Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Drámaian romlik”- Orbán Viktor a járványhelyzetről


A legfontosabb cikkeink péntek reggel: az EU bíróság főtanácsnoka is bírálta a "Stop Soros"-t, újabb, olcsó és könnyen kezelhető nyugati oltás a láthatáron, a gyerekek tömeges elhízásától tartanak a tanárok.

Az EU bíróság főtanácsnoka is bírálta a "Stop Soros" törvénycsomagot. Athanasios Rantos szerint Magyarország megszegte az uniós jogból eredő kötelezettségeit azzal, hogy büntetni kezdte a menedékkérelmet beadóknak történő segítségnyújtást. Azt is kifogásolta, hogy Magyarország felvette a kizáró okok közé azt is, ha egy menedékkérő biztonságos országon keresztül érkezett a magyar határhoz. A főtanácsnok indítványa nem köti a kötelezettségszegési eljárásban a Bíróságot, döntés csak később születik az ügyben.

Olcsóbb és egyszerűbb lehet az új nyugati oltás

Nyugtalanító a koronavírusos esetek számának ismételt emelkedése itthon. 4668 embernél mutatták ki a kórokozót, ezzel 419 182 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 123 beteg, így az elhunytak száma 14 795 főre emelkedett. Közben a miniszterelnök az állami rádióban bejelentette, hogy emelt szintű készültséget rendelt el a kórházakban, illetve korlátozni fogják a kontinensen kívülre induló utazásokat. „A helyzet drámaian romlik”- festett nyomasztó képet az állapotokról Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli eligazításában.

Négyszer annyi fertőzött a fővárosi gyorsteszten eddig, mint legutóbb
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:56 0:00

Belátható időn belül engedélyezhetik a Janssen oltását is a koronavírus okozta betegség ellen. A vakcinából a magyar kormány is több mint négymillió adagot kap, várhatóan március második felétől kezdhetik beadni itthon. A terméket a lényegesen nagyobb anyavállalat miatt a Johnson & Johnson oltásának is hívják, és biztató eredményeket produkált eddig: elég egy oltás belőle, könnyebb szállítani és tárolni, egy adag ára pedig 3 ezer forint körüli.

Kínában két újabb koronavírus elleni vakcina kapott engedélyt a szélesebb körben történő használatra. A helyi gyógyszerügyi hivatal feltételes engedélyt adott a CanSino oltóanyagának és az állami Sinopharm második vakcinájának is. Mindkét oltószert már egy ideje használják meghatározott demográfiai rétegeknél veszélyhelyzeti engedélyezés keretében. Az ázsiai óriásállam már négy oltóanyagot fejlesztett a kórokozó ellen.

Csehország a szomszédos Szlovákia után a második a világon az egy főre jutó halálesetek számában. A kormány bezárta a vendéglőket, az üzletek zömét, de a sportközpontokat és az edzőhelyeket is. Az iskolák tavaly október óta szünet nélkül zárva vannak az óvodák, illetve az elemi iskolák első-második osztályának kivételével. A szakértőket aggasztja, hogy az online oktatás miatt terjed a gyerekkori elhízás, és ez nemcsak a cseh diákokat fenyegeti.

Szintén Csehországból érkezett a hír, hogy a Covid-tesztek egy új generációját próbálják ki. Videónkban megmutatjuk az orrbadöfős módszernél sokkal kellemesebb megoldást.

Puccskísérlet Örményországban, visszatérhet a KGB alapítója Moszkvába

Az örmény miniszterelnök puccskísérlettel vádolta meg a katonaságot, majd támogatóit arra kérte, hogy vonuljanak utcára. A miniszterelnököt hónapok óta folyamatosan támadják a tavaly Azerbajdzsánnal folytatott háború miatt. Az nem világos, hogy a fegyveres erők hajlandóak-e erőszakot alkalmazni, ha felhívásukra mégsem távozik posztjáról Nikol Pasinján. A hadsereg vezetésének tiltakozásához az vezetett, hogy a kormányfő elbocsátotta a vezérkari főnök első helyettesét.

KVÍZ: Milyen színű egy színes forradalom? És miért?

KVÍZ: Milyen színű egy színes forradalom? És miért?

Indítsa el a kvízt, ha többet akar megtudni

Három évtizeddel azután, hogy az oroszok ledöntötték a rettegett titkosszolgálat, a KGB alapítójának szobrát, Félix Dzerzsinszkij visszatérhet Moszkva központjába. Most népszavazás dönti el, hogy az ő szobra kerüljön-e a belbiztonsági és kémelhárítási feladatokat ellátó FSZB, a KGB utódszervezetének főhadiszállása előtt a Lubjanka téren, egy kőhajításnyira a Kremltől. Ma Oroszországban egyre nő a nosztalgia a szovjet vezetők, köztük Sztálin iránt, a fiatalok pedig egyre kevésbé vannak tisztában az egykori szovjet rezsim elnyomó jellegével.

Már a hétvégi kikapcsolódásra készülve figyelmébe ajánlom látványos képgalériánkat is, melyről mindent elmond a címe: Extrém időjárás a Földön - a Marson minden rendben.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG