Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: milyen a megyei lapok Magyarországa?


A Hajdú-Bihari Napló egyik száma
A Hajdú-Bihari Napló egyik száma

Milyen képet lát Magyarországról és a világról az, aki csak a megyei lapokból tájékozódik? Ennek jártunk utána a kormánypárti médiumokat összefogó Mediaworks újságjait átolvasva.

Aktív életet folytató boldog nyugdíjasok, pezsgő falusi élet, a nyári szünetben gyerektáborok és színházi fesztiválok, templomi koncertek érik egymást. A megyei lapokból elénk táruló kép szerint a kormány és Magyarország jól teljesít, bár az ellenzék, az EU, a migránsok és az LMBT-aktivisták még mindig veszélyt jelentenek a fejlődésre. Négy megyei lapot (Délmagyarország, Új Dunántúli Napló, Hajdú-bihari Napló, Tolnai Népújság) olvastunk egy héten át, hogy megtudjuk, mi jut el a nagyvilágból azokhoz, akik elsődlegesen innen szeretnének tájékozódni. Hogy mire jutottunk, olvassa el cikkünkben!

Nem mindennap veszünk új autót vagy szenet, fizetünk be nyaralásra, viszont napi szinten vásárolunk élelmiszert, dohányterméket, váltjuk ki a gyógyszert, tankolunk az autóba. „Ezeknek a termékeknek az ára sokkal nagyobb mértékben nőtt, mint a KSH által figyelt áruk és szolgáltatások összértéke, vagyis a hivatalos árindex” – mondta Virovácz Péter elemző a Szabad Európának, amikor utánajártunk, voltaképpen mennyi is lehet a drágulás.

Kerüljék a zsúfolt helyeket!

Magyarországon az elmúlt 24 órában 80 új fertőzöttet igazoltak, egy nappal korábban ez a szám 35 volt. Nincs újabb halálos áldozata a járványnak. A szakemberek ugyanakkor azt javasolják, hogy mindenki fokozottan ügyeljen a biztonságra, és lehetőség szerint kerülje a zsúfolt helyeket.

Két tiroli településen sokkal rosszabb a helyzet, ezek karantén alá kerültek szerdától. Kötelező a maszk és más szigorításokat is bevezettek Ausztriának azon a részén a koronavírusos megbetegedések növekvő száma miatt.

Amilyen hamar csak lehetséges, de legkésőbb szeptember 15-ig az amerikai hadsereg minden tagjának be kell oltatnia magát a koronavírus ellen – írta a Pentagon az AP hírügynökség birtokába jutott utasításában. A rendelet több mint kétmillió aktív szolgálatos és tartalékos embert érint.

Átmozgatott százmilliárd

Százmilliárd forintnál is több pénzt mozgatott át a kormány néhány kormányhatározattal. A legtöbbet a Pénzügyminisztérium kapta tőkeemelésre, de például újabb négymilliárdot kapott terrorellenes intézkedésekre a belügy is. Hogy kinek mennyi jutott, megtudhatja összeállításunkból.

A Pegasus kémprogram ügyében tett fel kérdéseket több minisztériumnak és a Legfőbb Ügyészségnek Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője. A Külügyminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, a Pénzügyminisztérium és a Miniszterelnökség nem válaszolt érdemben az ellenzéki politikusnak. A Legfőbb Ügyészség volt az egyetlen, amely határozottan tagadott bármilyen kapcsolatot.

Orbán Viktor kormányfő kérésére Magyarország kitüntette Azerbajdzsán magyarországi nagykövetét. Ez még önmagában nem olyan nagy hír, ám Vilayat Guliyev 2010 óta vezeti Azerbajdzsán magyarországi követségét, leghíresebb Magyarországhoz kapcsolódó ügye Ramil Szafarov azeri katonatiszt, a “baltás gyilkos” néven elhíresült bűnöző hazavitele volt 2012-ben. Vilayat Guliyev egyébként épp távozóban van, júliusban dőlt el a visszahívása.

Görögországi pokol

Nagy-Britannia után az Egyesült Államok és Kanada is újabb kereskedelmi és pénzügyi szankciókat rendelt el a belarusz elnök rezsimjével szemben a tavalyi, sokak szerint elcsalt választás első évfordulóján. A friss korlátozások egyebek mellett a volt szovjet tagköztársaság első számú exportcikkének számító, elsősorban szappan- és üveggyártásra használt hamuzsír (kálium-karbonát) előállításával foglalkozó vállalatokat célozzák, de intézkedéseket léptettek életbe például a Belarusz Olimpiai Bizottság ellen is, amiért „nem óvták meg az ország sportolóit a politikai diszkriminációtól és elnyomástól”.

Csaknem hatvan helyen pusztít tűzvész Görögországban. A legvészesebb a helyzet Evia szigetén, ahol 200 ezer hektáron égett le a növényzet, és a tűz egész falvakat tett a földdel egyenlővé. Az erdőtüzek az attikai régióban is közel 80 ezer hektárt perzseltek fel, és eljutottak Athén északi külvárosáig is, ahol már szinte elviselhetetlen a füst. Apokaliptikus képeket mutatunk a lángokban álló Görögországból.

Békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG