Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Az Európai Bizottság tízmilliárd euró felhasználása előtt nyitotta meg az utat Magyarország számára


Orbán Viktor és Ursula von der Leyen a brüsszeli EU-csúcson 2023. október 26-án
Orbán Viktor és Ursula von der Leyen a brüsszeli EU-csúcson 2023. október 26-án

Megkapta a zöld jelzést Brüsszeltől a magyar kormány tízmilliárdja. Orbán Viktor: Abszurd, nevetséges, komolytalan az ukrán EU-tagság gondolata. „Nem biztos, hogy jegyet váltana erre a vonatra” – kínai beruházások Magyarországon.

Megkapta a zöld jelzést Brüsszeltől a magyar kormány tízmilliárdja

Az Európai Bizottság írásos eljárással szerda délután pozitív értékelést adott ki a horizontális feljogosító feltételek Magyarország általi teljesítéséről, megnyitva az utat tízmilliárd euró kohéziós politikai forrás 2030-ig történő felhasználása előtt. Az EP négy pártcsoportjának vezetői levélben tiltakoztak a döntés miatt.

Egy másik cikkünkben a miniszterelnök politikai igazgatójának friss lapinterjúját ismertettük, amelyben Orbán Balázs arról beszélt, hogy a kormány a jogállamisági problémák miatt felfüggesztett mintegy harmincmilliárd euró fejében hajlandó lenne átengedni az Ukrajnának szánt támogatási csomagot az EU-ban.

Orbán Viktor: Abszurd, nevetséges és komolytalan az ukrán EU-tagság gondolata

Ukrajna európai uniós tagsága abban a formában, ahogy ma tervezik, éles ellentétben áll Magyarország érdekeivel, ezért a kormány nem támogatja – mondta a parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint Kijevet lehet és kell is segíteni, de senki nem akarhatja, hogy közben hazánkat tönkretegyük. „Brüsszel igent akar velünk mondatni valamire úgy, hogy nem tudjuk pontosan felmérni, hogy az mit is jelent ránk nézve” – fogalmazott. Az ellenzék hangsúlyozta, hogy a kormány határozati javaslata hazug, és alighanem Putyin mondta tollba.

„Nem biztos, hogy jegyet váltana erre a vonatra” – kínai beruházások Magyarországon

Otthoni használatra vásárolt atléta, papírtányérok a gyerek szülinapi zsúrjára, vagy egy színes műanyag labda a hétvégi balatonozáshoz – ezért vagy azért, azonban lényegében mindenki járt már kínai boltban Magyarországon. De már itt sem csak az olcsó boltok jelentik a kínai gazdasági életet. Kínai hitelből épül a Budapest–Belgrád vasút, és egyre-másra érkeznek a kínai gyárak is az országba. A Szabadonban annak jártunk utána, hogy milyen minőségűek ezek a beruházások, hogyan hatnak a helyben élőkre, és mennyire éri meg az országnak.

Hirdetés, tanácsadás, bankhitel – Orbán külföldi szövetségesei esetében nem téma a szuverenitás

Milyen az, amikor magyar kormánypárti politikusok vagy a NER-hez közeli üzleti körök éppen azt teszik külföldön, aminek megakadályozására a kormány retorikája szerint a szuverenitásvédelminek nevezett törvény született itthon? Ezt elemezte nemrég cikkében Keller-Alánt Ákos, akivel friss podcastunkban beszélgettünk.

Városból vidékre – önellátó családoknál jártunk; 5. rész: Hét Kenyér Ökofarm

Van, aki hagyományból, mások spórolásból, hitből vagy környezettudatosságból, illetve van, aki a klímaváltozás miatt vág bele az önellátó életmódba. Sokan vannak Magyarországon is. Sorozatunkban olyan családokat mutatunk be, akik erre az útra léptek.

Az EU rátenné a kezét a zárolt orosz százmilliárdokból származó profitra

Az Európai Bizottság keddi javaslatával megtette az első lépést az orosz jegybank EU-ban befagyasztott eszközeiből származó nyereség Ukrajna javára történő felhasználására. A bizalmasan kezelt javaslatról a szankciós rezsim részeként egyhangúlag kell döntenie a tagállamok kormányainak.

Brüsszeli blog: Külföldi ügynökökről szóló törvény elfogadása felé araszol az Európai Unió?

Hónapokig tartó mérlegelés és késlekedés után az Európai Bizottság beterjesztette demokráciavédelmi csomagját, amelynek egyik legfőbb eleme „a harmadik országok nevében folytatott érdekképviseleti tevékenységek átláthatóságának erősítését” célzó javaslat. Továbbra is fennállnak ugyanakkor bizonyos aggodalmak az intézkedések egyes vonatkozásaival kapcsolatban.

ENSZ-klímacsúcs: megállapodás született a fosszilis tüzelőanyagok kivezetéséről

Hosszú vita után elfogadták az ENSZ 28. nemzetközi klímakonferenciájának (COP28) zárónyilatkozatát, amelyben végül arra szólították fel a világ országait, hogy kezdjék csökkenteni a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását az éghajlatváltozás legsúlyosabb hatásainak megelőzése érdekében. A házigazda Szultán al-Dzsaber szerint történelmi megállapodás született.

Amit még tudni érdemes

Valaki elnézett egy nullát: nem 700, hanem 70 ezer Moderna-vakcinát venne a kormány kétmilliárdért (Telex)

Ugyan Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár néhány napja azt mondta, hogy a kormány hét-nyolcszázezer adag vakcinát rendelt a Modernától, a jelek szerint egy nagyságrenddel kevesebbről, 72 ezer (kedvezménnyel együtt 92 ezer) dózisról van csak szó.

Tömegével menesztik a kórházigazgatókat, itt a távozók listája (Népszava)

Az egészségügyi államtitkárral való megbeszélésen a még nyugdíjkorhatárukat el nem érő, de vezetői posztjukról leváltottaknak felajánlották, hogy 2024. január 1. után más munkakörben foglalkoztatják őket.

„Nincs, aki meg tudná oldani a helyettesítést” – állami segítség nélkül kezelhetetlen a szakorvoshiány Budapesten (HVG)

Több olyan fővárosi szakrendelő van, ahova évek óta keresnek szakorvost, de egyáltalán nincs jelentkező. Bőrgyógyászt, endokrinológust vagy szemészt lasszóval sem tudnak fogni, egyes helyeken már olyan kritikussá vált a szakorvoshiány, hogy szüneteltetni kell rendeléseket.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG