Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: az állatkínzásra emlékeztet, amikor mocskos üzletté válik a kutyaszaporítás


Állatorvosi vizsgálaton az egyik mentett spitz
Állatorvosi vizsgálaton az egyik mentett spitz

A legfontosabb cikkeink szerda reggel: állatkínzásra emlékeztet a mocskos üzletté váló kutyaszaporítás, menesztéshez vezetett a berlini Hertha focicsapat magyar kapusedzőjének nyilatkozata, az eddigi legrosszabb halálozási statisztika mellett a részleges nyitásról döntött a kormány.

Nyúlketrecben, disznóólban éltek. Rájuk száradt az ürülék, a körmük annyira lenőtt, hogy alig tudtak járni. Ha nagy ritkán megérintették őket, csak fájdalmat okoztak nekik. Így jellemezte a karcagi kutyagyárból mentett állatokat annak a fajtamentéssel foglalkozó alapítványnak az önkéntese, amelyikhez a spitzek közül több is bekerült a rendőrségi akció után. Riportunkból megtudhatja, hogy ha a kutyaszaporítás mocskos üzletté válik, már a hangszálak átvágása sem kell túl nagy ár, főleg, ha még az érzéstelenítőre sem költenek.

Petry Zsolt, a Hertha BSC kapusedzője
Petry Zsolt, a Hertha BSC kapusedzője

Menesztette a berlini Hertha BSC a magyar kapusedzőjét, Petry Zsoltot egy a Magyar Nemzetben április 5-én megjelent interjú miatt. A német futballklub szerint a Hertha elkötelezett az olyan értékek mellett, mint a sokszínűség és a tolerancia, ezek pedig nem voltak tetten érhetők Petry Zsolt nyilatkozatában. Az viszont egyértelműen kiderült az interjúból, hogy a magyar kapusedző a Hertha alkalmazottaként adta az interjút, a klub viszont nem látta megjelenés előtt a cikket.

Nyitás kérdőjelekkel

Szerda reggel 311 koronavírusos beteg halálát jelentették a hatóságok. Ez új csúcs, március utolsó napján jelentettek közel ennyit, akkor 302 ember vesztette életét a járványban egy nap alatt. Újabb kétszáz fővel emelkedett a kórházban ápolt, súlyosabb koronavírusos betegek száma, 12 202 fő az új érték. Felgyorsult viszont az oltási ütem, mióta a regisztráltak közül bárkit beoltanak.

Hiába az ismét csúcsot döntő halálozási statisztika, a korlátozások lazítását nem halasztotta el a kormány. A korábban kitűzött 2,5 milliómodik oltás beadását kedd délután bejelentették, így az ehhez a feltételhez kötött lazítást is megkezdik. A kormányfő ismét a Facebook-ot választotta, hogy a változásokról értesítse az országot. Háborús állapotokat emlegetett a közösségi oldalára feltett videójában a miniszterelnök, és megerősítette, amiről már a húsvéti ünnepek előtt döntött a kormány. A szállodások és a vendéglátók azonban még nem lélegezhetnek fel.

Az AstraZenecával oltottak kálváriája

Zűrzavarba fulladt a március 6-i hétvégére hirdetett nagy oltási kampány második fordulója is. Egy hónapja komoly szervezési és adminisztrációs hibák miatt a felét se sikerült beoltani a bejelentettnek. Aki mégis sorra kerültek és AstraZenecát kaptak, azoknak pontosan négy hét múlva, azaz kedden kellett visszamenniük a második oltásért. Egy darabig rendben is ment minden, majd értesítés nélkül, változó indokokkal küldték el az embereket a Kútvölgyi Klinikai Tömbből, míg máshol folyamatos volt a folyamat. Cikkünkben az okokat kutatjuk.

Az együttérzés nyomát sem lehet felfedezni azoknak a romániai orvosoknak a viselkedésében, akikről a betegek panaszkodtak a Szabad Európának. Bukaresti szerkesztőségünk megrázó történeteket hallott a koronavírus-járvány miatt átalakított szakorvosi ellátásban uralkodó állapotokról és attitűdökről.

Az orosz Orvosok Szövetsége nevű szakszervezet azt sürgeti, hogy részesítsék megfelelő kezelésben Alekszej Navalnij börtönbe került ellenzéki politikust. A férfi április 5-i Instagram-bejegyzésében közölte, hogy „súlyos köhögést” és 38,1 fokos enyhe lázat diagnosztizáltak nála, miután a börtönegységben, amelyben ő is tartózkodik, már a harmadik foglyot küldték kórházba tuberkulózis gyanújával.

Navalnij szövetségese levelet akart átadni a börtönnek - letartóztatták
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:54 0:00

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG