Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Határon túli fiatalok a Fidesz-kampányban; utolsó tangó Strasbourgban; Rogán Antal táskája


Fideszes kampánycsapat Mátészalkán 2021. szeptember 2-án
Fideszes kampánycsapat Mátészalkán 2021. szeptember 2-án

Már dolgoznak a Fidesz-kampányban a határon túli magyar fiatalok. Utolsó tangó Strasbourgban az Európai Parlament és az Orbán-kormány között. Rudas János: Kit érdekel az, hogy Rogán Antalnak milyen táskája van? A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

Már dolgoznak a Fidesz-kampányban a határon túli magyar fiatalok

A korábbi gyakorlatnak megfelelően újból Fidesz-aktivistaként járnak ajtóról ajtóra határon túlról toborzott fiatalok. Korábban csak két-három hétig dolgoztak a párt kampányában, most többen a választásig maradnak. Forrásunk szerint az erdélyi MCC diákjai is kampányolnak, a szervezet vezetése azonban tagadja, hogy központilag részt vennének benne.

Utolsó tangó Strasbourgban az Európai Parlament és az Orbán-kormány között

A ciklus legutolsó, jövő heti plenáris ülésén egy, az Európai Parlament elé kerülő határozattervezet még egyszer, most utoljára pontokba szedi a kritikákat az Orbán-kormánnyal szemben, óva intve az Európai Bizottságot bármilyen új kifizetéstől valamennyi feltétel maradéktalan teljesítése nélkül.

Rudas János: Kit érdekel, hogy Rogán Antalnak milyen táskája van?

A szociálpszichológus 1993-ban tréninget tartott Varga Mihálynak és több más fideszes politikusnak. A magyar néplélek szerinte még mindig ugyanolyan, mint Mikszáth Kálmán írásaiban. A tömeg és elérése szempontjából párhuzamot lehet vonni 1956 és a Magyar Péter-féle százezres tüntetés között.

Katolikus általános iskolások énekelnek a CPAC Hungary gálavacsoráján

A Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola hetedikeseiből és nyolcadikosaiból álló Laudate lánykórusa énekel a CPAC Hungary (Konzervatív Politikai Akció Konferencia) gálavacsoráján, április 25-én az Operaházban – tudta meg a Szabad Európa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott belső levelezésből. A tanulók szülei közül néhányan felháborodtak, és jelezték az iskola vezetése felé, hogy nem szeretnék, ha gyermekük egy ilyen erősen politikai töltetű rendezvényen szerepelne.

Nem tervez központi ünnepséget a kormány az európai uniós csatlakozás évfordulóján

Május 1-jén lesz a magyar európai uniós csatlakozás huszadik évfordulója, két hónappal később pedig kezdődik hazánk fél éven át tartó EU-elnöksége. A Szabad Európa úgy értesült, hogy az Orbán-kormány nem tervez központi ünnepséget az emléknapra.

Eurobarometer: A magyar közvélemény teljesen az európai fősodorba tartozik

Tízből hét európai és magyar állampolgár valószínűleg elmenne szavazni az európai választáson, ha azt a következő héten tartanák. A júniusi EP-választás előtti legutolsó Eurobarometer-felmérés alapján a magyarok a kormány EU-ellenes narratívája ellenére az európai átlaggal tartanak a legtöbb kérdésben. A csehek és a franciák a legszkeptikusabbak.

Nem fenyegetést, hanem lehetőséget jelenthet az EU migrációs paktuma

A kormányoldali kritikákkal szemben sem kötelező nem lesz befogadni a menekülteket, sem fejpénzt nem kell fizetni ennek elmulasztásáért az EU új migrációs paktuma értelmében. Van harmadik opció is, amiből még profitálhat is a szolidaritást így vállaló tagállam — szögezte le állandó brüsszeli tudósítónk legfrissebb podcastunkban.

Orbánék migrációs ellenállása a végrehajtásnál folytatódhat

Egyetlen tagállamot sem kötelez az Európai Parlament által megszavazott menekültügyi és migrációs paktum menedékkérők átvételére vagy fejpénz megfizetésére, mivel szakértők és eszközök küldésével is le lehet majd róni a szolidaritást. A paktum ellenzői ugyan elvesztették a jogalkotási csatát, azonban a szabályok végrehajtásánál még hallathatják a hangjukat.

A Mol nem csak a koncessziós hulladékot akarta magának

Elfogadta a Mol érvelését a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Ez is közrejátszott abban a döntésben, amely arra jutott, hogy az olajtársaság nem élt vissza erőfölényével a hulladékpiacon. A fémkereskedők azért fordultak a GVH-hoz, mert a Mol hulladékos cége olyan anyagok vonatkozásában is szerződést kötött az alvállalkozóival, amelyek nem tartoztak a koncesszió hatálya alá. A törvény kimondja az építési és bontási fémhulladékról, hogy nem a koncesszió része, vagyis szabadon adható és vehető. De még a Mol is így gondolta, hiszen eleve csak a csomagolási fémhulladékra tartott igényt, amikor beadta végső ajánlatát a koncessziós pályázatban.

Mészáros Lőrincet és kormánytagokat is szankciós listára tennének kutatók az orosz befolyás miatt

A magyarországi orosz befolyás csökkentésének érdekében az Egyesült Államoknak szankcionálnia kellene az Orbán Viktor köré összpontosuló kormánytisztviselőket és oligarchákat, különös tekintettel Mészáros Lőrincre, aki például az orosz hátterű Paks II. nukleáris beruházásban is széleskörűen érintett – javasolja többek között a hágai székhelyű Nemzetközi Központ a Terrorizmus Ellen (ICTT) kiadványa. A tanulmány részletesen bemutatja az elmúlt évek orosz befolyást bizonyító eseményeit és szereplőit.

Európa régi-új mantrája a versenyképesség

A zöldmegállapodástól az európai versenyképességi megállapodás veheti át a stafétát fő prioritásként az EU következő, 2024–2029-es politikai és jogalkotási ciklusában a közösség attól való félelmeinek a tükröződéseként, hogy gazdaságilag behozhatatlanul leszakad az Egyesült Államoktól és Kínától. Az a kérdés, hogy a nagy nekidurálásból ezúttal tényleg lesz-e valami.

Pikó András: Ötszáz lakót hozott lehetetlen helyzetbe a kormány a kisajátítással

A józsefvárosi polgármester szerint a kormány 210 család lakhatását veszélyezteti azzal, hogy október végéig kisajátítaná önkormányzati lakásaikat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem további terjeszkedése érdekében. Pikó András szerint ennyi idő alatt lehetetlen ötszáz ember elhelyezése a kerületben, de még Budapesten is.

A helyiek egy része úgy érzi, hogy elvették tőlük a kétmilliárd forintból felújított, nyolcszáz éves jáki templomot

Kétmilliárd forintot kapott a katolikus egyház a jáki templom felújítására, de nem minden valósult meg a tervekből, a fűtés befejezésére például a helyiek gyűjtöttek adományt. A projektvezető szerint ennek nagy része elkészült. A jákiak azt is nehezményezik, hogy bekerítették a templomkertet.

Kiűzné a kisvárdai várból az önkormányzat a vállalkozót, akinek állítólag félmilliárddal tartoznak

Kiebrudalná a megrendelő azt a céget, amelyet azzal bízott meg, hogy kompletten újítsa fel a kisvárdai várat. A kivitelezővel már év elején szerződést bontottak, ám a vállalat vezetője szerint nagyjából hatszázmillió forinttal tartozik neki a Kisvárdai Várfürdő Fejlesztő Nonprofit Kft. A tartozás valós értéke és az elvégzett munka megállapítására független szakértők bevonását kérte a Korintosz Kft., amely nemrég bíróságra vitte az elszámolási vitát. Azonban az önkormányzat cége birtokvédelmi eljárást kezdeményezett úgy, hogy a cég sosem volt és ma sem tulajdonosa a várnak. Az ügyben eljáró jegyző szerint viszont minden törvényesen zajlik. Úgy tudjuk: a Szabad Európa korábbi riportjai nyomán az Integritás Hatóság is vizsgálódik az ügyben.

XS
SM
MD
LG