Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Mészáros Lőrinc felé fúj a balatoni szél


Oknyomozás a Club Aliga kapcsán, a nyomok mások mellett Mészáros Lőrinchez vezetnek; nem zárták ki Deutsch Tamást a Néppárt frakciójából, de felfüggesztették és Szlovákia szombattól bezárkózik.

„Fájdalmasan érint, hogy a NER-lovagok kiszorítják az embereket a Balaton mellől” - mondta Balatonvilágos volt polgármestere a Club Aliga kapcsán. Mint oknyomozó riportunkban beszámoltunk róla, az állami vagyont kezelő szervezet, az MNV évekig nem tette lehetővé, hogy az önkormányzat közterületté minősíthesse az egykori pártüdülő bizonyos részeit. Aztán új tulajdonosai lettek a terület fölött rendelkező cégnek. Az egyik Mészáros Lőrincé, a másik Szivek Norbert érdekkörében van. Utóbbi a tulajdonosváltáskor még az MNV vezérigazgatója volt.

Nem zárták ki Deutsch Tamás a Néppárt frakciójából

Jóváhagyta az uniós források védelmét szolgáló jogállamisági rendeletet az Európai Parlament. Ennek értelmében az uniós kifizetések visszatarthatók azoktól az országoktól, ahol az uniós források kezelése kapcsán bebizonyosodik a jogállamiság megsértése. A jogszabály január elsejétől lesz érvényes az unió és a tagállamok közös kezelésében álló forrásokra.

Megvonták Deutsch Tamás EP-képviselő összes frakciótagság általi jogosultságát az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójában. Így a fideszes politikus nem szólalhat fel a Európai Néppárt nevében az EP plenáris ülésein, nem lehet az egyes ügyek előadója és nem tölthet be tisztséget az EP-ben. Deutsch Tamás a Facebookon úgy reagált, hogy ő szereti az Európai Néppártot és a képviselőcsoport tagja. A történetről részletesebben ebben a cikkünkben írunk.

Mégsem lehet látogatni az idősotthonokat, Szlovákia bezárkózik

A legfrissebb, csütörtök reggeli adatok szerint 2982 új koronavírusos fertőzést regisztráltak, míg 157 ember meghalt a Covid-19 miatt. A halálos áldozatok száma ezzel 7538, 573-an vannak lélegeztetőgépen.

Cáfolta az operatív törzs, hogy feloldották volna a látogatási tilalmat a szociális intézményekben és az idősotthonokban, ígéretük szerint azonban hamarosan kiadnak egy rendelkezést a kapcsolattartásról. A főpolgármester-helyettes szerint azért értette félre a sajtó az ajánlást, mert az előkészítetlen és átgondolatlan.

Egész napos kijárási tilalom jön Szlovákiában. Ez azt jelenti, hogy szombattól csak munkába, élelmiszerért, benzinkútra, postára, bvankba lehet menni, egyébként kijárási tilalom lép életbe az egész ország területén. A kormány azt nem jelentette be, meddig tart a szinte teljes lezárás.

Navalnij-mérgezés: Moszkva szerint „mulatságos” a feltételezés

Az orosz külügyminiszter „mulatságosnak” nevezte azt, hogy Moszkva mérgezte volna meg Alekszej Navalnij ellenzéki politikust. Szergej Lavrov szerint az új nyomozati anyagok csak annyit mutatnak, hogy a nyugati országokból teljesen hiányzik az etika. További részletekért ajánlom cikkünket.

Ha pedig Alekszej Navalnij érveire kíváncsi, akkor érdemes megnézni videónkat, melyből sok minden kiderül.

Akár 14 év börtönt is kaphat az az orosz házaspár, akiknek esküvői fotóján feltűnt és így lelepleződött egy orosz titkosügynök. A Lettországnak folytatott kémkedéssel is vádolt házaspár állítja, ártatlanok. A történet bármelyik kémfilme beférne, kérdés, elhinnénk-e.

Illegálisan kitermelt orosz fa az európai üzletekben

Az elcsalt belarusz választások után a belarusz ellenállók vehették át az EU Szaharov-díját. De nem mindegyikük, többen ugyanis még börtönben vannak. Mindegyikük a bátorság, az együttérzés és a méltóság egy példája. Szabad Fehéroroszország nélkül Európa sem lehet teljesen szabad" - fogalmazott a díj átvételekor Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető.

Három Budapest méretű területen pusztította ki egy orosz cég a tajga erdőségét, hogy aztán az EU-s szabályok ellenére európai áruházakba kerüljön a törvényellenesen kitermelt faanyag. A konszernt vezető Alekszander Pudovkinnak bíróság előtt kell felelnie, amiért a vád szerint vesztegetéssel és korrupt alkukkal egyengette a cégbirodalma útját. Érdemes elolvasni a nem hétköznapi történetet, melyben egymilliárd dollár sorsát követhetik nyomon.

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG