Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ami meglepte Orbán Viktort


Mintha fordulat történt volna a kormányzati kommunikációban az Európai Unióval kapcsolatban, Orbán Viktor például úgy fogalmazott, a magyarok lennének az utolsók, akik elhagynák a közösséget. Vajon mit szóltak ehhez Brüsszelben? Ez is kiderül a hét legérdekesebb cikkeit összegző összeállításunkból.

„Még akkor is, hogy ha az EU szétesik, mi ott leszünk az utolsók között, tartjuk az utolsó gerendát, és azon fogunk dolgozni, hogy a szétesést megállítsuk és visszafordítsuk” - fogalmazott Orbán Viktor a múlt hétvégi kötcsei pikniken a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szerint. Orbán Balázs szerint a kormányfő azt is mondta, a magyaroknak az elmúlt évtizedekben az Európai Unió volt a „legélhetőbb keret”, ugyanakkor „óriásiak a kihívások”. Ha érdekli, mi hangzott még el a kormánypárti találkozón, olvassa el cikkünket!

Az európai politikában egyértelmű: a magyar miniszterelnököt alaposan meglepte, hogy az Európai Bizottság a sarkára állt, és jogállamisági ügyek miatt visszatartja a helyreállítási forrásokat. Többen ennek tudják be, hogy Orbán Viktor Kötcsén már mint az EU utolsó védelmezője határozta meg Magyarországot. Ennek azonban eddig senki sem adott hitelt - derül ki brüsszeli tudósítónk összeállításából.

Új alkotmányt és korrupcióellenes ügyészséget ígérnek az ellenzéki pártok, de ezek megvalósításához kétharmados többségre volna szükség, a „felcsúti per” vagy „Mészáros bebörtönzése” pedig független intézmények munkáján múlik. Mi a realitásuk az alkotmányozási és elszámoltatási ígéreteknek? - kérdeztük meg szakértőktől.

Magyar ellenzék: meglepetések és melléfogások

Zajlik az élet a magyar ellenzékben is, nemrég például egy titokban rögzített hangfelvételen egy szabolcsi DK-s, Jakab Tímea arról beszélt, hogy az előválasztáson a Fidesz az MSZP-s jelöltet támogatja majd. Most kiderült, Jakab Tímea kilép a pártból, természetesen megkerestük, de kérdésünkre csak annyit árult el, hogy önszántából teszi. A jelenség azért érdekes, mert mint korábban mi is megírtuk, a Fidesz több forrás szerint úgy próbálhatja meg befolyásolni az ellenzéki előválasztást, hogy a gyengébb, a Fidesz-jelölt ellen 2022-ben esélytelenebb ellenzéki jelölt melletti szavazásra küldi híveit.

Az elmúlt időszak legnagyobb meglepetése a Karácsony Gergely mellé felzárkózó két másik ellenzéki miniszterelnök-jelölt, míg legnagyobb melléfogása a Momentum kampánytechnikája - mondta a Szabad Európának Ruff Bálint kommunikációs és kampánytanácsadó, akivel az Orbán Viktor kormányfőt kihívó ellenzékiek versenyének finisében beszélgettünk.

Konstruktív bizalmatlanság: nem szépségverseny az előválasztás
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:19:44 0:00

„A filmiparban van egy, a stábtagoknál rosszabb körülmények között és kevesebb bérért dolgozó réteg is, akik nem a kamerák mögött, hanem előtt állnak: a produkció mellékszereplői, a statiszták” – hívta fel egyik olvasónk a figyelmünket, miután megírtuk, hogy az adójogszabályok milyen hátrányos helyzetbe hozzák a magyar filmkészítőket. A Szabad Európának nyilatkozó Péter szerint azért nehéz a statiszták élete, mert csak miután igent mondott a felkérésre, akkor tudja meg az ügynökségtől, milyen jellegű forgatáson kell részt vennie. Előfordult, hogy nyáron kellett két-három váltóruhát, pulcsit, nadrágot, cipőt és kabátot magával vinnie, miután a 30 fokos melegben téli jelenetet rögzítettek. A részletekért olvassa el a teljes cikket!

Három ember egy névvel

Hamarosan választások lesznek Oroszországban, ami egészen sajátos helyzeteket hoz magával. Szentpétervárott például három Borisz Visnyevszkij is versenyben van az önkormányzat egyik képviselői mandátumáért - nem véletlenül. A „klónozott jelöltek” indításának hátteréről szól összeállításunk.

A dán kormány friss javaslata értelmében a bevándorlóknak minimum heti 37 órában kellene dolgozniuk ahhoz, hogy hozzáférjenek a szociális ellátórendszer juttatásaihoz. „Ha Dániába jössz, dolgoznod kell, hogy eltartsd magad és a családod. Amennyiben valaki nem tudja eltartani magát, akkor is kötelessége lenne olyan hozzájárulást tennie, amely felér egy rendes munkahéttel ahhoz, hogy teljeskörűen megkapja a szociális juttatásokat” – olvasható a javaslatban.

A tálib hatalomátvétel óta sorra szaggatják le, satírozzák be, takarják el, azaz tüntetik el az üzletek kirakataiban és az utcai hirdetőtáblákon látható nők arcát. A képgalériánkban látható fotókat egy szabadúszó kolléga készítette Kabul utcáin, akinek a nevét biztonsági okokból nem közöljük.

Ez volt az ötödik legmelegebb nyár Magyarországon a mérések 1901-es bevezetése óta – állította az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az idei nyár 1,2 Celsius-fokkal volt melegebb az átlagosnál, főleg a június–július volt igazán kiugró, ráadásul elég nagy volt a szárazság is. Ha érdeklik a részletek is, olvassa el cikkünket!

XS
SM
MD
LG