Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: a magyar kormány ellen a fél EU


A pedofíliát a melegekkel összemosó jogszabály több mint egy tucat uniós tagállamnál verte ki a biztosítékot, mert szerintük a kirekesztés nem fér össze az uniós alapértékkel. A magyar kormány szerint ennek nincs köze az EU-s joghoz.

Tizennégy uniós tagállam írta alá azt a nyilatkozatot, melyben arra kérik az Európai Bizottságot, hogy használja ki valamennyi rendelkezésre álló jogi lehetőséget az EU-s jog védelme érdekében. A tagállamok szerint a magyar jogszabály elítélendő, mert hátrányos megkülönböztetés súlyos formáját tartalmazza és az LMBTQI-közösség megbélyegzése súlyosan sérti az EU Alapjogi Chartáját és a nemzetközi jogot is. Brüsszeli tudósítónk jelentése a VRT nevű, holland nyelvű belga közszolgálati televízió műsorával kezdődik.

Az Instagramon jelentette be, hogy meleg Carl Nassib, a profi amerikaifutball-bajnokságban, az NFL-ben már a hatodik, a Las Vegas Raiders színeiben pedig a második idényét kezdő sportoló. Úgy fogalmazott: nem a figyelmet akarja felhívni magára, hanem fontosnak érzi a képviseletet és a láthatóságot. Carl Nassib arról is beszámolt, mennyire „kínlódott emiatt a pillanat miatt az elmúlt 15 évben”, és csak nemrég döntött úgy, hogy a nyilvánosság elé viszi szexuális beállítottságát, miután megkapta a család és a barátok támogatását.

Idén sem kell nyelvvizsga a diplomához?

Meghosszabbítaná a "nyelvvizsga-amnesztiát" az egyik új operatív törzs. A Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter irányításával felállt testület javaslata azt jelentené, hogy idén is lehetne diplomát szerezni nyelvvizsga nélkül. Ha a kormány rábólint a javaslatra, akkor mintegy 20-25 ezer fiatal veheti át nyelvvizsga nélkül a diplomáját – derül ki cikkünkből.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a vakcinák „nagyon hatékonyak” a delta-variánssal szemben. Jelenleg Portugáliában és Oroszországban is a delta-variáns felelős az esetszámok növekedéséért, míg Nagy-Britanniában a vírusvariáns miatt egy hónappal késleltetik a tervezett újranyitást. A WHO állítja: az oltások továbbra is hatékonyak, csökkentik a súlyos betegségek kialakulása és a halálozás esélyét még a delta-variáns esetében is”

Putyin és a „whataboutism”

Amikor a genfi csúcson az ellenzék elnyomásával és az amerikai cégek elleni kibertámadásokkal szembesítették, Vlagyimir Putyin orosz elnök az amerikai Kongresszus ostromára, a külföldi média elleni fellépésre és az amerikai kibertámadásokra terelte a szót. Elemzők szerint a Kreml évek óta használja a „whataboutism” technikáját. Ez a „miért, maguknál talán jobb?” érvelés, azaz az orosz politikáról szóló kényelmetlen kérdések előli elhajlás Moszkva bevett retorikai fogása, amelyet hűségesen másol az állami tévé és a kormánytisztviselők. Ajánlom figyelmébe erről szóló elemzésünket!

Kamatot emelt a jegybank, és úgy tűnik, erre a közeljövőben minden hónapban számíthatunk. Ez a hitelek havi törlesztőrészleteiben is visszaköszön, vagyis drágulnak a banki kölcsönök. Az árdrágulás miatt azonban nem volt más lehetősége a jegybanknak. Cikkünkből kiderül, nagyjából az elemzők is ilyen döntésre számítottak.

Harcba szállt az Európai Unió a Google-lel

Az Európai Unió kiterjedt monopóliumellenes vizsgálatot indított a Google ellen. Aggodalmai szerint a cég a technológiáját arra használja fel, hogy kívül tartsa riválisait a jövedelmező online hirdetési piacról. A lépéssel az Európai Bizottság újabb frontot nyit a böngészőóriás ellen, amelyik már nyolcmilliárd eurós bírságot kapott versenyellenes üzelmei miatt.

Németországnak őszinte párbeszédre van szüksége arról, hogyan bánjon az olyan kereskedelmi partnerekkel, mint Kína, és nem szabad kerülnie a konfrontációt, ha az emberi jogok terén átlépnek egy bizonyos határt – mondta a befolyásos BDI iparszövetség vezetője. A keresztény pártok kancellárjelöltje nem ért egyet vele.

Mit mondott a múltban és hogyan foglalt állást Ebrahim Raiszi keményvonalas vallási vezető, akit a június 18-i iráni elnökválasztás győztesének kiáltottak ki? A Szabad Európa áttekintette a jogvédők szerint emberiség elleni bűnökkel vádolható leendő iráni államfő megnyilvánulásait. Ugyan Irán messze van, de az elemzést mégis érdemes elolvasni!

Békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG