túlzó grafikonok: a félrevezető ábrák az álhírek kistestvérének növik ki magukat. Magyarországon is egyre gyakoribbak, sorozatunkban ezért sorra vesszük típusaikat.

A magyar sajtó helyzetét értékelő cikkeink újabb írással bővültek. A köztévé, az MTI vagy a KESMA alá tartozó megyei napilapok helyzete után az ellenzéki pártokhoz köthető hír- és véleményoldalak elemzésébe vágtunk. Ezek a kormánymédiához hasonlóan pártlogika mentén működnek, miközben pártkötődésüket kevéssé hangsúlyozzák vagy egyenesen titkolni próbálják. Kétrészes összeállításunkban először a Demokratikus Koalícióhoz és a Jobbikhoz köthető oldalakat mutatjuk be, majd az MSZP és LMP sajtóját taglaljuk. Elemző cikkünk második részéből megtudhatja, hogy az MSZP talán még a DK-nál is erősebben sulykolja álláspontját. Az LMP igyekszik kiegyensúlyozott lenni és a zöldtémákra fókuszálni, még előválasztási vitát is szerveztek YouTube-csatornájukon.

Kiszolgáltatottak

Mindent vagy semmit játszik az állam a kerekesszékesekkel, amikor a létezés, a mozgás szabadságát jelentő eszköz támogatásával segíti őket. A minőség, az egyéni élethelyzet, az igények gyakran köszönőviszonyban sincsenek a rászorultak számára állami segítséggel elérhető lehetőségekkel, azokkal az eszközökkel, amelyek valahogy felkerültek a tb-támogatott gyógyászati segédeszközök listájára. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége felülvizsgálati kérelemmel fordult az ombudsmanhoz, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nem válaszol kérdéseinkre.

Gyorsan és eredménytelenül ért véget a pedagógusok sztrájkbizottsága és a kormány megbízottjának első tárgyalása ; számolt be a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A kormány ugyanis elsőre Kisfaludy László helyettes államtitkárt küldte tárgyalni. Neki viszont nem volt szabályos felhatalmazása a tárgyalásokra, és egyébként sem dönthetett volna semmiről.

Lesz magyar Szputnyik

Tavaly szinte végig járvány sújtotta az országot, a kulturális és szórakoztatóipari szereplőknek anyagilag jellemzően kiugróan rossz évük volt. De nem így az egyházaknak vagy a sportkluboknak – derül ki a zárszámadásból. Az egyházak a tervezett közpénzes támogatásuk háromszorosát kapták végül tavaly Magyarországon. Sportra kétszer annyi ment, taopénzek nélkül is több mint ötszázmilliárd forint. A járvány elleni védekezésre hivatalosan nagyjából ezer milliárd forint jutott.

A politikai megállapodás már megvan: Magyarország még az idén megkapja az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina gyártási technológiáját – adta hírül a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A gyártás a már épülő Nemzeti Oltóanyaggyárban indul, és Szijjártó Péter szerint Magyarországnak komoly gazdasági érdeke fűződik ahhoz, hogy kivegye a részét a készítmény gyártásából és értékesítéséből a világszerte mutatkozó kereslet mellett. Közben a WHO felfüggesztette a Szputnyik-V felvételét sürgősségi felhasználási listájára a hiányzó adatok és jogi eljárások miatt.

„Nem sok értelme lenne kötelezővé tenni a maszkviselést” a tömegközlekedésben, hisz máshol sem kötelező eltakarni a szájat és az orrot – közölte a Szabad Európával a Fővárosi Önkormányzat. Azután kerestük meg a helyhatóságot, hogy az MTA és az orvosi kamara is a maszkviselés fontosságára emlékeztetett a héten a koronavírus-fertőzések növekvő száma miatt. Az önkormányzat arra is emlékeztet, hogy a kormány nyáron elvette tőlük a jogot, hogy saját hatáskörben dönthessen intézményeikben a maszkviselésről. A témához kapcsolódik videónk is, amelyben a járvány által egyik legjobban sújtott ország, Bosznia-Hercegovina Covid-helyzetét mutatjuk be egy szarajevói sebész szemszögéből.

Pandóra szelencéje

A nemrég megismert Pandora-iratok szerint London az adóelkerülés egyik legfontosabb központja. Az átláthatóság védelmezői ezért felszólították a brit kormányt, hogy szigorítsa a pénzmosás és az adóelkerülés elleni fellépést. Bár a tranzakciók a brit törvények szerint legálisak, rávilágítanak a bonyolult – és gyakran anonim – pénzügyi gyakorlatokra. Még több információ derül ki a Pandora-iratokról kvízünkből.

Mint arról mi is hírt adtunk, autóbalesetben meghalt Lars Vilks svéd karikaturista, akit különböző iszlamista csoportok számos alkalommal halálosan megfenyegettek Mohamed prófétát ábrázoló gúnyrajzai miatt. A művész azonban nemcsak karikaturista volt, hanem államalapító is. Járja be Ladóniát cikkünk segítségével!

Ha van pár perce, nézze meg fotógalériánkat a marsi életre felkészítő táborról a Negev-sivatagban. Az izraeli Ramon-kráterben szimulálják, milyen lehet az élet a Marson, legalábbis annak a hat önkéntes tudósnak, akik hajlandók részt venni az egy hónapig tartó küldetésben teljesen elszigetelve a külvilágtól, a családtól, barátoktól. De érdemes kattintgatni a Nobel-díjasokról készült interaktív infografikánkat is: tudja, ki volt az utolsó Nobel-díjas magyar, vagy hány nő volt az elismertek között?

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG