Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Heti TOP10: terebélyesedő botrány a köztévé körül, járványszigor, Orbán brüsszeli levele


Nem akármilyen hetet tudunk magunk mögött. Oknyomozó riportjainkból kiderült, hogyan helyeztek nyomást a közpénzekből fenntartott állami tévében az újságírókra. Szintén a hét eseménye volt, hogy jelentősen szigorított a kormány a járványintézkedéseken.

„Aki be van osztva, rákerülhet a sor, hogy a megfelelő narratíva, a megfelelő módszer és irányvonal mentén anyagot kell írjon róla" – exkluzív oknyomozó anyagunkból hangfelvételekkel derül ki, hogyan működik a közpénzből fenntartott állami televízió. Akinek az ott dolgozók közül nem tetszik az, hogy a kormányt támogatják, az az egyik vezető szerint azonnal adja be a felmondását.

Bende Balázs vezető szerkesztő az MTVA értekezletén 2019. március 25-én, 1. rész
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:54 0:00

Feljelentést tesz a Párbeszéd a „közmédiában folytatott visszaélések” miatt. Szél Bernadett közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban, de annak közlését az MTI megtagadta. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége a médiahatóság haladéktalan vizsgálatát, a felelősök szankcionálását és az egypárti médiafelügyelet gyökeres átalakítását sürgeti. A Közszolgálati Kuratórium ellenzéki delegáltjai pedig a testület elé viszik az ügyet, mert a hangfelvételek szerintük a „közszolgálati médiaszolgáltató függetlenségének elvesztését” dokumentálják.

Járványszigorítások Magyarországon

A héten életbe léptek a járványügyi szigorítások, A Orbán Viktor kormányfő által 30 napra kihirdetett rendkívüli jogrendet végül 3 hónapra hosszabbította meg a Parlament, a legfontosabbakat ebben a cikkünkben foglaltuk össze.

Így ürült ki Budapest november 11-én
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:04 0:00

A parlamenti szavazás után megjött a kormány törvénykezési kedve, módosító javaslatot nyújtottak be az alaptörvényhez a közpénz és a család fogalmának friss értelmezéséről, az örökbefogadási szabályokhoz és a választási törvényhez. Ennek kapcsán utánanéztünk, az elmúlt 10 évben hogyan változtatott a kormány a választások szabályain.

A járványügyi intézkedések miatt felhagytak az SZFE-sek az egyetem fizikai blokádjával, de az ellenállást nem adják fel. Az oktatást, bár a fenntartó a félévet beszüntette, online folytatják, és harcolnak érte, hogy az félévüket hivatalosan is elismerjék.

Videón az SZFE-hallgatók bejelentése
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:42 0:00

Vannak, akik bérkutyákkal, plüssebekkel próbálják elkerülni a kijárási korlátozást. Ez nem magyar sajátosság, van rá külföldi példa is, ilyeneket szedtünk össze Spanyolországtól Izraelig.

“Két dolgot megígértem magamnak: türelmes leszek. Meghallgatom a szakembereket, bármit tanácsoljanak. Ha fél évig csak sétálhatok, akkor azt fogom tenni. Nem lesz könnyű, de ezt többé nem szeretném végigjátszani” – csíkszeredai tudósítónk átélte a Covid-19-et, megrázó vallomásban meséli el a részleteket.

Orbán brüsszeli levele

Szintén a hét története, hogy a magyar kormányfő levelet írt Brüsszelbe az Európai Unió tervezett költségvetésével és a jogállamisági megállapodásról. Cikkünkben körbejártuk, mit érhet el a magyar miniszterelnök, és hol érvényesítheti a sokszor emlegetett vétóját.

Együttműködőbb és barátságosabb stílust várnak Joe Bidentől az európai NATO-szövetségesek. Sokan azt remélik, hogy végre visszatér a Washington és Brüsszel által is oly sokáig népszerűsített “szabályokra épülő világrend” – írta brüsszeli tudósítónk, akinek elemzéséből az is kiderül, hogy több jelentős problémára nem lesz egyértelmű megoldás a személycsere a Fehér Házban.

Végül egy szomorú hír: terrortámadás áldozata lett egy kollégánk Afganisztánban. A 33 éves Elyas Dayeet egy autójába rejtett bomba ölte meg november 12-én. Három másik ember is megsérült a támadásban, köztük Dayee testvére, egy másik férfi, és egy gyermek.

XS
SM
MD
LG