Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Kijev ostromára készülhetnek az orosz csapatok


A Kijev melletti Visgorod lakói menekülnek a közelgő front elől
A Kijev melletti Visgorod lakói menekülnek a közelgő front elől

Ahogy közeledik a front az ukrán főváros felé, egyre többen próbálnak elmenekülni. A csütörtöki orosz–ukrán külügyminiszteri tárgyalás eredménytelenül zárult. Magyarországon az ellenzék bemutatta programját, a kormány pedig rendkívüli intézkedésekkel próbálja védeni a benzinárstopot a háború miatt megugrott árak közepette.

Kijev kezd kiürülni, terhes nők is megsérültek a gyerekkórházat ért támadásban

Csütörtökön nem tudott megállapodni a tűzszünetről az orosz és az ukrán külügyminiszter. Küszöbön állhat Kijev ostroma. Erre következtetnek a műholdfelvételek alapján az orosz csapatok átrendeződéséből, mozgásából. A szatellitképek készítésével foglalkozó Maxar Technologies amerikai cég szerint a műholdfelvételek alapján szétszóródott a Kijev környékén veszteglő, 64 kilométer hosszú katonai konvoj. A felvételek szerint az oroszok átcsoportosítják erőiket. Emiatt egyre több lakos hagyja el otthonát Kijevtől északnyugatra. A Current Time tudósítója elkísérte azt a rendőrségi buszt, amellyel Hosztomelből evakuálták a civileket az ukrán fővárosba. Volt, aki napokat töltött a pincében áram és fűtés nélkül. „Megszakad a szívem, hogy mindent hátra kell hagynom” – mondta egyikük.

Terhes nők is megsérültek a mariupoli gyermekkórházat ért bombatámadásban. A légicsapás a beígért tűzszünet idején ért több középületet a városban.

Az oroszok azt állítják, hogy pénteken humanitárius folyosót nyitnak öt ukrán városból, azaz szavatolják az emberek, autóbuszkonvojok és polgári járművek áthaladását – jelentette be csütörtökön Mihail Mizincev orosz vezérezredes. A bejelentés az oroszok szerint Kijevre, Csernyihivre, Harkivra, Mariupolra és Szumira vonatkozik. A korábbi, hasonló orosz ígéretek nem valósultak meg, rendre támadások érték a humanitárius folyosókon menekülni próbálókat. Csütörtökön egyedül a Szumiból kivezető humanitárius folyosó volt járható a beígért öt közül.

Így zajlik a civilek evakuálása a Kijev-közeli harci övezetből
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:41 0:00

Tegnap arról is érkeztek hírek, hogy az orosz csapatok kísérleti nukleáris reaktort bombáztak Harkivban.

A háború kezdete óta 2 millió 300 ezren menekültek el Ukrajnából, a legtöbben, 1,4 millióan Lengyelországba mentek, 214 ezren Magyarország irányában hagyták el az országot. Folyamatosan frissülő ábráinkon figyelemmel kísérheti, milyen irányba és hányan menekülnek Ukrajnából.

Itthon: Az ellenzék bemutatta programját, Gulyás azt ígéri, lesz benzin

„Tévednek, akik szerint Orbán igazából nem is akar választást nyerni”, mondja Ruff Bálint a Konstruktív bizalmatlanság e heti epizódjában. A kommunikációs és kampánytanácsadó szerint Orbán Viktor minden pontot teljesített egy képzeletbeli megfelelési listán az ukrajnai háború kitörése után.

A csütörtök este fél tízkor kezdődő Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy marad a benzinárstop és biztosított az üzemanyag-ellátás Magyarországon. Az ukrán háború miatt az egekbe szöktek az energiaárak, emiatt több európai országban kétszáz forinttal drágább az üzemanyag, mint Magyarországon.

A kormány szerint a benzinturizmus és a pánikkeltés miatt nőtt a fogyasztás. A 7,5 tonna feletti gépjárművek, kamionok és a 3,5 tonna feletti külföldi rendszámú teherautók csak a nagynyomású kutaknál tankolhatnak, piaci árfolyamon. Ezen túl húsz forinttal csökkentették az üzemanyagok jövedéki adóját. Harmadik intézkedésként eljárást indítanak azokkal szemben, akik rémhírt terjesztenek az üzemanyag-ellátással kapcsolatban.

Eközben csütörtökön sok benzinkútnál hosszú sorok alakultak ki, volt olyan kút, ahol el is fogyott az üzemanyag. Volt, ahol maximálták az egyszerre megvásárolható üzemanyag mennyiségét. A Shell benzinkútjain csütörtöktől tranzakciónként maximum bruttó 25 ezer forintért lehet üzemanyagot vásárolni.

Alapvető változtatásokat ígér az ellenzék nemrég bemutatott választási programja az állam működése ügyében, 180 fokos irányváltás jönne az orosz és a kínai fókuszú külpolitikában, jelentős béremeléseket és sokkal gyorsabb zöld átállást is tervez az Egységben Magyarországért. Az ellenzék tíz pontba rendezte kormányprogramját: jogállam, oktatás, egészségügy, szociálpolitika, nemzetpolitika, környezetvédelem, fenntartható fejlődés, gazdaságpolitika, biztonságpolitika és külpolitika.

A papírformának megfelelően Novák Katalin volt családokért felelős tárca nélküli minisztert, a Fidesz korábbi alelnökét választotta államfőnek az Országgyűlés fideszes többsége.

A koronavírus-járványnak még mindig nincs vége. Az elmúlt 24 órában ötvenen haltak meg a járvány miatt, és több mint kétezer új fertőzöttet regisztráltak.

Elindult a Szabad Európa YouTube-csatornája

Videós történetek a nagyvilágból – elindult a Szabad Európa YouTube-csatornája, amelyen magyarországi riportok mellett több mint húsz országból mutatunk meg személyes történeteket nemzetközi kollégáink segítségével. Iratkozzon fel ezen a linken!

Nyugodt napot,

Keller-Alánt Ákos

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG