Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: A folyamatosan Izrael elpusztításával fenyegető volt iráni elnök tart előadásokat Budapesten


Mahmúd Ahmadinezsád Kubában 2012. január 11-én
Mahmúd Ahmadinezsád Kubában 2012. január 11-én

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen adott elő a világ leghíresebb holokauszttagadója. Navracsics Tibor: A Fidesznek bent kellett volna maradnia az Európai Néppártban. Salát Gergely: Ízlés kérdése, hogy ki milyen kapcsolatokat ápol Kínával.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen adott elő a világ leghíresebb holokauszttagadója

A világ leghíresebb holokauszttagadója, Irán Izrael elpusztításával folyamatosan fenyegetőző exelnöke adott elő a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Információink szerint Mahmúd Ahmadinezsád kedd délelőtt tartotta az első előadását, és jelenleg is Budapesten tartózkodik. A következő előadásra szerdán kerülhet sor.

Navracsics Tibor: A Fidesznek bent kellett volna maradnia az Európai Néppártban

Nem jelent bírálatot a magyar kormánytól, hogy nem volt központi megemlékezés az európai uniós csatlakozásról, „egész egyszerűen úgy gondoljuk, hogy nincs itt semmi látnivaló” – mondja Navracsics Tibor. Sokakkal, köztük Orbán Viktorral ellentétben úgy látja, hogy az EP-választások nem fognak gyökeres politikai fordulatot hozni. EU-csatlakozásunk huszadik évfordulója kapcsán beszélgettünk a volt uniós biztossal, ma közigazgatási és területfejlesztési miniszterrel.

Salát Gergely: Ízlés kérdése, hogy ki milyen kapcsolatokat ápol Kínával

Hétfőn megkezdte európai tárgyalásait Hszi Csin-ping kínai elnök, aki öt éve nem járt a kontinensen. Franciaországban Emmanuel Macron elnökkel és Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökkel találkozott, majd Szerbiába és Magyarországra látogat. Salát Gergely Kína-szakértővel tekintettük át a több mint két évtizede új alapokra helyezett kétoldalú kapcsolatokat.

Támogatja a Fidesz képviselője javaslatát a gyónási titokról

A fideszes Dunai Mónika által május 3-án egyéni képviselői indítványként benyújtott módosító kivenné a gyónás során megismert információkat a jelzési és együttműködési kötelezettség alól a gyermekek szexuális, fizikai bántalmazása, elhanyagolása esetében is. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia leszögezte: a gyónási titok sérthetetlen, védelme a vallás egyik legszigorúbb előírása.

Lezárult a jelöltállítás: kik közül választhatunk polgármestert a 49 nagyobb településen?

A polgármester- és az egyéni képviselőjelölteknek hétfő délután 4-ig le kellett adniuk a településükön élők ajánlásait tartalmazó íveket. Miután a választási irodák ellenőrizték az aláírások hitelességét és számát, hivatalossá váltak a jelöltek. Táblázatokba gyűjtöttük Magyarországon a megyei jogú városok és a budapesti kerületek polgármesterjelöltjeit, jelölőszervezeteiket, és a fővárosban felmértük az egyéni képviselőjelölteket is.

A legszükségesebb kiadásokra sincs forrás, tarthatatlan állapotok a Műegyetemen

Forráshiány miatt költségvetési támogatást kért a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME). Az intézmény számára a 2024. évi működés finanszírozására előirányzott összeg reálértéken mintegy negyven százaléka annak, amit a fenntartó húsz évvel ezelőtt biztosított – derül ki az egyetem vezetőinek leveléből.

Az izraeli erők ellenőrzik az Egyiptommal közös rafahi határátkelő gázai oldalát

Egy izraeli harckocsidandár kedden átvette az irányítást az Egyiptommal közös rafahi határátkelő Gázai övezet felőli oldalán – közölték a hatóságok. Izrael támadást indított a dél-gázai városban, miközben pengeélen táncolnak a Hamásszal folytatott fegyverszüneti tárgyalások.

Megkezdte ötödik ciklusát az orosz elnök; az ország még sosem volt ennyire a markában

Vlagyimir Putyin megkezdte ötödik elnöki ciklusát. A Kremlben rendezett csillogó beiktatási ceremónia újabb hat év hivatali idő kezdetét jelenti számára, miután megsemmisítette főbb politikai ellenfeleit, minden hatalmat a saját kezében összpontosított, és pusztító háborút indított Ukrajnában.

Amit még tudni érdemes

Túlzásnak tűnik a kínai nyomulás Magyarországon? Még csak most jöhet a java! (Telex)

Több hatalmas kínai gyárberuházást jelentettek be az elmúlt években Magyarországon, ma már Kína hazánk egyik legfontosabb gazdasági partnere. Úgy tűnik, a kormány még jobban ráerősítene erre: előzetes információk szerint Hszi Csin-ping budapesti látogatásán még több gyár építéséről állapodhat meg a magyar és a kínai fél, de jön más is.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG